Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2012 14:46 - Вселенските закони
Автор: dedenze Категория: Други   
Прочетен: 2850 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 24.04.2012 01:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


           Те съществуват независимо от нас, хората, които се опитваме десетки хилядолетия да ги разберем. Ограничените знания и възможности правят задачата трудна, непосилна и безкрайна. Езическите религии са първите опити за наивно обяснение на явленията и заобикалящия ни свят, след тях идват моноистичните със същия незавиден успех. Едва ли има съвременен човек, които в религиозен екстаз да падне на колене, да направи жертвоприношение на някъкъв бог, защото светкавицата уцелила руда, му е дала късче метал!? Независимо от научната си необоснованост, религиите са формирали етично – морални норми на поведение, важни за човешкото развитие, но и довели до големи страдания и унищожения. Най- лесно е да се каже, че някакъв Бог дава , взема и управлява всичко, това за съжаление не е вярно, особено в църковните интерпретации. В 21 век, трябва да познаваме, основните доказани неща, на базата на които да градим и собствената си философска теория и отношение към света.  
          Много учени, физици, математици и астрономи в средата на миналия век, неуспоримо доказаха, че видимата от нас вселена е произлязла преди 13,7 милиарда години от една точка с колосална плътност и температура. Теорията се нарича „Големият взрив”, лесно и точно може да се докаже къде е възникнал, защото всички небесни тела с нарастваща скорост се движат центробежно от тази точка, включително и Слънчевата система. Астрономията и откритото реликтово лъчение, категорично го доказват . До тогава, понятията време и вселена не са имали никакво значение, едва ли „Господ”, приличащ на нас, приседнал край кална локва, за 7 дни е сътворил светът, че и хората в него!? Теоретиците твърдят, че след разширението на Вселената, ще последва свиване пак в изходната точка и цикъла ще се повтори. Това са макрокосмически понятия, за които времето на един човешки живот е един, пренебрежимо малък миг. Развитието на знанията и науката, още не дава категорични и доказуеми отговори, но ежедневно ги търси. 10 милиарда долара струва построеният, гигански за земните понятия, ускорител – андронен колайдер. Една от целите е с него да се открият първите, градивни частици, предшествуващи големия взрив и по - пълното изучаване на материята. Човешките усилия и заслуги в тази посока са огромни – гравитационна теория, теория на относителността, вълнова теория и пр.... Основните философски теории, материалистична и идеалистична, са подложени на критика и съмнения, относно базовите постулати и твърдения.
         Съвършенството, красотата и любовта са въведени от човешкия разум понятия и обективно изразяват способността на природата да създава устойчиви и самоусъвършенствуващи се модели. Това винаги води до мисълта, че във вселената има замисъл, творчество и нечия добра воля. Лесният път е тези заслуги да се отдадат на някаква личност или божество с мистичен и свръх естествен произход. Желанието е толкова голямо, че може да породи масови халюцинации, чудеса и заблуди, комерсиално подклаждани от религиите. Цикличността на вселенското развитие и разума, не са изучени. Науката мълчи пред доказани ясновидци и техните, точни пророчества за бъдещи събития. Тази мисловна способност, определено се придобива случайно, даже и от необразовани хора (Ванга, Кейси...) Особено интересно в повечето случаи е обяснението което се дава за произхода на информацията – „така е писано”, „световната библиотека от знания”, „виждам като на филм” . Повечето го свързват с нещо божествено, но никога не могат да опишат въпросния Бог. Това навежда на мисълта, че в светът има и друга, невидима, фина субстанция, която е създадена и се развива от мисловната и духовна дейност на сложната материя. Тя също подлежи на развитие и усъвършенствуване, база за следващите разумни същества. В природата всичко е взаимно свързано, игнорирането на духовната субстанция е грешно и води до опростенчески резултати. В последните години, на тази основа се наблюдава регрес в умственото развитие и подмяна на еволюционните добродетели. Развитието напред, изисква борба и противопоставяне, в противен случай настъпва самодоволство и регрес.
            Чисто материалният свят се съпътствува от т.н. черни дупки, които „изяждат” материята и светлината. Дали това е форма на антиматерия, как са се създали, къде отива приетата енергия и материя, никой не знае, има само недоказани хипотези. Астрономическите наблюдения само показват, че те са гибелни за видимият, материален свят. Логично е да се очаква подобно проявление и при духовният, невидим свят, едва ли материалният носител е с рога и копита, по – скоро би приличал напълно на нас. Всеки е усещал отрицателно, духовно излъчване, умора след среща с определени хора. Борбата между доброто и злото е нужна за прогреса и се води навсякъде. Лошото е, че победата на доброто не е гарантирана, то се реализира по- трудно, изисква повече и колективни усилия!
           Сложно, за етапа на нашето умствено развитие, но и много достойно и любопитно. Само да научим, малко повече от обективната истина за разума и Вселената, е достатъчен мотив да живеем. Ако със способности и труд допринесеме нещо в световната библиотека от знания, може да бъдем горди и удовлетворени, че живота не е бил напразно.

imageimageimageimage






Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Откак генетиката доказа, че всички хора на Земята
22.12.2015 11:52
имаме един общ пра-баща, ми е много по-лесно да гледам на всички като на братя, сестри и племенничета. Случва се обаче, някой да те удари или да те преследва и трябва да се браниш. Не всички са повлияни от идеята за общия пра-баша, доказан от генетиката. Когато околният свят ме плаши, особено заради малките деца, се моля, какво да правя. Някога служих в армията, но синът ми не е. И много други не са служили, и армията ни е малобройна и наемна. Пази Боже.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467304
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031