Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2017 19:38 - Суперикономия в осветлението
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 1691 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 19.11.2017 12:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          Един голям,  постоянен разход на електроенергия се пада на осветлението. С появата на евтини, светодиодни лампи (LED) имаме реална възможност до го намалим от 8 - 10 пъти ! Но стремежа към по-големи печалби, при нищожни производствени разходи, често ги правят „китайски”, ненадежни, независимо от две годишната „гаранция”. Може да рекламирате, но ще ви покъсат нервите, ще ви искат фактури, оригинални упаковки, доказателства, че точно тази лампа сте купили ... Недостатък на лампите е светлинния спектър, препоръчвам ви лампи с топъл бял спектър, щадящ очите от 2500 до 3000 К ! Прегряването в затворен аплик или абажур също, ако се налага, монтирайте повече, но по- маломощни лампи ! Тежък проблем е вариацията на напрежението при малките населени места и невъзможността да се регулира силата на светене с традиционните димери ! Има и т.н. димируеми лампи, но те са 4-5 пъти по-скъпи и изискват по-специален димер. Всяка лампа в зависимост от мощността съдържа десетки светодиоди, свързани последователно. Обикновено гори един от тях от прегряване или повишено напрежение, затова не изхвърляйте лампата, а подменете или щунтирайте диода. В ютуб има много клипове как става това. Тук ще ви покажа един похват, чрез който може да регулирате светлинния поток и удължите многократно  живота на лампата !

          Най- евтините, светодиодни лампи до 12 вата имат тази схема на вътрешно свързване, с малка разлика в стойностите на кондензаторите и резисторите в зависимост от мощността :

 

 image

          По- мощните съдържат импулсни, регулиращи схеми и към тях се подхожда по- внимателно и по- различно. Необходимите материали за обещаните промени са троен ключ и контензатори от 0,6 до 4 микрофарада. Другото, което е нужно са елементарни познания по електротехника и безопасност при работа с мрежовото напрежение.
imageimageimage
          Схемата на включване е елементарна, няма да я рисувам, ще я опиша : На фазовия проводник на мрежовото напрежение се включват през тройния ключ 3 различно подбрани кондендатора, работещи поединично и в паралел,  после последователно се включва светодиодната лампа към нулевия проводник. Така комбинирано, може да получите 7 степени на светлинния поток, което в много случаи е напълно достатъчно. Кондензаторите се подбират опитно в зависимост от желаната интензивност на светене и мощността на лампите! Ако имате две и повече лампи работещи в паралел, те трябва да са с еднаква мощност. При много малък капацитет на кондензаторите е възможно лампата да мига, затова е нужен предварителен подбор ! Всичко трябва да се побере свободно в розетката на вашата инсталация на мястото на стария ключ или димер. Тогава възниква въпроса за размера на кондензаторите, който зависи от номиналното им работно напрежение. Моите многократни експерименти показват работен пад на напрежение върху тях, не по висок от 50V, затова използувам такива, малки с работно напрежение до 63V. Над месец не съм имал никакви проблеми, даже и при някои преходни процеси, ако кондензатора пробие, ще даде накъсо и лампата ще светне с максимална сила, но няма да се повреди!? Същото се отнася за нуждата от гасящи резистори паралелно на кондензаторите . Обикновено в розетката никой няма пряк достъп, а кондензаторите се саморазреждат за минута.

            Предимствата на такова „димиране” са : Намаляване на работната температура на светодиодите, което многократно удължава живота им. Създава възможност за икономия, когато е допустимо и желано по-слабо светене. Например 3 лампи по 10 вата, по светлинен поток съответствуват на повече от 3 Х 75 вата с нагреваема жичка, като светят „приглушено” добре, дори при консумация по-малко от 3 Х 3 вата !?  Кратките пренапрежения в мрежата не повреждат лампите ! Последователните кондензатори „спасяват” лампите, облекчават режима на работа, особено на ремонтирани лампи с шунтирани диоди.Това е една малка, достъпна инвестиция, която се връща само за месеци !




Гласувай:
6



1. dedenze - Както вече написах, редактора е деградирал напълно !
18.11.2017 19:47
Освен ограничението на шрифтовете, скритата картинка може да видите в отделен прозорец, ако щракнете на нея, няма нищо интересно, освен няколко кондензатора свързани паралелно !?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467159
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031