Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2014 14:55 - Защита от вода
Автор: dedenze Категория: Други   
Прочетен: 1086 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 27.06.2014 22:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          „Демократичните” промени не само промениха названието гражданска отбрана на гражданска защита, но реално унищожиха тази служба и грижа за хората. Тя напълно изгуби превантивния си характер и се комерсиализира, освен ограничения и неспособен състав с малка, материална база, за тази „защита” се чува обикновено във финала на действията по бедствия и аварии. Тя се управлява от Министерство на отбраната и при реална липса на армия е последна дупка на кавала. Всички са чували недъгавите, досадни сирени и смешните опити за предаване на текстово съобщение от което нищо не се разбира и е особено дразнещо. Изпълнявайки съветите на неолиберализма и колониалната зависимост, нашата държава е абдекирала отвсякъде. Политиците обслужват само себе си и то много добре, успешно, електората ги интересува само преди избори, съвсем скоро пак ще се убедите в това ! Доказателствата за това твърдение са хиляди, най- прясното от тях е изловената риба в калните потоци на деретата изляли се в Аспарухово. Забележете връзката- армия-рибарници под наем- гражданска защита !? За повече информация Натиснете тук !  Добре, че за сега, що годе, Господ ни пази ! Представете си, че язовир Искър се скъса и залее София, още преди да ни кажат какво да правим, оцелелите ще си ловят риба с ръце по улиците и който си има газов котлон ще пържи и хапва (ток няма да има поне 3-4 месеца)! От черният хумор до грозната действителност има само една крачка! Така че работата в помощ на давещите се, е работа на самите давещи се ! Не разчитайте на някой да дойде, да ви помогне, спаси и пр..., особено на т.н. гражданска защита! Не мислете, че при подобно бедствие ще загинат политици, те живеят на високо в полите на Витоша основно!
          Поживял съм и съм се изучил в онези „лоши” времена, когато гражданската отбрана си беше на мястото, ежедневно провеждаше обучение и вземаше превантивни мерки. Даваше предписания и солено глобяваше за немърливост и неизпълнение. Хората знаеха с подробности, кого да питат и слушат, какво да правят по време на война, бедствия и аварии. В училищата се провеждаха теоретични и практически занятия, даже за учениците от началните класове. Нямаше мобилни телекомуникации, интернет и пр.... По отношение на водната опасност ето какво помня от онова време, прочетете го сигурно ще ви бъде полезно:
          На първо място трябва да определим самата опасност и да запазим пълно самообладание. 80% от случайте на удавяне се дължат на паника и страх. Водата убива с плътност, дебит и температура, нещо което трябва първо да се оцени. Ако ловите риба в хубав слънчев ден на брега на блатист, обрасъл с водорасли водоем и понякога от водата се отделят мехурчета, това в повечето случаи е метан, получен в резултат на гниенето. Не влизайте във водата, защото и да сте отличен плувец, ще потънете дълбоко като камък, феномена се дължи на факта, че тази блатна вода е пълна с мехурчета и плътността и е значително под 1кг./дм3 Телесната човешка плътност е по- голяма от тази на дестилираната и „сладка” вода, затова в нормални условия ако издишаме въздуха от белите си дробове тялото ви потъва. Ако все пак паднете в блато, опитайте се да се хванете за клон, корен и не се движете, поемете дълбоко въздух и дишайте повърхностно с пълни дробове, викайте за помощ! Всяко движение ви дави още повече, гонейки въздуха от дрехите ви ! Този който се притече на помощ в никакъв случай да не влиза във водата, да подаде клон или въже за което да се хванете и измъкнете бавно ! Това че може да плувате не е гаранция за оцеляване, при опасна дълбочина е добре да имате компания и спасителни съоръжения, понякога е достатъчна празна, пластмасова бутилка която да ви помогне. Водоемите с големи дълбочини са характерни с резки температурни зони, при гмуркане може да получите температурен шок, да ви се схване мускул с частична парализа, затова се подсигурете! Алкохола и обилното хранене, могат да ви удавят в детски басейн и локва! Морето и солената вода независимо, че има по- голяма плътност, крие допълнителни опасности. Първо на дъното се образуват ями с голяма дълбочина в които лесно се пропада, второ в рамките на метър два може да се появи течение с рязка разлика в температурата от 15-20 градуса! В повечето случаи има т.н. мъртво вълнение с пренос на големи водни маси от брега навътре, при което усилията и опитите да се върнем на брега са неуспешни. Затова е нужно да си осигурите наблюдение и при нужда помощ. Плавниците, шнорхела и маската ще ви осигурят време и сила, ако ги нямате, трябва да се научите да лежите над водата по гръб, без да потъвате. Без паника се опитайте да избегнете течението, независимо че ще излезете на брега на друго по- отдалечено място. Ако някой се дави и имате възможност да го извадите, безопасно, разполагате с 5- 10 минути за да освободите дробовете му от погълнатата вода и да възстановите дишането и пулса ! Това е доста време, затова не трябва да се губи нито секунда, всеки трябва да е подготвен за подобна възможност!
            При бедствено наводнение, нещата са по-други, тук проблемите не идват толкова от дълбочината на водния стълб, а от неговата плътност. Водата носи камъни, тиня, кал и представлява тежка неустоима маса, която ако ни притисне на твърда опора може да ни разкъса, тук плуването е невъзможно. Такава „вода” има висока плътност и в нея плуват даже и метални предмети, не потъват. Навлизането в нея води до сигурна гибел, без наличието на допълнителна осигуровка. Обикновено се формира поток, като в центъра скоростта и разрушителната сила е най голяма. Ако попаднем случайно, трябва да се освободим от дрехите и с всички сили да се стремим по течението, към най- близкия бряг, където то е по- слабо и не се завихря. Може да спасим някого само с колективни усилия, като например с въже, хвърлено между два бряга и завързано за дебело дърво или стълб. Всеки опит да се спасява имущество е свързан с пълен риск, защото подобно бедствие се разширява и разраства с часове. Търсят се високи места и горни етажи, но на здрави железобетони сгради.
            Всичко казано обаче е „след дъжд качулка” , затова в оновата на нещата стои превенцията. Днешната държава няма да я извърши, единственото което може да направи е да окраде чрез приятелски кръгове, отделените за това средства. Затова, преди да дойде бедствието, огледайте къде живеете, къде ви е къщата, има ли река наблизо, опасен водоем, затлачени ли са с камъни, храсти и дънери. Обединете се, искайте помощ и техника, инфраструктура, лично се включете в работата, преди да е станало късно. Трудно ще получите помощ, но нека имената на потенциалните виновници за бъдещите беди да са на видно място, да се знаят от всички, да им се търси лична отговорност !


 

image



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467827
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031