Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2013 17:28 - Що е свобода ?
Автор: dedenze Категория: История   
Прочетен: 2417 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 15.07.2013 01:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


          Това е понятие въведено от човека, което просто казано означава да можеш да правиш това което искаш и харесваш, без никакви ограничения, без външна намеса и принуда. Такава свобода може да се постигне, само ако живеем сами на необитаеми места и то за кратко време, преди да настъпи деградацията и ликвидацията на самото, разумно съществуване. Човека е същество, което е еволирало да живее в големи общности, които налагат спазването на множество правила за сметка на личната свобода. Основните, налагани ограничения, произлизат от факта, че хората се различават по интелект, знания, усещания, темперамент, вкус, сила, убеждения и пр.... Всеки индивид има свое индивидуално пространство, което не трябва да се нарушава, ако и той не нарушава това на другите. Така се раждат етиката и морала, обличат се в законови форми, появяват се санкциите, наказанията и правилата. Същевременно с появата на властническите амбиции, монетарната система, експлоатацията , политиката, се ражда и неравенството, насилието, поробването, нехуманното ограничаване и лишаване от свободи. Раждат се такива, законови, силови необходимости, които обслужват много малко хора, властващи над останалите. Тук започва и огромната спекулация с понятието свобода, което реално се изражда в слободия.
          Основен мотив за отхвърляне на тоталитарната система бяха ограничените свободи на хората, като правото на свободно изразяване на мнение и отношение, правото за свободно предвижване, правото за частна стопанска дейност и пр.... Всички тези хубави неща днес са факт, но за съжаление са деформирани и изпразнени от съдържание, заменени са с други, този път капиталистически ограничения на свободата. Днес може цял ден да свириш със свирката и да дукаш с вувузела, да пиеш кафенца и да скандираш безмислени лозунги пред НС, Министерства... където поискаш! Може да оскверниш национална светиня, да оплюеш всичко, но само в нецивилизована България, имигрантите първи разбраха това ! Може да затваряш пътища, магистрали, да спираш влакове ...., да имаш 20% безработни – какъв кеф и свобода !? По- рано, само преди 30 години, кибиците по кафенетата ги ловеше недемократично милицията и ги въдворяваше на платена работа, лишаваше ги от слободия !? Сега от тях правят национални и партиини герои !?
          Един юрист в тоталитарните години, цял ден преследваше един „провинен” според него колега и го заливаше с еднотипни ругатни. Беше ясно, че ще бъде съден за обида, това което аз не знаех, че от юридическа гледна точка е без значение, колко е броя на изречените ругатни в рамките на 24 часа, приемаше се за едно провинение с дребно, парично наказание. Така юриста, познаващ закона цял ден си уплътняваше присъдата и реално се кефеше пред всички. Днес при свободата на словото наказанието е същото, може да бълваш змии и гущери срещу всеки, да говориш невярни неща, да манипулираш, оплюваш и омаскаряваш безвъзмездно. Ако някой все пак реши да те осъди, трябват свидетели, дела 2-3 години, плащане на адвокати и присъдата ще е нищожна и символична. Същевременно това се отнася и за обида на чест, достойнство, за което преди години се е ходело на дуел и възмездието е било на първо място. Старата поговорка гласи „Дума дупка не прави, но за дума се гони до дупка !” Сега всяка медия прелива от пошлости, обиди, лъжи и цинизми, в нета още повече, особено сред анонимните драскачи! Искаш ли да напишеш нещо стойностно и да го представиш на повече хора, имаш свободата, но трябва да си платиш ! Медиите са частни и обслужват политически партии и финансови интереси, даже и платено, няма гаранция за публикуване, те са четвъртата, задкулисна власт! Журналистите са платени и обслужват интереси, не са независими. Тогава за каква „нова” свобода на словото става дума, по скоро за чиста форма на слободия, като деца на които се разрешава да използуват „мръсни” думи и лъжи !?
         Пак в онези години, българите бяха ограничени за свободно предвижване, преселването на по-привлекателни места се ограничаваше с правото за жителство. Така София беше под 1 милион, днес е демократично 2 милиона и не защото е привлекателно място, а защото всичко е съсредоточено и набъкано тук и все още може да се намери някаква работа. Десетки държавни органи, институти и учереждения могат да се изнесат в други градове, НС във Велико Търново например !? Основните ограничения за пътуване зад желязната завеса, бе липсата на конвертируема валута и политически тормоз. Този който е искал да избяга можеше да го стори сравнително лесно и не беше нужен никакъв героизъм. Достатъчно беше да се запише за екскурзия организирана от Балкантурист до западна дестинация и да напусне групата, имаше и много други начини. Тогава се получаваше статут на политемигрант , добре настанен с осигурена работа в избраната страна. Хиляди го направиха, забогатяха, някои даже се опитаха сега да въртят бизнес в България, но не им хареса. Та днес границите са отворени през тях еднопосочно се придвижиха над 2,5 милиона българи, изгонени по икономически причини и доведоха до демографски срив и катастрофа. Това донесе желаната „демократична” промяна, изпълнение на планът „Ран-Ът” за който се твърди, че определя броя на възможното, обслужващо население на 5 милиона души. Донесе и възможност на богатите да учат децата си в престижни места по света, което е било напълно възможно и по време на турското робство.
          Последното предимство на „демократичните” промени е свободното право на частна, стопанска дейност. Бяха регистрирани стотици хиляди фирми, за 24 години, почти всички фалираха и спряха работа. Оказа се че битката със световните акули пуснати под формата на „инвеститори” е непосилна, за частната инициатива, без държавно участие и помощ е обречена на провал и гибел. Някаква микронадежда се крие в туризма и ресторантьорството, но странно защо много българи почиват и ходят в Гърция и Турция, а не в нашите курорти !? Имаме напълно, исканата, пазарна икономика с конкуренция, но нашите фирми губят и са подложени на дъмпинг, защото новата, частна инициатива на преситен, контролиран и утвърден пазар е безмислена, безсилна и безперспективна, ако не е елемент от утвърдена схема. В света на капитала няма незапълнени, привлекателни ниши, ако все пак такива се появят, по- силните финансово ги заемат веднага с цената на всичко. Затова за държава като нашата е възможен само държавен капитализъм, обединен около няколко, основни, български продукта търсени на пазарите ! Партийната форма на управление не е в състояние да го направи, поради липса на интелектуален капацитет, знания, воля за държавно, промишлено развитие, липса на финансирана, структура инициатор, насадено мислене, че държавното е арена за кражби и там не могат да се формират отговорности, приходи и печалби за държавата !
          Криворазбраната демокрация, доведе до срив в съдебната система, корупция и партийноорганизирана престъпност в огромни размери. Система от ограничения, изискваните категорични факти и доказателства, законови вратички и неясноти, разрешават на престъпниците да се укриват и купуват правосъдие !? На преден план се лансира правото на анонимност, правото човек да не бъде сниман и подслушван, правото на безплатна защита, правото на невинност до доказване на противното и пр.... Правата на престъпният контингент са защитени напълно, а за права на потърпевшите, въобще не се и говори. Много хора притежаващи повече пари, ползуват услугите на съда в Страсбург и успешно съдят държавата. Първият осъдил България там е Андрей Луканов, един от „стратезите” на прехода !? От новата „свобода”, основно се възползува престъпния контингент, той я защитава и държи на нея, остава се с убеждението, че законите и промените се правят в негова услуга !? Българите изгубиха всякакво доверие в съдебната власт, повечето от тях са готови да се откажат от своите наивни конституционни свободи, даже са готови да бъдат официално снимани, подслушвани, следени, да гласуват явно, ако това би оправило хаоса и безизходицата.
            Когато живееш в разграден двор, когато те управляват безнаказано партии и правителства с множество, доказани, престъпни действия, за каква свобода може да става дума, каква е разликата от тоталитаризма!? Най-съществената разлика е, че тогава хората под прага на бедността бяха 1-2 %, днес са над 40 % !? Народ превърнат в европейски просяци, живеещ на подаяния, може ли вобще да има свобода ? Т.н. „демократична” свобода в България днес, просто е вятър и мъгла !

 



imageimage
image



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nrd - Поздрави!
10.07.2013 08:55
Съгласен съм с всичко казано и Ви подкрепям,но политиците не искат да признаят грешките на прехода , да се махнат и да дадат място на истински кадърни хора.Трудното е да ги намерим и убедим да се нагърбят с тази мисия!
цитирай
2. dedenze - Да, nrd , няма виновен политик !?
10.07.2013 12:31
Колективната партийна вина не съществува и е ненаказуема ! Докъто са живи няма да признаят грешките, следете делата срещу Цветанов и разходките на Борисов с авиоотряда и военните летателни средства !?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468451
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031