Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2013 15:20 - Език мой, враг мой...
Автор: dedenze Категория: История   
Прочетен: 1587 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 14.06.2013 02:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

          Един от признаците за наличие на развита цивилизация са самостоятелния език и писменост. Така е възникнал българският език и писменост, преминал през множество трудности, помени и метаморфози. В зависимост от историческите обстоятелства, унищожени и поробени народи, много езици и писмености са изчезнали, оставяйки само следи за отминало величие. Такъв е санскрита – индоиранска езична група, древноперсийския – ирански и пр....
          Нуждата, популярността и разпостранението на един език е пряко свързан с техническите, икономическите, културни, търговски постижения на една народност, от наложената зависимост над другите. В 21 век английския език, използуващ символите на латиницата, се налага като международен и в голяма степен задължителен. Другоезичните народи са принудени да полагат усилия за неговото изучаване, особена трудност имат тези, които пишат използувайки кирилица или друга азбука и йероглифи. Когато историята и народността  ти поднасят недозрял лимон, не прави кисели физиономии, добави малко захар и си направи лимонада ! Така срещу твоите усилия, ще владееш два езика, което те постава на по- високо интелигентно ниво от знаещите само един език. Особено търсени, ценни са знанията на изчезнали и екзотични езици, на които говорят малко хора по света. Такъв е и българският език на който говорят 10-12 милиона по целия свят, като писмено го владеят доста по- малко.
         Независимо от капитала, монетарното и псевдодемокрацията, българистите оцеляха и се опитват да бранят нашия език. Усилията им са насочени основно в отстояване на граматичните правила, които често не съответствуват на разговорния език. Правила за употребата на пълен член, запетайки, двойно н , т и пр..., като допусканите грешки се определят като неграмотност. Почти всеки прави грешки, не всички сме завършили българска филология, но едва ли това е най- важното. Нашите българисти взряни в тревичките, пропускат дърветата и гората! Пропускат пълното изчезване на бългаския език и подмяната му с чуждици и англо- американски думи и изрази. Като започнем от депутатите, телевизионерите, журналистите и стигнем до децата в детската градина, всички говорят на странна, модна смесица от различни езици. Наскоро слушах едно спортно предаване в което с големи усилия успях да схвана за какво става дума, при положение че знам 2-3 хиляди английски думи, то не бяха дербита, феярплеи, къпове и чудеса. Явно рекламите, звученето и позата, че сме англознаещи и сащофили е толкова модна и харесвана, че придобива страшни размери. Модна, както преди 30 години руските думи и съкращения ни бяха заляли – кифбанмекгеврекснаб !? Повечето обикновени, по- възрастни хора, крайно не харесват това езиково чуждеене. По младите го приемат, като облекчение при изучаването на английския, но поради липса но житейски опит  не могат да оценят, че това е форма на национално унищожение и претопяване. Въпроса става политически и на него трябва ясно да се отговори, започвайки от Народното събрание! Преди години искахме да сме 16 република на СССР, не ни пожелаха ! Сега какво искаме, да сме 51 щат на САЩ – пак няма да ни пожелаят ! Ако все пак сме държава с официален български език, неговата чистота е лесно осъществимо дело! Достатъчно е да се въведе глоба от 1 лев за всяка, чужда дума имаща български аналог !
           Българи, говорете български, уважавайте родния си език и култура, хората отдали живота си за него, за вярата и спасението на писмеността! Това е здравата основа, така постъпват гордите и достойни народи, другото е модно течение , което се мени с времето и силните на деня !      

 


image
Тава е калиграфски запис ! Усещате ли каква обич излъчва !?



image


А това е уфсъ, българска дума с четири букви и четири правописни грешки !?








Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Не съм работил в бранша на езиковедите и българистите,
14.06.2013 02:06
но винаги се питам кой определя рамките и територията на езика, кое е т.н. книжовно, защо повечето диалекти не се приемат като едно богатство на езика, а други, като шопския например с неправилните ударения и екания се лансира ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3474346
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930