Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2013 16:42 - Как да си отидем достойно ?
Автор: dedenze Категория: Други   
Прочетен: 2293 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 30.12.2013 21:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


           Рано или късно, този въпрос изниква неумолимо пред нас, ако нямаме увредени, мисловни функции и процеси. Срещата със смъртта винаги е неприятна и води до философски съждения. Страхът и ужаса от края се дължи на животинския инстинкт за самосъхранение и липсата на философски знания и нагласа. Няма по- висше и по-рядко, оскъдно нещо, от живата, мислеща материя във Вселената. Определението „разум” стеснява кръга още повече и създава нови, ограничителни условия. При измислените понятия за време, разума се е появил и развил съществено в последните 10-15 хиляди години, които от астрономическа гледна точка, могат да се сравнят с времето за мигване на човешкото око, а чисто математически е почти равно на нула. По същия начин и философски критерии, индивидуалното, физическо съществуване е нищожно и пренебрежимо. Единствено приноса в постиженията, прогреса, развитието, облекчаването на живота и неговата продължителност, създават критерии и история на индивидуалната значимост. Това е нужно, за формиране правилна посока на еволюцията и развитието на разума, към обща защита, сигурност и по- добър живот за всички . Природата е създала добри, регулаторни механизми при които старото, повредено, закостеняло и износено си отива, а на негово място се появява ново с по-големи възможности, знания и перспектива ! Ако за момент си представим, че сме безсмъртни и човешкият живот е безкраен, сами трябва да разберем и усетим, ужаса, несъстоятелността и регресиращото въздействие на подобно решение. Обяснено с модерните технологии, това би означавало, осигурен и ненужен живот за всички измислени и създадени във времето компютърни конфигурации едновременно !? Същото се отнася и за имагинерната, духовна субстанция, наричана душа, безсмъртието на която спекулативно се доказва с наследствените генетични прояви. Духовното по- скоро е приноса на всички, сумиран в общите знания, ценностна система и генетичен фонд на човечеството.
           Връщайки се към физическата смърт на индивида, трябва да се научим да я приемаме като нещо естествено и неибежно, нормално състояние на материята. Привързаността, емоционалното възприятие, благодарността, трябва да се показват и отдават на другите, докъто са живи в нормално, ментално състояние! Кое обаче е нормалното и достойното, защото това са етични и морални категории ? Казват, че ако ти е „хубав” живота ще го браниш с зъби и нокти, като под хубав се разбира материално по- богат. Едва ли, „хубостта” си я правим сами, с нашите действия и зависи от много други фактори, при които основен е интелекта.  Всеки човек трябва да знае, да бъде напълно подготвен, че даже днес да има цветущо здраве, утре може са си отиде по хиляди причини, зависещи и независещи от него, без това да промени света! От зряла възраст, постоянно и ясно, трябва да може да си отговори: отгледал ли е децата си, направил ли ги е самостоятелни, не ги ли експлоатира, не иска ли от тях реванш за това, че ги е създал и гледал; има ли дългове и задължения, кой ще ги плаща и изпълнява; поискал ли е прошка за лошите си действия спрямо другите; простил ли е на всички постъпили грешно спрямо него; оставил ли е нещо добро след себе си и какво; защо не е направил повече; осъзнал ли е своите грешки, какви са те; формирал ли е определена позиция към обществото и живота; изказъл и показал ли е своето мнение пред всички открито и честно, може ли да го обоснове и защити... ????
         Ако на всички въпроси, искрено и пред себе си отговорите с да, вие може да си отидете от този живот с чест, достойнство и високо вдигната глава ! Ако тук там има не и разполагате с още време, бързайте, оправете резултата !
         Бъдете безстрашни и живи, че много „здрави” умряха, радост и успех през 2014 г. !

 



image

image



Тази песен пееше в космоса на 27 години, първия космонавт Юрий Гагарин през 1961 г., вечна слава и памет !
Ето и превода от постинга на djud:
Я Люблю Тебя, Жизнь

Обичам те , Живот , и така е редно да бъде !
Но аз те обичам, Живот, и те обичам все повече и повече !
Ето - прозорците вече са светнали.
Аз се връщам от работа, уморено ми е.
Но аз те обичам, Живот, и искам да станеш още по-добър.
Много неща са ни дадени - и полето безкрайно и морската шир.
Отдавна познавам и безкористното мъжко приятелство.
В камбанния звън на всеки нов ден, щастлив съм аз, че ми липсва покоя.
Любовта ми е близко до мен, ех...... , Живот, на теб ли да казвам какво е ?
Имам си една любов, Живот, ти..... знаеш, какво е !
Ах, как пеят славеите, полумрак и целувка на разсъмване.
И най-красивото от тази любов - това чудо невиждано - децата !
Отново с тях ще преминем през детството и младите си години, през гарите и морските кейове.
И внуците ще дойдат след това и всичко ще се завърти отново !
Ех, как неусетно отлитат годините и ние с тъга забелязваме среброто в косите.
Живот, ти помниш ли войниците, които загинаха бранейки те ?
Затова ликувай и бъди във фанфарните звуци на пролетния химн.
Знай, че те обичам, Живот и вярвам, че това е взаимно.
Обичам те, Живот ! И се надявам, това да е взаимно !










Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3480295
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930