Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2015 13:22 - Предавам се !
Автор: dedenze Категория: Забавление   
Прочетен: 1974 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 20.10.2015 01:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            - Гице ма, де`та ! Дън`си превъртела мар`у ? К`ви са тез бели байраци, де си турила на курника и портата?
            - Превъртех Доне, в тоз избор дет иде, не моя да подам бюлтинта! Крака няам, пък и акъл не остана, затуй съ предавам, да мъ праят кот`щът! – обади се баба Гица, изпълзяла на прага с помощта на два бастуна.
            - Абън ти убаво си решила, то и аз немоя веки, но тъй не съ прай! Бързо махай белите байраци, че обрязани пришълци отвред захождат, знаш ги, ще си помислят, че ги викаш и каниш! На Гатю му обрали и изяли попската круша до шуш, дали му няква книга с ируглифи в замяна, отец Игнатии казва, че било курана ма!
            - Доне и аз чуу, оплакал съ на Митьо полицайчето, а той рекъл, че Бойко Борисуу наредил да ги посрещаме с ядене и пиене, само без свинско мясо !? За байраците си права, снемай ги, то вчера ми се покъса последния, бял чаршаф, за туй го турих, ма сглупих!
            Белите знамена бяха свалени и двете приятелки влязоха в къщата. Баба Гица сложи на печката малкото медно джезвенце и аромата на гроздова ракийца изпълни кухнята.
            - Казват, че мюсюлманте не пиели – поде баба Гица.
            - Как мош да вярваш в глупости, пият кат смокове, плюскат кат нивидели, свинското им аресва също, глави режат, туй курана е само за пърлъмъ ! Жената я нямат за чиляк, добре, че сме дърти веки, инак ще ни опраят сякак!
            - Мен мъй страу от изборите, а страшното било другаде, никой не мой ни защити! Русия на нище, кой обича предателте и неблагодарните, те наште серсеми сега нож им вадят, забраиа кой на освободи и кръв проля за нами ! По-тъпите еничари плямпат, другите мълчат и дзяпат кат пукали ! – баба Гица тъжно промълви, дълбоко въздъхна и напълни две стари, калени чашки – Наздраве ! Пък к`вот Господ е решил, да става !
            - Секи, рано или късно си плаща глупостта, за децата ми е мъчно ! Твойте и мойте веки не са в България, скитат се немили, клети, недраги ! Заместиха ги пришълци от целия свят, с тлъсти пенсии ни напраиа пак роби ! – баба Дона се прекръсти и отпи голяма глътка – Чудя съ, ако ма завладеят пришълци, ко да прая? Сигурно ще подпаля къщата, барабар с тяу и себе си, грях не грях, другото е мъчение, стига толкоз години нищета и робски труд !
            Навън беше студено, мъгливо и ръмеше. По стеблата имаше още едри, зелени домати, търпеливо изчакващи есенната слана. От мегдана се носеше кръшна музика и някакви партии ревяха и агитираха с уредби и мегафони за предстоящите избори. Миришеше на скара от евтини кюфтета и кебапчета, бъкани със соев шрот. Покрай тях преминаваха бусчета с пуснати перденца, претъпкани с мигранти като скакалци....

Речник:
до шуш (до шушка)   - напълно
куран (коран)             - ислямска, свещена книга
пърлъмъ (парлама) - външен вид, за показ
дзяпат     - гледат
пукал       - бухал
страу       - страх
серсем    - глупав, гламав, слабоумен, тъпак...
чиляк      - човек
барабар  - заедно     


image




Гласувай:
9



1. tota - "Предавам се!"
19.10.2015 14:40
По Чудомировски отразена нашата действителност. Прочетох с приятно чувство разказа ти, заради умението да твориш и с болка, защото видях в него истината за това, което е България днес.
Поздрави, деденце!
цитирай
2. dedenze - Благодаря tota за коментара, оценките и поздравите !
19.10.2015 14:55
Многократно да ти се връща всичко добро! Смешно и тъжно е днес тук, дано нещо се промени, затова пишем и ние блогърите !
цитирай
3. nikikm - Хубаво,деде!
21.10.2015 23:39
Визията ти за нашето "предателство" към Русия не ми харесва,антибългарско е. Русия трябва да ни е благодарна и определено има за какво,защото МАТУШКА е България,а Русия, только дочь! А,на практика ВСИЧКО,което е ставало С България,е ставало със ЗНАНИЕ,СЪГЛАСУВАНОСТ,КООРДИНАЦИЯ И ПОДКРЕПА НА Р У С И Я ! НЕ НА РУСКИЯ НАРОД,НА РУСИЯ,една държава,която не е на руснаците,макар да си мислят,че е тяхна! Показват им,като мираж, колко са велики,значими,учат ги на история,която нито е вярна нито тяхна,зомбират ги,хранят ги,като волове,които трябва да бъдат силни,...за да орат!Не да управляват,а да слугуват..и да се гордеят с това. Перфектните роби! Дълга и противна работа,ама е истина..
цитирай
4. dedenze - Не съм съгласен с евроатлантическия поглед към историята nikikm !
22.10.2015 00:03
Нужен е обективен исторически анализ, без емоции! Ето един безусловен факт т.н. матушка България беше в дълбока клинична смърт 500 години и ако не беше Русия и християнството, нямаше да има и Трета българска държава! Друг е въпроса, че може би е неправилно, дето са ни освободили, днес ясно показваме, че не сме го заслужили, че не сме достойни за свободата! Над 1 милион "българи", си мечтаят да станем пак турски вилает и бодро крачим натам ! Визията за нашето предателство към Русия се подкрепя от повечето българи, не е само моя! Що се отнася до това дали Русия е на руския народ, 27 милиона жертви през ВСВ го показаха свръхясно! Днес, са напълно готови и решителни да го покажат отново, включително и към Българската държава с днешното и управление, компромиси няма да има подобни на тези след ВСВ !
Моя литературен разказ претендира за пълна автентичност и в различни варианти, може да се чуе във всяко българско селище ! Свръхантибългарско е поведението на партийната класа от всички цветове, която за 25 години ликвидира държавата и българите !!!!!
цитирай
5. nikikm - Деде,
24.10.2015 16:46
ако има един антинатовец,това съм аз.Не си схванал добре.И сторията,която има предистория е добре да се познава.Войната си я платихме със злато до последната копейка,а и приносът ни не е малък. На тях кой им даде религия,писменост,книжовност и иконопис.Кой ги научи на буквичките?Децата ли учат или мама учи детенцето си да напише..Първите им повече от 500 благородни фамилии не са ли български? Кремъл не е ли копие на българския дворец от Казан?Чии са земите на днешна Украйна? Не ми говори за ВСВ,чея предизвикаха евреите,а се биха германци и руснаци и героизма в зависимост от гледната точка,може да се превърне в друго. Вярвай повече в българското,от тук,от нас започва световната цивилизация,а това,че днес не сме това,което сме били...ти като се разболееш,същият ли си? Народ и майка не се плюят,тъй знам аз!Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476723
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930