Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2019 08:36 - 10 психологически проблема насадени от родителите
Автор: decatani Категория: Тя и той   
Прочетен: 1156 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 09.04.2019 08:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
  Неспособност да се отпуснеш

"Престани да се лигавиш", „Бъди сериозен/сериозна!“, „Не се дръж като бебе!“ – подобни фрази превръщат децата във възрастни, които никога не могат напълно да се отпуснат, които не разбират децата и мразят незрелите хора около тях. Те са винаги сковани и не могат да се забавляват.

Ниско самочувствие, желание да бъде някой друг

Никога не сравнявайте децата си с други, по-успешни техни връстници. Отново водени само от положителни подбуди, родителите минават опасна граница.

Израствайки, детето, което е свикнало да не е никога достатъчно добро, винаги да има по-успешни от него, си създава комплекс за малоценност. Това е изключително опасен комплекс, защото може да породи дори омраза на човека към самия себе си, че не се е справил по-добре с определени задачи и че не е реализиран достатъчно.

Проблеми в личния живот

Ако повтаряте постоянно на децата си, че не трябва да се доверяват на никого, че всеки може да ги измами или излъже, те ще израстнат със сериозни съмнения за всеки човек в живота си. Това ще им попречи да създадат хармонична връзка като по-големи.

Търсенето на партньор с родителско поведение

„Още си малка за това“ – идеалният начин да създадете жена, която винаги ще се чувства и ще се държи като малко момиче. Такова дете вероятно винаги ще си остане „твърде малко“ и ще търси партньор, който да се държи с него като с родител. Такива деца винаги са зависими от партньора си, когато пораснат.

Потискане на лични таланти, липса на инициатива, стремеж към разруха

Подценяването на децата, особено в ранна възраст, би могло да има тежки отражения след време. Използването на фрази като „Не се прави на умен“, „Не си по-умен/умна от мен“, „Спри да си мечтаеш“, често имат за ефект детето да се съмнява в своите способности, дори да ги прикрива, за да не изпъква.

Когато детето иска да се оплаче, а родителят го парира и не му дава възможност, това потиска съзнанието му и го прави безучастно към собствената му съдба. Не му го причинявайте.

Затвореност, потискане на емоциите

Липсата на емоции и загриженост от страна на родителите винаги оказва влияние на детето, дори и да е само на подсъзнателно ниво. Когато на едно дете често му е казвано да не мрънка, да спре да плаче, да не се оплаква и т.н., то започва да се затваря в себе си. Тези потиснати емоции могат да доведат до психосоматични проблеми.

Депресия, чувство за вина

Никога не трябва да натяквате на децата си какво сте жертвали в тяхно име. Това потиска съзнанието им. Детето израства с мисълта, че заради него родителите му, най-големите авторитети в живота му, са се лишили от множество приятни неща.

Тази вина може да го преследва цял живот и да се отрази на самочувствието му, да доведе до тежки депресивни състояния.

Facebook: Академия за родители XXI век

 



Тагове:   щастие,   семейство,   деца,   грешки,


Гласувай:
2



1. 1997 - Несъгласие
10.04.2019 12:27
"Ако повтаряте постоянно на децата си, че не трябва да се доверяват на никого, че всеки може да ги измами или излъже, те ще израстнат със сериозни съмнения за всеки човек в живота си. "
Повтаряйте на децата си по- често, че не трябва да се доверяват на никого!
Това ще им спести много пари и нерви, а не като Кубрат Пулев- Кобрата, който сега заради миг спонтанност и доверие ще плаща много.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: decatani
Категория: Тя и той
Прочетен: 442657
Постинги: 114
Коментари: 72
Гласове: 132
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031