Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2013 13:18 - Нощ след спонтанната реакция
Автор: dedenze Категория: Бизнес   
Прочетен: 2891 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 22.07.2013 16:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

          Вчера написах този постинг, до сега е четен в Днес .бг от над 3000 души,
 
http://dedenze.blog.bg/novini/2013/07/21/alo-narodnite-izbranici-vie-ludi-li-ste.1132099

интереса ме кара да продължа темата, по- подходящо бе в раздел технологии, но сега там са се настанили еротични и секс технологии  с привкус на лайфстил? Така че този постинг отива в категория бизнес, а може на някой, истински, български бизнесмен да му падне ябълката на главата !?
         Става дума за преработката и рециклирането на отпадните пластмасови продукти. Веднага искам да кажа, че ако живеем в нормална държава, това трябва да се извършва, като съпътстваща дейност към заводите за отпадъци. Основно се прави от общински фирми, защото общините могат с вътрешни правила да събират отпадъците и същевременно да се възползуват от всичко това.
         За основните, пластмасови продукти се използуват основно термопласти- полиетилен, полистирол, полиетилен терефталат, полиамид, поливинил хлорид, полипропилен и пр.... продукти получавани от нефта или по изкуствен път. Тези пластмаси се продават гранулирани, оцветени и готови за преработка, като цената им постоянно расте и започва от 3-4  лева/ кг, за най- елементарните. Масово се използуват екструдери ( подгреваем шнек създаващ високо налягане), които шприцват стопената пластмаса във форма или разливат в тънък слой на барабани и други съоръжения. Така след охлаждане се получават изделията които ползуваме в бита – торби, фолио, бутилки, упаковки и пр.... Оставени на атмосферни условия те се разграждат под действие на ултравиолетовите, слънчеви лъчи за срок от 1 до 100 и повече години ! Така замърсяват околната среда, водите и моретата, нарушават екологичното равновесие и се превръщет в опасни, отпадни продукти. Термопластите могат да се стапят многократно и подлежат на рециклиране. Много фирми ги изкупуват и преработват в нови изделия. Почти всички брони на съвременните автомобили са от рециклирана пластмаса. Отпадъка се сортира, стапя и гранулира отново, от него могат да се изработят строителни елементи, пейки, буфери, плочки , колове, оградни елементи, решетки, съдове , кашпи и пр...., особено ценни и търсени за градския интериор. Това е цяла промишлиност, която може да подмени бетонни, метални и скъпи елементи с леки, естетични и некорозиращи такива.
          Доста частни фирми, занимаващи се с рециклиране има и у нас, възниква въпроса, защо екологичния проблем не се решава ? Отговора идва моментално, защото са частни и искат да спечелят много и веднага ! В началото даже събираха пластмасите безплатно и „благотворително” , днес цените на изкупуване са 20 – 40 ст./ кг. Същевременно те не инвестират в по скъпи екструдери и системи за отливане на едрогабаритни детайли , защото нямат гаранция че изделията ще се изкупуват. Не на последно място е партийната принадлежност на собственицете на тези фирми, как си представяте правителство на ГЕРБ да купува от БСП и обратно !?Така например големите пластмасови контейнери са внос !? Хората предпочитат да предават по- тежки и обемни пластмаси, никой не е заинтересован да събира леките торбички и фолио. Лесно може да се уреди с малка дотация в изкупната цена на тези неблагодарни за събиране неща, да се увеличи достатъчно. Това може да стане обаче, само с държавна и общинска политика, участие в преработката и изкупуването, чрез създаване на печеливши,  държавни и общински предприятия за рециклираране и преработка на отпадъците , с усигуряване на по- голям пазар за рециклираните изделия и в други общини!

 

 

 imageimageimage

imageimage

 





Гласувай:
6



1. nrd - Подкрепа!
22.07.2013 14:46
Наистина държавата не реагира адекватно и не само на този проблем,но и нашата вина е неоспорима.Повечето казват-какво ми пука за след 100 години,като сега не виждам правилни ходове.
Всеки казва,че спазва правилата ,а в действителност не е така.Тъжно е ,но е факт.
Иначе съм съгласен с Вас и дано повече хора не само четат,но и осмислят.
цитирай
2. dedenze - Партиите погубиха държавата nrd !
22.07.2013 15:33
Печелившо държавно производство стана невъзможно, партийните знания и интелект са основно правни и икономически, недостатъчни да направят нещо разумно, спиращо вноса и решаващо екологични проблеми. Грешен път още от ВНС с пълното раздържавяване на промишлеността. За сравнение в Германия днес 57 % от брутния вътрешен продукт се формира от държавни производства и участия ! Ние на голия си задник дадохме на чужди фирми кариерните си материали и полезни изкопаеми, цветни и благородни метали !?
цитирай
3. aip55 - Адмирация за постинга!
22.07.2013 21:00
Предният Ви постинг мисля, че трябва да се казва ,, Вие малоумни ли сте господа политици", защото такава простотия може да извърши само малоумен човек, необразован с интелект на маймуна!
цитирай
4. dedenze - Лошото е, че каквито епитети да слагаме aip55 !
22.07.2013 21:20
Гьонсурата не ги разбира и възприема, нужни са други по твърди и решителни мерки. Трудността идва от това, че политическия гьонсурат има клакьори и зависими привърженици, борбата с тях е най- страшна и тежка !
цитирай
5. novaposoka - aip55 улучи десятката!
22.07.2013 23:25
Между книжлетата на Енгелс има едно озаглавено "Ролята на труда за превръщането на маймуната в човек". Марксистко-ленинските проповедници доразвиха налудничавата идея, заблудиха се, че е гениална, и от Октомврийската революция до днес, тя господства в образователната ни система, и произвежда същества, определени от aip55 като "малоумни, необразовани, с интелект на маймуни".
Това съм учил цял живот, независимо че не ми е трябвало в моята професия. Редица семинари, изказвания, обсъждания, имитация на интелект, който умее да цени "гениалните" трудове на хуманистите от XIX век.
Малко след началото на "демокрацията", ми попадна една Книга, забранена по времето на "тоталитаризма", в която пише нещо съвсем противоположно на това, на което ни учеше "научният" комунизъм:

"Аз съм Господ и няма друг; няма Бог, освен Мене; ...Аз създадох земята и сътворих човека на нея; Аз, да! Моите ръце разпростряха небесата; Аз дадох заповед на цялото им множество." /Исая 45:5,12/.

Това са двата варианта за произхода на Вселената и човека.
В първия не можах да повярвам, въпреки дългогодишното въздействие на "научните" проповеди и семинари. Не можах, и никога няма да мога да повярвам, че от "Големият взрив" може да произлезе някаква подредена система, така както никой разумен човек не би повярвал, че взрив в печатницата може да произведе голяма енциклопедия.

Повярвах в единствената разумна алтернатива на "твореца", наречен "Големият взрив", т.е., в Истинския Творец. Той не ни нарича маймуни и не ни прави на маймуни. Напротив, Той иска да се отнасяме един към друг като братя, и за да е възможно това, ни препоръчва да спазваме създадени от Него правила:

"Тази Книга на закона да не се отдалечава от устата ти; но да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внимателно според всичко, каквото е писано в нея, защото тогава ще напредваш в пътя си и тогава ще имаш добър успех"

За да се разбере това, не е необходимо да си научен работник, нито пък теолог.
Георги Крумов.
цитирай
6. dedenze - И аз съм писал малко по въпроса за труда novaposoka !
23.07.2013 00:17
Ето тук:
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/01/07/trudyt-i-homo-sapiens.1039528
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3479025
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930