Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2011 23:35 - ИСТИНИ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА
Автор: dedenze Категория: Други   
Прочетен: 2012 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.08.2011 18:47


 

      Производсвото на ел. енергия у нас, с малки, нарастващи, сладки изключения е държавно. Изключенията са соларни паркове, вятърна енергия, ВЕЦ и ТЕЦ, от които енергията се изкупува на преференциални цени, за сметка на крайния потребител. Много от техните притежатели са известни в публичното пространство, други са умишлено, дълбоко завоалирани и скрити.  Първо, ще разгледам предимствата, недостатъците, и ефективността на отделните производства.

 

      Най- ефективно и чисто е производството от ВЕЦ, то е и най- старото по- света, изисква огромни водни ресурси с голям дебит и денивелация. Ние имаме ограничени, подобни дадености и за това се налага сложно хидро- мелиоративно строителство с висока цена и екологични последици. При умно проектиране, разрешават акумулиране на енергия в нощните, ненатоварени часове. Произведената от тях ел. енергия се изкупува от НЕК в рамките на 100 – 200 лв/ мвч, в зависимост от мощността и собствените разходи. Произведената енергия е около 7 % от общата годишно.

 

      ТЕЦ са централи работещи на въглища, газ, битови и природни отпадъци …, със и без когенерация на топлоенергия. Те са основен източник на въглероден двуокис, серни и други опасни за здравето газове, твърди отпадъци. Изискват по – скъпа поддръжка и капиталовложения. На тях се пада и по- голямата част от произвежданата енергия – 50 %, при цена, около 70 лв / мвч. При когенерация, цената се увеличава преференциално, почти двойно.

 

       АЕЦ са най- ефективните от всички известни. При осигурена безопасност, за която се изразходват основните инвестиции, те са екологично най- чисти. Цената на добиваната енергия е 40 лв/ мвч..Единствената ни подобна централа в Козлодуй, сега осигурява 45 % от нужната енергия и осигурява експорт за съседни държави.

 

      Вятърните и централите на биогаз и продукти имат несъществено значение и се строят основно от корпоративни интереси . Те не са достатъчно екологично чисти и изискват високи инвестиции и поддръжка. Енергията от тях се изкупува преференциално на цена 200 – 300 лв/ мвч.

 

      Най- чисто и безопасно е производството от соларните ( фотоволтаични) паркове. Скъпо, модно и неефективно производство само в слънчеви дни, строят се на основа корпоративни интереси и реално трансформират обработваема земя в друг вид. Най- висока изкупна цена на енергията - до 800 лв /мвч.

 

        Ако направим една средна аритметична оценка, излиза, че независимо от три – четирикратното и увеличение от 1990 г. до сега, пак не се вързва с високата, реална цена, която всеки плаща. Инвестиции в преносна мрежа почти няма. С основание може да твърдим, че загубите от пренос са два пъти по- малки от тези в САЩ например, където битовото напрежение е 110 V. Големите дестинации се покриват от мрежа 220 , 440 КV.. Не е напълно виновен и сравнително високият данък ДДС – 20%.

 

      Основна причина за високата цена са т. н. разпределители – доставчици познати на всички ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН и пр… Например ЧЕЗ, за “услугата” разпределение на ел. енергия иска 68% добавка, над цената на самата енергия !? При нищожни инвестиции в полза на потребителите и повишаване качеството на ел. снабдяването ! Ежедневно плачат, че малко получават от всички нас !? Има много места, където освен инкасатор, друг не е стъпвал от Тошово време !? Предполагам всички се досещат, какви са печалбите и как се разпределят, без данъчно облагане. В светът на капитала не може да им се сърдим за лакомията, там морал и правила няма. Главната вина е в  нашите “законотворци” – еничари . Важното е, че техните партии, правителства и управляващи са си измили ръцете. Те не носят отговорност за цената на тока. Интересно е за какво всъщност носят отговорност, аз не се сещам за нищо такова !?

image

image

image






Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3481000
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930