Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2016 19:53 - Габровските демократични неволи
Автор: dedenze Категория: История   
Прочетен: 2289 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 19.04.2018 10:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

           Здравейте читатели,

           Както сте разбрали от предишния ми постинг, бях в едно габровско село, забравено от хората и бог, където се опитвам да направя овошна и зеленчукова градина. Убих се от работа, но уникалната природа ми се отплати с неподправена красота, здраве и удовлетворение ! Но тук ще ви разкажа за съдбата на днешния град Габрово, който  години наред е бил административен, учебен, научен, търговски и промишлен център на габровци и десетки, малки, населени места.
           Живял съм 20 години в Габрово, един хубав, балканжийски, български град с уникално минало, история, традиции и собствена, културна идентичност.  Разположен е по поречието на река Янтра на стратегическо място, свързващо Северна и Южна България,  в подножието на Шипченски проход! Място на будни, непокорни, свободолюбиви българи, родолюбци, дали хиляди жертви за освобождението ни от турско робство и антифашистката борба ! Към 1986 година населението му беше над 120000 жителя, работещи в над 30 крупни фабрики и заводи, наричаха го българския Манчестър. За тунел под  Шипка се говореше още тогава, имаше проекти и някои строителни работи бяха започнати ! Габрово не беше партийнолансиран град и всички постижения се дължаха на труда, ентусиазма и усилията на хората! Никъде в България няма по- добри етнографски музей с автентични занаяти, народна кухня, Дом на хумора и сатирата....
           Избухването на демокрацията започна с унищожението на държавната промишленост ! Градът обедня, обезлюдя и днес има под 40000 жители, от който младите хора бягат панически ! Евроатлантите завладяха управлението на града и за 25 години не направиха нищо ново, обратното съсипаха го напълно ! В последните  10 години кметовете на града са от ГЕРБ, като първи от тях е Томислав Дончев  - 2007 г. ....Жалките частни опити за някакво производство се провалиха напълно, трудно е даже да си купиш сувенир с габровка, шегаджийска тематика !? За сметка на това, всички известни,търговски акули са построили огромни молове – Билла, Лидъл, Пикадили, ЦБА, Т Маркет, Техномаркет, Денси, Зора, Арон, Технополис, Кауфланд... Общинската фирма снабдяваща обезлюдените, пустеещи села със стоки от първа необходимост спря дейността, за хляб, трябва да се ходи в габровсксите чуждестранни молове !? Околните малки села нямат достъп до интернет, а полиция и бърза помощ пристигат късно, само като констататори на случилото се !  Срещу Великден и аз пазарувах в Габрово, но посешението на празен мол без купувачи е нещо много тягостно и травмиращо ! Обеднелите и оскотели хора се въртяха около фалшивите „промоции” с навъсени и изтерзани лица ! Сочеха си един на друг яйцата от щастливи екококошки по левче всяко и си спомняха, че при ужастния соц., всички бяха еко, с тъмен жълтък доставяни от съседните села !? Понякога се появяваха и хора с пълни колички и на странен, български език пазаруваха ! Повечето бяха пенсионери от ЕС, които само с една-две пенсии си бяха купили чутовни имоти по селата и габровския балкан !

 image

            Никой не вярва, че Томича , министър по еврофондовете и икономическата политика, ще допринесе поне за финансиране на тунел под връх Шипка !? Знае се само, че той е глобализиран евроатлант и габровските неволи, въобще не го интересуват ! Тъжен, западащ, призрачен град, след взривната вълна на фалшивата демокрация, като много други в България ! Деградацията на Габрово расте с всеки изминал момент, особено моралната ! Днес се прави нагла и гнусна подписка за демонтиране на паметника на Митко Палаузов !? Новото поколение вече не знае кой е той, ето тук малко повече, написано от мен преди 3 години:
http://dedenze.blog.bg/lifestyle/2013/05/28/koi-i-shto-e-komunist.1114760
            Аргументите против невинната жертва на фашизма и хитлеризма са повече от смешни ! Според теориите на евроатлантизма, Митко е с пистолет в ръка, така стимулирал децата към насилие !? Възниква въпроса - защо ако евроатлантите го приемат по този начин, не му отрежат само пищова с ножовка, паметника е от бронз !? Обяснението е очевадно, целта е да се заличи всичко свързано с борбата против фашизма, за да се даде път на новия, модерен фашизъм наречен неолиберализъм !? Безродните продажници които днес ни управляват изискват това, криейки се зад псевдоевропейски ценности !

 image

             Ето това е най-страшната, животозастрашаваща пречка пред габровската "демокрация " !?

              Народ който не помни и не уважава собствената си история, който гради и руши паметници при всеки повей на политическия вятър, няма бъдеще ! Спомнете си имената на улиците, градовете, булевардите, паметниците на бившите „идоли”и настоящи нови и ще разберете написаното ! Тъжното и ужасяващото е, че допускаме да ни водят и управляват продажни, недостойни хора !




Гласувай:
7



1. freeoldmen - Деденце, вярно ли е това?
10.05.2016 21:32
1986-та 250 000 жители, 2016-та 40 000?!

Само за това трябва да изправим пред стената всички
управници на Прехода.
цитирай
2. dedenze - Абсолютно вярно freeoldmen!
10.05.2016 22:03
Само в текстилните и шивашки фабрики работеха над 15000 души ! Няма официални данни за съжаление, по понятни причини ! В 30 километровата зона от града идваха на работа хиляди хора, които нямаха адресна регистрация в Габрово! Наемите и цените на жилищата гонеха софийските ! До днес ползувам свредла, шублери, микрометри, метчици, плашки, фрези габровско производство ! Кожарските изделия са продаваха само за износ поради високото качество на агнешките кожи.....
Да управниците са престъпници, даже само заради закриването на печалившите държавни производства, но те хитро изгониха хората, които реално можеха да ги изправят до стената - за 26 години -3 милиона обучени и квалифицирани мигранти, без да сме в състояниее на война !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3478799
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930