Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2011 19:45 - Урок по ендокринология
Автор: dedenze Категория: Други   
Прочетен: 6685 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 14.08.2014 14:40


  

      Нямам медицинско образование, но страдам от редица хронични болести в основата на които стой захарния диабет. Години наред, съм бил при десетки ендокринолози и специалисти, изчел съм хиляди страници и съм говорил с десетки хора имащи подобно заболяване. Затова с този “урок” се надявам да ви бъде полезен. Ще се опитам да пиша с думи и обяснения за обикновения човек. Мисля, че ще бъде от полза и за лекарите и здравната каса.        Диабета е заболяване, при което в кръвта съдържанието на глюкоза(въглехидрати, захар) е по- високо от  6,5 ммол/ л. (за млади хора 5,5 ммол/л). Става дума за изследване, сутрин на гладно, когато поне 8 часа не е приемана никаква храна и подсладени напитки. Панкреаса, намиращ се в коремната кухина изработва инсулин, който отстранява излишната глюкоза от кръвта, като я “складира” в мускулите, мозъка и черния дроб, както и в мазнините. Глюкозата е жизненоважна, тя е горивото на организмът, при стойност в кръвта под 2,7 ммол/л следва хипогликемичен припадък и смърт. Малка доза захар, през устата или венозно, може да ви спаси. Нормалният, здрав човек, не може да изпадне в такава криза, даже и дълго време да не се е хранил. От мазнините, организма сам ще произведе глюкоза. При диабетика тази функция е нарушена. Когато имате нелекуван диабет и глюкозата в кръвта надвиши 30 ммол/ л, се получава хипергликемична криза с припадъци и неадекватно поведение. Повишената кръвна захар, не води до болки и явни симптоми, като такива могат да се посочат сухота в устата, изпотяване, често уриниране и жажда, открива се с анализ на кръвта, ако урината ви има сладък вкус, вече сте за по-сериозно лечение ( бъбреците се опитват да отстранят излишната захар над 12 ммол/л), затова 1-2 пъти годишно правете такива измервания. 
         Тази болест е една от най-разпостранените в света и е особено коварна, защото бавно и сигурно унищожава сърцето, мозъка, очите, нервната система и бъбреците. Причините за заболяването са многостранни – обездвижване, претоварване с въглехидрати, преяждане с калорични храни, наследствени фактори и не на последно място стрес и нарушаване функцията на главния хормонален регулатор – хипоталамуса. Това е железа с размер на бобено зърно в човешкия мозък. Обикновено, заболяването се сапътства и с увеличен холестерол, кръвно налягане и триглицериди. Има две основни разновидности на болеста: Първата е напълно инсулинозависима и се среща в ранна възраст. При този форма панкреаса по различни причини и увреждания не произвежда достатъчно инсулин и е нужно да се инжектира допълнително отвън. Втората, когато организма и мазнините са резистентни към инсулина, т.е. нужен е повече от нормалното количество инсулин за преработка на въглехидратите. В начален стадий, може да се лекува с диета и таблетки, но повечето увреждат лигавицата на стомаха, като вредите са повече от ползите. Препоръчват се разни, билкови тинктури, канелата е едно от най-добрите средства. Въглехидрати се съдъжат в почти всички видове храни, те са особено нужни на организма. Единственото правило, което може с диета да се наложи е- да не са повече от 50% от хранителната енергия, която се получава дневно. Важна е калоричността на храната, за човек стоящ пред компютъра и нямащ физическа дейност, дневно са напълно достатъчни 1000 – 1500 к.калории, т. е. малко повече от един шоколад – 100 г. Баластна, ниско, калорична храна с повече фибри и целулоза- зеленчуци, зеле, спанак, марули и пр… При глад за сладки неща, заместете рафинираната захар с - плодове, мед (80% захар), хляб, тестени изделия (70% захар, но се усвояват по бавно и трудно). Избягвайте подсладителите те са вредни за здравето и са неизучени докрай като последствия !
 
         Независимо от диетите, ако сутрешната захар е над 8- 9 ммол/л ви е нужен инсулин и качествен ендокринолог. Тук специални диети не се спазват, само въглехидратите да са 50% от калориите дневно. Ако прекалявате с калориите ще почнете да затлъстявате, това не бива да се допуска, сигурен, здравен критерии е постоянното тегло. Първо, трябва да се определи неговият вид и дозировка, някои хора може да имат алергични реакции към даден вид инсулин. Започнете с по- малка доза и постепенно увеличавайте. Нужен е глюкомер, при инсулиновите диабетици е безплатен със 150 тест ленти за година. Първите месеци ви трябват повече тестове, сами си определете дозировката и режима на хранене. Водещо правило е 4-5 часа след прием на хранителни вещества, глюкозата в кръвта да спадне до нива 6-7 ммол/л. Инсулина се бие малко преди или по време на храненето в коремната област или краката подкожно. Сами ще определите по-безболезнените места с игли дълги до 12 мм. Употребата на алкохол трябва да се установи самостоятелно, реално сваля кръвната захар. Ако се справите до тук, ще имате нормален живот и ще избегнете ужасяващите усложнения на диабета, но няма да избегнете бюрокрацията. 
          Всеки 6 месеца трябва да ви издават нов протокол за инсулина, заверен в здравната каса. Копирайте го в 3 екземпляра – 1 за домашният лекар, един за ендокринолога и 1 за аптеката. Годишно да ви отпуснат нови 150 тест ленти. Всеки месец или на 3 месеца домашният лекар трябва да ви дава рецепти за инсулина, един път годишно за тест лентите. Пазете глюкомера, подменяйте батериите, ако се повреди и имате късмет, фирмата доставчик може да ви го смени, но губите неизползуваните тест ленти. Имате право да се диспансеризирате  при ендокринолог, така може да го посещавате 3 пъти годишно без специално направление. По задължение от здравната каса, той ще ви изпраща на кръвни и уринови изследвания, ще ви пише нови протоколи…
  
        Диабета е заболяване, което изисква спокойствие и положителни емоции. За съжаление трябва да вложите всичките си усилия в това. Първите проблеми възникват с опашките до нужните лекари и здравна каса. След това с намирането на аптека работеща с инсулин – такива по непонятни причини са под 5% . После изникват икономическите проблеми – за добър контрол трябва да мерите захарта всеки ден, нужни са ви още 150 тест ленти по левче всяка; за изследванията на кръв, урина се плаща такса от 2 лева за всяко; иглите са по 0,4 лева ( нужни са поне 10 на месец, не бива да се използуват стари по редица причини);някои видове инсулин се доплаща, както и лекарствата при усложнения; храната която е диетична е по- скъпа от нормалната и пр…
  
        Много от изследванията се правят напълно безмозъчно и са задължителни, например: Кръвно- захарен профил КЗП– напълно ненужен при положение, че вие мерите всеки ден и два пъти годишно ви правят т.н. глекиран хемоглобин( това е скъпо изследване, което дава средна стойност на кръвната захар за повече от 3 предходни месеца). КЗП ви ангажира време и трикратно вземане на кръв за един ден със съмнителни резултати в зависимост от начина и часовете на хранене. Прави се по разписанието на лабораториите 9 – 12 – 15 часа и отнема излишни нерви и средства и т.н…. 
          Дано съм ви бил полезен. Питайте в коментар, ако мога, ще ви отговоря. Желая ви здраве !
           

  

 

 

 

 imageimage

   

 

 

 

   

 







Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. strannichka - благодаря
03.09.2013 08:48
Много изчерпателна и полезна статия. благодаря, че сте отделили време за да опишете най важните етапи и препоръки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3479222
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930