Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2014 15:51 - Ами сега, накъде да върви света !?
Автор: dedenze Категория: История   
Прочетен: 1659 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 16.12.2014 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

          Няма враг, няма лагери, няма война на идеологии, но вървим, даже тичаме към самоунищожение и регрес. Хората са зомбирани, нямат време за себе си и семейството, работят много, но получават все по- малко! Финансовите хватки с лихвите, кредитите и инфлацията водят до икономически и социални кризи, с тежки последици! Пропаста между шепа свръхбогати и огромната част бедни се разширява, като поглъща т.н. средна класа, създава кастово делене, отчаяние, самота и безпътица. Всички, разумни хора констатират, че капитализма е зло, което разхищава природните ресурси, нарушава екологичното равновесие, ражда безработица и неравенство, идиотизира човека, прави го бездуховен консуматор и подменя еволюционните, човешки добродетели! Стига се до утешителното заключение, че капитализма е вреден, но за сега друго, по- добро решение няма !? Не се и търси, защото капитала е смачкал обществените науки и философията, набутал ги е в ъгъла на мизерията и си е изградил с парите на хората, стройна, непробиваема система от закони, съдилища, силови органи, които пряко да защитават парите и персоните, които ги притежават! Цинично е обявил свобода на словото, забранил е насилието в протестите и опитите за промяна, като е създал свой, хитър, „демократичен” път за това, напълно контролиран от парите на капитала !
          Преди повече от 150 години, видния философ, политикономист, социолог Карл Маркс, доказва неуспоримо несъстоятелността на капитализма, монетарната система и паричните взаимоотношения, гибелното им влияние за развитието на човечеството и разума! В тогавашните условия, развива идеология за създаване на социалискическо и комунистическо безкласово общество, за ликвидиране на капитализма и монетаризма. Счита, че това може да се осъществи с помощта на новата, прогресивна, работническа класа, непритежаваща материални ценности, имоти и средства, с революция в световен мащаб и установяване на т.н. диктатура на пролетариата. Създава се Първия Интернационал с участие от много страни. Намирайки финансова подкрепа и възползувайки се от настроенията, мизерията и гладуващите, руски войни, през Първата световна война, Ленин и група поддържници на марксистката теория за сваляне на капитализма, извършват революция в Русия и установяват т.н. съветска власт! Приема се, теоретичния и практически принос на Ленин, че революцията може да победи и само в една страна! Ражда се СССР, а по- късно в резултат на ВСВ се създава и т.н. социалистически лагер! Разказано по този начин, изглежда като безобидна, библейска притча, но в действителност процеса е свързан с унищожението на милиони хора, повече от преките жертви на ВСВ! Добрите идеи бързо се израждат в еднолични диктатури и военизирани режими, във фашизъм и стават спирачка на прогреса! В края на 20 век, соц. лагера са самоунищожава с мирни, външно политически и финансови средства. Комунизма се обявява за невъзможна, утопична идеология, води се ксенофобска масирана пропаганда против него ! 30 години след това нещата по света не е подобряват, обратното, световните кризи се задълбочават, инфлацията расте, реалните приходи на хората намаляват, за сметка на огромната разлика между малкото богати и многото бедни! Теорията на Маркс, за несъстоятелността на капитализма, се доказва категорично с всеки изминал ден! По- възрастните живели в соц. лагера, оценяват, че в опита за строеж на комунизъм е имало много ценни и добри неща, унищожени наред с лошите. Просто казано социалното неравенство е било значително по- малко, всички са имали равен достъп до образование, медицина, работа, нормиран труд, почивка, спорт, изкуство и пр... Не на последно място, са човешките добродетели и ценности, които капитализма променя и използува комерсиално, даже в степен застрашаваща човешкото развитие и бъдеще !
           Много са причините за провала на комунистическата идеология, сигурно един живот няма да стигне за да се изчете всичко написано, основното се съдържа в няколко, невярни, изходни условия, върху които е направен опита да се изгради:
          - Комунистическата идея да се реализира насилствено, революционно от работниците, наричани пролетариат – диктатура на пролетариата !? Пролетариата не е носител на интелекта, науката и прогреса, труда е насилствен процес, следователно работника е заинтересован да не работи, а да получава повече! (същото се отнася за ученика и образованието) Маркс греши, като му определя водеща роля, пролетариата може да бъде само изпълнител, оръжие и толкова! Днес с автоматизирането и роботизирането на производството, пролетариата изчезва и се замества от високо, интелигентни хора с виска образователна степен!
          - Маркс и никой след него в държавите на соц. лагера, не променя системата за заплащане на труда и ролята на монетарното. Запазва се капиталистическата система на търсенето и предлагането, пазара на труда, но в уродлива форма с ограничения, преразпределение, уравнивиловка, извършвана от комунистическите партии! Това е спирачка на прогреса, убива инициативността, творчеството и търсенето на нови, по- добри решения, разрешава издигане чрез други способи извън знанията, възможностите, количеството и качеството на вложения труд! Япония, една високотехнологична и интелектуално напреднала държава, бързо възприе плановостта и кооперирането от соц.лагера, приложи го значително по-правилно. В много фирми до днес е въведена точкова система за оценка на работещите, даваща много добри резултати ! Въпроса е изключително интересен, защото е решение за изход от единствената, монетарна оценка за хората! За да се разбере, си представете, че науката е създала и приела система за точкова оценка на хората от училище до дълбока старост, научно базирано на постиженията, приноса, знанията, уменията, качествата, проявите на всеки човек с плюс и минус точки, като лична оценка за значимост. Спрямо тях всеки получава заплата, пенсия, хонорар и пр.... Въпроса не е в премахване на паричните знаци, а в начина за тяхното получаване, без онаследяване, без връзка със семейно богатство, само на базата на личните постижения и достойнства !
dedenze.blog.bg/politika/2013/01/07/trudyt-i-homo-sapiens.1039528

          - Обединяването на хора поддържащи комунистическите идеи в партии, които да завземат властта и да управляват монополно всички процеси ! Тази постановка води до диктатура, плутокрация и фашизъм! Особено вредна е некомпетентната намеса в наука, култура, образование, производство, търговия и пр.... Създаването на система от комитети, съвети, дружества, органи с чисто партийно платено предназначение! За съжаление това се прави и до днес, но не от партии с комунистически идеологии, а с всякакви, често трудно обясними  за хората, но с цел за властване и лично облагодетелствуване, чрез „обществена” дейност и държавно финансиране !? Погрешно се смята, че партийното делене води до т.н. плурализъм и в „благородното” партийно съзтезание се ражда истината и печели най- добрия!? Партиите определено печелят много, но губи народа и държавата! Бъдещето, базирано на новите, информационни технологии, е на пряката демокрация, мажоритарни избори, органи за управление без партиини групи, със замразено членство за мандата...
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/02/18/shto-e-priaka-demokraciia-i-ima-li-bydeshte-u-nas.1055029
           Казано по друг начин работата на партийте трябва да се ограничи и реализира само в духовната и идеологическа сфера, подобно на религиите. Дейността им да се финансира единствено от самата членска маса ! Те трябва да имат просветителски, футористични и контролни дейности и функции, да създават мироглед и интерес в хората, а не да окупират и завладяват властта и управлението. Там, чрез мажоритарния избор на личности с ДА и НЕ, решават избирателите – народа !
          - Комунистическата идеология спря развитието си спрямо новите условия, подобно на религиите базирани на притчи и правила от преди хиляди години !
Влагаха се много пари за разширяване на соц. лагера, на не за формиране на общочовешки норми и правила ! Соц. лагера не успя да създаде и предложи общи глобализационии изисквания и условия за света, даже и такива които са очевидни : Ограничаване на раждаемостта и увеличаване на отговорността към отглеждане на деца; Общ, задължителен, начален, здравен и образователен старт за всички по света; Общи екологични и здравни правила !.... В същото време капитализма успя да си присвои и глобализира пазара, осигури комфорт и защита на собствения си бизнес, като използува всички средства, заеми,  икономически блокади, ембарго, дъмпинг, войни и пр....Хвалбата на капитала са технологичен скок, чрез нечовешка експлоатация, частна безконтролна инициатива, води до екстензивно развитие, расови и етнически проблеми, умствени болести и регрес !
          В днешният свят кървавите, граждански войни и революции са безмислени и изключени, тях ще спечелят гарантирано богатите, без пряко участие! Те не са в медиите и обективите, ние сме модерни роби и реално не знаем името на робовладелеца за който работим! Нещата са хитро рафинирани и завоалирани но не водят към прогрес, добро и по- лек живот, перспективата е лоша и гибелна! Това не означава, че възможностите на хората са изчерпани, Буда (не става дума за комерсиализираната религия, а за личността) , Махатма Ганди, Нелсън Мандела са показали, как може да се победи и без оръжия! Икономическият анализ на Карл Маркс е точен и прецизен, напълно актуален, края на капитализма е повече от наложителен, свързан с оцеляването на човешкия разум. Нужна е нова, научно обоснована теория, на база очевидните грешки допуснати в соц.лагера, както и на добрите, положителни неща в него! Тази теория, подкрепена от повечето хора, трябва да отнеме оценъчната роля на парите за човешкия труд и значимост, да обедини хората по света, да изключи възможността за лично притежание на планетата за един по- справедлив, природосъчетан, желан и достоен живот за всички!



imageimage

image



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468518
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031