Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2011 17:56 - Индия
Автор: dedenze Категория: История   
Прочетен: 1630 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 12.11.2011 22:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          Един живот, при съвременните информационни технологии, няма да стигне, ако човек се опита да опише Индия и хората живеещи там. Тук само ще се докосна до някои неща, които е хубаво да знаем и познаваме.

          Преди хилядолетия, индийския полуостров е бил остров със силна тектонична дейност . Премествал се е на север и така са се родили най- високите планини на Земята – Хималаите. Земя със субтропичен климат и огромно богатство на растителен и животински свят . Първите данни за цивилизация т.н. харапска са от 3-4 хиляди години преди новата ера. Религията е била политеистична с основен бог Индра. Сравнително малко са източниците и фактите от това време, до днес археолозите ги обогатяват с нови неща. Наличието на градове и монументални постройки , кара редица учени да смятат, че е налична и извънземна намеса. Древните индуси са познавали астрономия, астрология, математика, медицина... на високо ниво. Счита се, че много открития и постижения направени от елините и по-късно в 16- 19 век се базират и копират този древен опит и култура. През второто хилядолетие преди н.е., тектоничната активност променя руслото на реките и води да масови преселения. От земите на днешен Иран в индииския полуостров се заселват ариите, притежаващи технологиите на желязото и писменост санскрит . До днес са запазени 4 източника – веди (знание) основно с религиозно съдържание. Санскрита е древен литературен език с висока сложност в които, за значението на думите е важно, даже  ударението и интонацията. Ариите са оказали и решаващо влияние в обществения живот и култура. Те са носители на кастовото деление на хората: брахмани – жречески родове; кшатри – военно аристократични; вайши – свободни незнатни; шудри – нисши ( буквално, тези които не се докосват). Кастовото делене е предопределено от кармата (съдбата) и не може да бъде променяно. От древни времена, индусите вярват в безмъртието на душата и нейното прераждане, тя е най- важната и вечна част от човешкото същество. Физическата смърт е само едно ново начало. Когато душата постигне пълното знание и прозрение за живота, преражданията спират и тя изпада в най- висшото състояние – нирвана. Тези понятия и вярвания са толкова силни, че са се запазили и до днес в болшинството индуси, независимо от богатство, обществено положение и образователен ценз. Свързани са и с много ритуали, медитация, поклонения и традиции, непонятни за европейците.

         В днешна Индия, хармонично живеят над 280 националности с обща численост над 1,1 милиарда. Много народности, с различни религии и култура, са се опитвали да завоюват и властват над тази богата територия. Никой не е успял, обратното, получила се е уникална симбиоза с взаимно зачитане и преливане на култура и традиции. Отчитайки схващането за прераждане на душите и индийските богове имат десетки прераждания. Например бога Рама е седмо въплъщение на бога Вишну . Така „боговете” които почитат и славят индусите са много милиони и едва ли, някой е в състояние да ги опише !?

         В по- голямата си част индийците са вегетарянци. Те не приемат убийството на живи същества, даже и тези опасни за хората. На особена почит са свещените, като крави, маймуни, пауни и пр... в различни райони, техния живот и спокойствие е по- ценен и от човешкия. Срастването с природата е изключително силно. Музика, изкуство и култура са пряко свързани с природните дадености. Нотите, ритмите и звуците са пряко свързани с животните и растенията с природните явления. За да бъдат оценени, приети и разбрани е нужно да се поживее в тази среда. На тази основа са и религиозните мантри – звуци и словосъчетания, произнасяни с определена сила и интонация, носещи силно психическо, емоционално и душевно въздействие. Чрез мантрите се е пренасяло през вековете и познанието, независимо от оскъдните писмени източници. Индусите са знаели огромната сила на човешкото съзнание и духовност, открили са пътя по- който може да му се въздействува, развива и усъвършенствува. Съвременната наука констатира, но не може да даде обяснение на това. Още в древните писания Ведите, една от шестте философски школи е Йога, разновидностите на това учение са много, най- важните са Карма – Йога и Раджа – Йога. Първата е свързана с физическото усъвършенствуване и е масово позната по света. С определено хранене, диета и упражнения, могат да се постигнат важни резултати като лечение, контрол над вътрешни органи, състояние на хибернация. Втората е значително по- сложна и неизучена, свързана е с умствените способности. Раджа йогите преминават през дълго и сложно обучение, при тайни и трудни условия. Като резултат те са в състояние да четат и внушават мисли и реакции на хора и животни. За йогите е характерен дълъг живот при големи лишения. Твърди се, че някои от тях, използувайки хибернация (състояние сомати) и пещери в Хималаите са на възраст над 400 години !?

         Социалния живот на индусите е плод на техните вярвания. Семействата се създават от родителите още в ранна възраст 5 -8 години. Предпоставка за това е принадлежност на младоженците към една и съща каста. Най- важното условие е астрологическата прогноза за съвместимост, без такава брака не може да се състои. Брачната церемония е сложна и трае няколко дни.  До преди няколко столетия при смърт на съпруга, съпругата е умирала с него. Смъртта за индусите не е трагедия, защото идва ново прераждане. Мъртвите се изгарят с помощта на кастата на шудрите. Традиционното облекло е оскъдно и се състои от фата –парче плат покриващо главата, гърдите и бедрата. Лицето, ръцете, кръста и краката под коленете са винаги голи. Храненето е съпроводено с редица ритуали. Храната се сервира на палмови листа. Първи се хранят мъжете по старшинство, след това жените и децата. Семейният морал е висок, всяко отклонение от него, може да доведе до отлъчване от кастата. Това е по- страшно от изгнание, всички отбягват отлъчения и го обричат на самота и прогонване. Индийците са създатели  и на науката за любовта  Кама – Сутра. Европейците я приемат от чисто сексуалната страна, някои даже виждат в нея и порно елементи. Реално това е философска наука, която нагледно показва, че любовта е красиво и майсторко изкуство, което изисква взаимно зачитане и уважение ! Проституция в европейски вид не съществува в Индия. Подобно на японските гейши, има училища за танци и поведение, момичетата там преминават през дълго обучение , имат висок социален статус и се наричат – научи. Танците са сложни с различни школи и стотици елементи, ритми и аксесоари. На първо място, преди всички богатства и материални блага, стои духовното. Още в ранна детска възраст се изучават и практикуват мантри, медитация, поклонения, уважение към другите. Те са неотменна част от живота на хората. Някои съвременници се опитват да обяснят това с изостаналост и бедност, което напълно не е вярно. Богатите, образовани индийци също спазват обредите, традициите и обичаите, поставят на първо място духовното, знаят че материалното е преходно и временно.

       Огромен принос за човешката цивилизация се дължи и на създателя на една нова религия – Буда. Това е един индус стигнал до прозрението, че:

-                -   Природата на човешкото състояние е страдание.

-                 -  Страданието е причинено от човешкото желание, привързаността и алчността в духовния живот и във външния свят .

-                   -  Като освободиш себе си от тези желания, може да станеш свободен човек, какъвто си бил.

Буда отдава целия си живот за разпостранение на тази философия, има хиляди ученици. Малко преди смъртта си вижда как тя се превръща в религия с която го обожествяват . Моли своите ученици, да махнат от храмовете лика и статуите му, да го приемат като обикновен човек. Не иска житейската му философия да се превръща в комерсиална религия. Днес Будизма има много форми по света и разновидности. Независимо от религиозната експлоатация, все пак е една от най- малкото финансово и властнически експлоатирана.

         Съвременна Индия притежава всички постижения на западната цивилизация. Тя е десета в света по брутен вътрешен продукт, има космонавтика, ядрена енергия, военна промишленост, трета по големина армия...Тук може да се намери всичко и за най – изтънчен вкус. 80% от населението изповядва индуизма. Държава на огромни контрасти, със средна възраст на населението 27 години. Много учени по света считат, че от тук ще се роди нов модел за световен ред и общество, живеещо според природните закони, без насилие в хармония.

 image

    image

 image

image

 

 

 

 

 

   



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3475295
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930