Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2014 00:13 - Нашата източноправославна църква
Автор: dedenze Категория: История   
Прочетен: 1891 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 30.03.2014 12:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

           Преди да четете искам да заявя, че съм атеист, но уважавам исторически българската, православна църква, като институция на българщината, запазила и разпостранила нашия език, бит и култура, съхранила българското самосъзнание и религия през трудните години на робството! Пръв помощник на родолюбци и поборници, майка за измъчени и угнетени хора! Затова спазвам религиозните празници, божиите заповеди и възпитавам в близките си това, защото те са израз на духовност, безкористност и човеколюбие ! В трудните години на социалистическите крайности, маргинализирането и осмиването на религиозността, живеех близо до църква, в двора на която бяха погребани офицери от руската армия, загинали в боевете на Шипка. Светите, побелели отци ги поддържаха и правеха молебени и помени, носеха предано кръста на своята служба, живееха скромно и в недоимък. Стоически търпяха момчешките ни лудории, учеха ни как е правилно да се прекръстим и разказваха увлекателно  за лицата от иконите и стенописите, опитваха се да ни предадат основите на вероучението, да ни спечелят за божията кауза ! Става дума за 60-те години на миналия век и до края на „социализъмът” не съм видял някой да посегне на църква или манастир, вярващите и посетителите се увеличаваха, много от тях бяха обявени за паметници на културата, музеи и се поддържаха от НРБ с разрешена, църковна служба. В училищата не се учеше нищо за религиите, освен критика на религиозните схващания, така любопитството растеше и към 20 години познавах основите на няколко религии, независимо че трудно се намираше литература по въпроса. Започнах да разбирам, че религиите удовлетворяват духовните нужди на хората, макар и с голяма доза мистика и лъжовност, правеха живота им по- лек сред най-жестоките житейски проблеми, въоръжаваха ги с вяра, надежда и любов. По- късно открих, че комунистическата идеология е заимствала в голяма степен от християнската религия, особено в общочовешките ценности, принципи, отказа от материални блага....
           С победата на „демокрацията” хората разчитаха българската църква да си върне авторитета и мястото което е имала в миналото, за съжаление стана точно обратното. Още в началото се появява иеромонах  Христофор Събев, който противно на религиозните канони се хвърля в политиката и редиците на СДС, организира митинги и нощни бдения за което получава прякора Фори Светулката. В комбина с Иван Костов използуват фондацията „Сапио” за безмитен внос на стоки !? По- късно имигрира в САЩ . Във видеото по- долу, дава интервю за установения разврат в Троянския манастир. За съжаление данните за подобна развратна и хомусексуална дейност, не са само за тази „свещена” обител, а за много повече. Започна комерсиализацията на българската православна религия, тарифите за свещеническите обряди се вдигнаха значително! Следващото видео показва какви автомобили карат и се возят родните свещеници, даже и имат оправдателна теория за това. Притежават скъпи вещи, часовници Ролекс и тем подобни. Наглостта не стига до тук, без да има право, при решение на Светия синод да не дава архонтски титли, вече 19 родни богаташи са получили такава срещу заплащане. Въвеждат се индулгенциите, като срамна църковна практика. Митрополит Галактион е основния раздавач на архонтски титли, той е и един от организаторите на разкола в църквата, който продължи няколко години, същевременно заедно с много други свещеници е бил агент на ДС с прозвище „Мишо”. Почти всеки ден нашите църковни, „православни” пастири се превръщат в прасета, сервират по нещо ново и отвратително, обслужват вече и политически, партийни интереси ! Църквата е институция в която няма касови апарати свързани с НАП, няма ДДС и данъчни фактури, затова много свещеници станаха търговци в божия храм ! Същевременно святи българи не се признават за светци, търсят се схоластични и закостенели канони и причини. Такива са случаите с дякон Левски, дълбоко вярващата в Христа - Ванга, даже и църквата построена с нейни дарения, не се приема от съвременните църковни деятели по странни причини.
           Не всичко в българскато православие е такова, има и много достойни хора, пример за това е отец Боян Съръиванов служещ на вярата в Родопите, освен изграждането на храмове с дарения, той е върнал към християнската източноправославна вяра десетки мюсюлмани. В 2003 г. след смърта на брат му в Кербала официално заяви, че ще съди българската държава задето жертва своите синове за американски интереси. Известен е сред всички родолюбиви българи, Светия синод гузно мълчи и не го издига в духовен сан !?

 

 

 image

 

 

           Истински свещеник е и йеромонах Йоан служещ в храма „Света Троица” в село Нови хан. В църковната обител настанява десетки бедни жени, деца, сираци с църковни средства и дарения за което е гонен от държавни служби в опит за премахване на „незаконни постройки” и настанявания. В резултат на неговата борба, всичко е узаконено, разширено и броя на приютените хора нараства. Светата синод няма официално становище за разхода на средства, не помага финансово в делото.

 

  image

 

 

           Какво всъщност прави Светия синод от 1968 г насам- почти нищо или само глупости. Тогава никому ненужно, сменя Юлиянския календар с Григориански!? До ден днешен, повечето източноправославни християни и много българи продължават, отчитат и спазват религиозните празници по Юлиянския, много от тях искат връщането му официално от Светия синод. Определено се вижда опита за угодничество на католическата църква, която преобладава в ЕС и САЩ. Пеенето и службата се запазва канонично на т.н. църковнославянски език,  наподобаващо мън, мън на пиян поп, изключително трудно е съвременен българин да разбере текста на псалмите. Използуват се и редица съкращения, канонични тъпизми, като „вонме” , което сигурно означава- да внимаваме, „смертю смерт поправ” – което може би означава със смърт да победим смъртта и пр.....  !? Осъвременяването на църковния език, не може да бъде грях и нещо лошо, особено когато не се разбира от хората, подобно на годините, когато службата се е водела на гръцки език. Спазването на каноничните правила от преди 1000 и повече години, закостенялостта и схоластиката, липсата на елементарно развитие я прави наивна и смешна в очите на съвременния човек.  Проповедта отсъствува в църковните отношения, особено по отношение на светски събития. Така няма отношение на църквата към съвремието, нейното мнение и религиозна позиция. Католическите свещеници проповядват ежедневно, коментират събитията на деня, изразяват оценката на църквата, хората основно ходят за да чуят тази проповед, преди да формират своето съвременно и актуално отношение. Тук такова нещо няма, новия български патриарх се е явявал в медиите само за броени минути, хората не го познават и съответно не го уважават. Той никога, при никакви обстоятелства не може даже да наподоби величието на Патриарх Евтимий, когото и османските мюсюлмани, даже са почитали и уважавали ! Българската църква допуска да бъде политически употребена и купувана с пари, тя не служи на българите и ежедневно губи своя исторически авторитет, особено сред по- младите ! Жалко !

 









Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3478468
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930