Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2014 22:26 - Омагьосаният кръг
Автор: dedenze Категория: История   
Прочетен: 3819 Коментари: 11 Гласове:
9

Последна промяна: 13.02.2014 13:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   

         В него се въртим четвърт век, топим се и изчезваме като нация и държава. Утехата е, че в този кръг не сме се затрили само ние, а има и други, подобни на нас. Не мислете, че е нещо елементарно и просто, той е последна дума и постижение на развития, финансов капитал, доброволна целувка и измамно удоволствие, преди да те изядат.
           Всичко това става на база човешките инстикти и желания –за властване; за по-добър и лек живот; себелюбие; апетит; значимост; лакомия; хищничество; агресия и пр.... В природата цари равновесие и тези неща имат противоположни – скромност; състрадание; хуманизъм; взаимопомощ; закрила; чест; достойнство; разум; благородство .... За два, три века капитала успя да унищожи  тези, противоположните, да ги обезцени, до степен непонятна за хората, а възприемането и тяхното прилагане обяви за утопично, глупаво, несъдържателно и смешно !? Така се създава примамливия образ на модерния човек, който е наивен космополит, ежеминутен потребител, политически апатичен, изпълнен с фалшиво самочувствие. Капитала, подобно на паяка, грижливо го увива и блокира, инжектира му разграждащи разтвори и после го поглъща. Като пример за развитието на това магьосничество, може да се посочи факта, че преди 50 години за един и същи труд се е плащало три - четири пъти повече. Капитализма от времето на Форд, е бил двигател на прогреса и е имал и духовни, човешки измерения. Покупателната способност е била много по -голяма от днешната, да не говорим за качеството и дълготрайността на стоките. Този парадокс показва ясно резултата от омагьосания кръг, вече няма средна класа, хората се отчуждават и работят като зомбирани с единствена задача да оцелеят. Това не е в резултат на умишлената и фалшива икономическа криза, това е една постоянна и трайна тенденция, която капитала не е в състояние да реши. Същевременно посредственото, което не си задава подобни въпроси и притежава речник максимум от 3000 думи, се размножава с бурни темпове и се издържа от данъците на всички работници. Кръгът  се затваря като микрочаст става приказно богата, а другата, огромната обеднява и се обрича на регрес и гибел.


imageimageimage

  

        Ужасяващият резултат е свързан с пряко промиване на мозъците и твърдението, че перспективите пред всички хора са равни. Тук влиза в сила вица за един капиталист, който купил 2 ябълки, лъснал ги и препродал по-скъпо, после купил 4, 8, 16 .... и станал милионер !? Това, което не ви казват е, че между другото, негов близък роднина, милиардер умрял и той получил голямо наследство! Така например, когато ви убеждават, че с програмиране ще станете милиардер като Бил Гейтс, това което не ви казват е, че той произхожда от заможно семейство с дълъг опит и връзки в бизнеса и политиката ! Неговият прадядо е бил кмет, дядо му е бил вицепрезидент на националната банка, а баща му Хенри  Гейтс е известен адвокат ! Ха сега адаптирайте казаното към някой активен и модерно агресивен, дървар, роден от бедни в Учиндол, Каспичан... или към някоя сексуална и дашна хубавица, мислеща че притежава чуден, фолкталант !?

 

image

 

        В края на 1989 г. група готвени с години от капитала хора ни вкара всички в омагьосаният кръг. Предпоставка за безкръвното и доброволното беше, че повечето хора, включително и членове на БКП от 10- 15 години оценяваха несъстоятелността на тоталитаризма и публично го обявяваха. Никой не бива да допуска, че промените са дошли от лидерите на СДС! Прочетете Сахаров и Солженицин, запознайте се с полския профсъюз „Солидарност”  от 1981г. ,чуйте песните на Висотски, гледайте грузинският филм „Покаяние” от 1984г. и тогава съдете !    Даже самият главнокомандуващ, бай Тошо, наричаше строя в който живеем недоносче и имаше смелостта да предложи чрез т.н. указ 56, интересен хибрид, който определено не получи подкрепата на Москва, както и проверката на времето! Мнозинството знаеше, че са нужни радикални промени, но за съжаление тук нямахме достатъчно организирани десиденти, хора с размах и умствени възможности,  имащи план и програма за промяната. Трябва ясно да се отбележи, че България беше в челните редици на т.н. соц. лагер по основни показатели, тук се живееше много по- добре от СССР и само складовата наличност на материали беше по- голяма от външният ни дълг, останалото е чиста пропагандна лъжа, целяща омаловажаване. Човешкия ресурс беше следният:

 

http://dedenze.blog.bg/politika/2011/02/26/etimologiia-na-syvremennite-nashi-politici.694540

 

        Тогава, подобно на горчивия опит след Освобождението 1878 г., пак тръгнахме по света да търсим нови водачи, спасители, оправячи, партньори и владетели, вместо да се опитаме да излезем сами от кризата! В осмото ВНС, никой не говореше и не отстояваше позиция за военна, промишлена, социална независимост! Решенията и Конституцията ни направиха сателит на нови господари ! Днес берем плодовете - ликвидиран народ и държава, нещо което последните политически хиени, даже и не обявяват!? Напротив твърди се, че това е пътя без медицина, образование, промишленост, земеделие, търговия, енергетика, медии и пр..., път на просия, помощи, имиграция и заличаване! Между управляващи, богати и простосмъртни бедни, вече зее огромна и непреодолима пропаст, нужни са две различни държави и общества ! Това ли е смисъла и цената на прехода !? Много хора предпочитат да нямат всички постижения на човечеството, но да живеят с достойнство, не са им нужни всички стоки, плодове и зеленчуци, готови са да ядат яйца от нещастливи кокошки, могат да живеят достойно само с родното производство, без лъскави витрини и изгъзила! Повечето не са съгласни и с безнравствената рекламата на хомосексуализма, кръвосмешението, педофилията ! Кой и защо налага тези неща и ги предлага като задължителни, европейски,  морални ценности достойни за подражание ?

 

image

   

      Капитала никога не спи, той тихо и приспивно нашепва, че българите са велики, интелигентни, стара цивилизация, имат големи способности, могат да си разрешат всякакви заеми, да допуснат сред тях световните акули, да си премахнат границите, да си разпродадат имуществото и земята.... Това което никога няма да ни кажат  е, че са крайно удивени от липсата на съпротива, национално чуство, патриотизъм и инстинкт към народностно самосъхранение! Респектирани са от общата склонност към лакейство, предателство и индивидуализъм. Прикрито се скъсват от смях и подигравки на нашите 700 партии и 35000 неправителствени организации финансирани отвън, от регистрираните над 250000 фирми, на население само от 6,3 милиона души !? Не разбират как не си произвеждаме храна и стоки от първа необходимост, а ги внасяме ? Напълно недоумяват как може да си спрем реакторите на държавната, общонародна АЕЦ Козлодуй, при цена на енергията под 2 евроцента и да се снабдяваме от частните на ВЕИ при цена 40 евроцента !? Приемат ни за уникални глупаци, които единствени в света върнаха имотите на бившите си монархси, оставили в наследство две особено скъпи и тежки национални катастрофи, платени с безценна, българска кръв, изгубили златни територии от България !? Удивлението им, вече преминава в ужас и съмнение, че тук живеят ненормални и тежко, ментално обременени хора.  Предлаганите идеални условия за грабеж, почти равен на офшорките, вече ги плашат изключително много, допускат , че това е някаква тоталитарна хватка, след която ще последва нова национализация, концлагери и разчистване на сметки !?

 


imageimage
image


            До къде я докарахме уважаеми сънародници, не ние лично, а партийте и партийците за които гласуваме с наивни надежди 25 години. Утре ще ни задължат да гласуваме пак за тях, забележете само с ДА, за пореден път ще ни направят съучастници в пъкленото си дело. Нагло ще ни спрат за кратко по пътя към урните, ще почерпят с кафенце, сред сладки приказки, но после безмилостно ще ни пришпорят с тежкия кръст към българската Голгота ! Бъдете за първи път единни, отговорни и достойни – не им разрешавайте повече да се гаврят с последните, оцелели българи ! Поне краят да посрещнем с достойнство !

 

image







Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - dedenze, единствено достойното в тази ситуация според мен
09.02.2014 23:19
е отказ от гласуване в пародията, наречена избори.
Така ще направят много хора, сигурен съм, че този път трудно ще докарат 20% активност, това ще е шамар за целият ЕС и затова пуснаха този бръмбар с референдума, да закарат стадото да гласува...
Иначе безстрашните наши агенции за проучване на общественото мнение бодро рапортуваха, че щели да гласуват 68% !!!
цитирай
2. dedenze - Дай Боже това наистина да се случи freeoldmen !
10.02.2014 00:58
Това ще бъде първия знак, че хората са запазили своето достойнство и са готови за тежка но справедлива борба с еничарите и ликвидаторите. Друг път няма !
За себе си съм решил, не със задължително гласуване, а с бесило не може да ме накарат да гласувам за днешните партии, по сегашния избирателен закон, за стари и нови лайняри и то само с ДА !?
цитирай
3. batogo - !!!:))) Да бъдем по точни...
10.02.2014 07:09
Само малка корекция в първото изречение - в този омагьосан кръг се въртим не четвърт век, а цели 70 години, а циркът ни го поднасят все едни и същи хора и поколенията им, но под най различни форми, от комунизъм, през развит социализъм, до извратено олигарх-социалистическо разбиране за демокрация. Докато следваме съветския модел, все така ще е. :)))
цитирай
4. dedenze - Май в кръгът се въртим от 1879г. до сега batogo !?
10.02.2014 12:54
Но за съветския модел не съм съгласен, него го няма и в Русия. Днешния модел е ЕС, САЩ, НАТО, при това официален, за съжаление никак не е по-различен и по-добър ! Същевременно не ни стиска да въведем американското законодателство 1:1, сто пъти ще е по- добро от нашето и ще реши хиляди проблеми !
цитирай
5. batogo - !!!:))) Поздрав!
11.02.2014 20:03
Това, което изживяваме в България вече 25 години е представата на бившите комунисти и ченгета за демокрация - същото, което изживяват и в Русия и всички приближени до нея държави. Всичко се корени в манталитета, а той се променя най-трудно!:) Този манталитет няма нищо общо с американския и европейския:)))
цитирай
6. dedenze - Хареса ми, че манталитета ни няма общо с американския ....
11.02.2014 22:53
Слава Богу, защото точно него, считам за най -лошото нещо в света ! За съжаление, това твърдение не е много вярно. Но темата на постинга е неправилният "нов" път и липсата на самостоятелна, независима политика ! До вчера ни беше крива Русия, днес кой и защо !? Май ще излезе прав Алеко Константинов, разгадал ни е шифъра БГ( бай Ганьо) !!!
цитирай
7. batogo - !!!:)))
12.02.2014 19:46
За да се отрича нещо, трябва да се познава... Условията за развитие и начина на живот на обществото е следствие от начина на мислене и волята за действие на неговите граждани...
цитирай
8. pvdaskalov - Евала, Деденце!
13.02.2014 09:09
Толкова истини каза, че не съм в състояние да ги запомня. Извод: тъкмо късата памет ни докара до това дередже.
Цитирам:
"Утре ще ни задължат да гласуваме пак за тях, забележете само с ДА, за пореден път ще ни направят съучастници в пъкленото си дело. Нагло ще ни спрат за кратко по пътя към урните, ще почерпят с кафенце, сред сладки приказки, но после безмилостно ще ни пришпорят с тежкия кръст към българската Голгота!"
Аз съм ЗА задължителното гласуване, защото в противен случай твърдият електорат на БКП, пардон, БСП, и на ДПС ще потвърди статуквото.
Казваш - ще ни почерпят с по едно кафенце. Ама те започнаха, мисля. Отдавна обещават, обещават и ръсят трохи като за проскубани врабчета, колкото да издържат до пролетта. Впрочем, те съвсем изчезнаха. Обещават на социално слабите по 30 лева в навечерието на Евроизборите... И се изтъпанчи един от ДПС, мисля че е (Не искам да му знам името!), да оправдава постъпката на Правителството, че не била предизборен жест. Дали ще включат към социално слабите и безработните? Защо тези народни пари, които ще върнат от СВОЕ име, не отидат за изграждане на сметища и въобще за почистване на страната? Намирам този жест за подигравка. Нали е сляп и безсилен българският народ, ще му пуснат в консервената кутийка камъче или жълта стотинка, но така, че да издрънчат, да се чуе...
Резил, Деденце. Резил, че живеем в сянката на такива управници.
За всички щуротии са готови да водят дебати, но не и по въпроса за защита на националните интереси и издирване на пазари, за да се възкреси родното производство.
Извинявай, че не съм на твоето ниво по компетентност. Лаик съм в областта на политиката, но мисля, че засягам най-важни проблеми.
Поздрави!
ПС - Чудя се как децата около тебе те оставят спокойно да напишеш този пшостинг-шедьовър...
Пиер
цитирай
9. dedenze - Благодаря за оценките и подръжката pvdaskalov!
13.02.2014 11:42
Бих приветствувал задължителното гласуване ако е мажоритарно, за личности, с ДА и НЕ за всеки, а не общо за партийни листи ! Ако е задължително при сегашната система печелят пак партиите с твърд електорат! Тук- там ще се класира и някоя по- нова партия, но съществена разлика в управлението няма да има! Агитацията и смисъла на задължителното гласуване само с ДА, без право на отрицателен вот не е демокрация, а съучастие в действията на определена партия ! Помисли кой и защо се страхува от списък с кандидати за НС с две графи - да/не ? Аз също не съм политик, работех като инженер докъто имаше електропромишленост, но да ни правят на балами и тъпаци не мога да търпя !
цитирай
10. pvdaskalov - Деденце...
14.02.2014 00:49
прав си. Разбирам сега защо си против задължителното гласуване. Но за да е мажоритарно, трябва да познаваме качествата на кандидатите, а това е нещо невъзможно. Ерго, партиите трябва да гарантират за издигнатите кандидати. По-скоро би трябвало т.нар. "политическа отговорност" да е много строга, а тя е само на думи.За това, че БСП не се разграничи от БКП и за няколкото много сериозни провала след 1989-а, би трябвало да бъде лишена от управление за 15-20 години - да й дойде акълът. С БСП давам пример, който трябва да важи и за останалите 700 партии, колкото си ги изброил...
Поздрави!
Пиер
цитирай
11. dedenze - Живеем във века на интернет Пиер !
14.02.2014 13:29
"Гаранцията" на партия винаги е субективна и преследва съмнителни интереси! Един отворен, равностоен сайт за всички кандидати с автобиогарафия и материали за него, с възможност за въпроси и отговори е напълно достатъчен. Даже платената рекламата по телевизии и медии, билбордове, трябва да се забрани !
Поздрави и много здраве !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3475262
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930