Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2012 14:57 - Среща с извънземни
Автор: dedenze Категория: Други   
Прочетен: 3978 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 30.07.2012 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   

           Тонове литература и фантастика, богове и религии, мечти и предположения, научни търсения и теории, необясними явления и събития, изпълват историческия път на човешкият разум, в търсене на други разумни същества. Интереса е особено голям и се подхранва от надеждата за среща с по- развити цивилизации, които ще ни дадат нови технологии, социални модели  и енергийни източници. Вселената е безкрайна, от чисто математическа гледна точка, има и други същества и разуми освен нашият, но вероятността за среща и общуване е нищожна. Това твърдение се основава на множество фактори, които поставят подобно нещо в сферата на ненаучната фантасмагория, а филмите с подобно съдържание, заместват наивните, детски приказки. Трудно е да се направи обстоен анализ на всички фактори, затова ще напиша някои разсъждения по темата.
           Контакта с друг разум, почти не може да се осъществи с нашите днешни, технически и телесни възможности. Ние имаме 5 сетива, но само с две от тях комуникираме помежду си в тесен честотен диапазон – зрение и слух. За покриването на по- голям диапазон използуваме технически средства – предаватели, приемници, сонари, радари, транслатори и пр..., които адаптират сигналите към нашите ограничени сетива. Независимо от това, се затрудняваме в общуването с други интелигентни същества, живеещи на Земята като морските бозайници, какво остава за извънземните. Телесните нужди и ограничено времетраене на живота, нивото на техническите познания, за сега ни ограничават в рамките на Слънчевата система. Базирано на комуникационните възможности, търсим разум само в подобна биологична форма и начин на мислене, но вероятността да има такава, при други планетарни условия, почти е равна на нула. Така вероятностите ние да открием друг разум, се намаляват значително, инвестициите в този недоходоносен, научен сектор са малки и ежедневно се ограничават. Надеждата е Те да ни открият „заговорят” и „почерпят” .
          Тук възниква въпроса, кое може да накара по- развити, разумни същества да бродят из Космоса, да рискуват живота си и да правят огромни материални и енергийни разходи за това ? На първо място, ако техният свят е застрашен, пренаселен и търсят друго, дълготрайно убежище осигуряващо близки, природни условия. Ако човечеството не се самоунищожи, въпроса с пренаселването ще стане актуален и за нас, най- вероятно и достъпно е преселение на Марс. На второ място, ако се хранят с биологични продукти, които се срещат много рядко във Вселената, може да развиват нещо подобно на фермерска  дейност за която са им нужни нови планети. Търсене на редки, според нашите разбирания, материали като злато, диаманти и пр..., е малко вероятно, поради възможността за изкуствен синтез. Вероятността да търсят друг разум от любопитство, за нови технологии и знания е възможна, но също малко вероятна. Помощта към по- ниско развита цивилизация е изключена, защото намесата в еволюционното развитие, може да го спре и ликвидира напълно. Има хипотеза, че Содом и Гомор са унищожени от ядрен взрив, приписан на Господ !?  Космоса е студено и неуютно място в което се наблюдават процеси на разпръскване на енергията 13 милиарда години след Големия взрив. Просто казано всички горещи планети – слънца, изразходват енергия и изстиват. Това предполага борба за оцеляване и завладяване, така типично онагледено в отношенията на уж разумните същества, тук на Земята. Та първият логичен и страшничък въпрос е за какво и защо идват извънземните!? Мислите ли, че ще се стреляме с пушки и пистолети, ракети и самолети с филмов хепиенд!? Земята и хората са нещо съвършенно, красиво и добро, но много, много крехко. В сигурността и защитата трябва да се вложат, всички колективни усилия на хората. Тогава и срещата с извънземни може по- спокойно да се състои.

 

imageimageimage



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467172
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031