Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2017 15:02 - Що е конвекция ?
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 6399 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 11.02.2017 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

            Мнозина ще се усмихват снисходително, че ви занимавам с известни неща, но явно не са толкова известни, при положение че сме познати по- света, с неефективни решения. Държавният, политически опит за корекция на това, се нарича „саниране”, което обаче е повече  популизъм и основно цели обогатяване на приятелски кръгове ! Умствената и образователна ограниченост с която се славят, едва ли ще им даде възможност да разберат написаното !

 image

           На тази популярна, шеговита картинка са показани основните видове топлопренасяне, използвано от хората. Конвекцията е свързана пряко с гравитацията и се основава на факта, че по- топлите флуиди стават по-леки и се издигат над по- студените. Инфрачервеното излъчване е съществено при по-високи температури и е във всички посоки, но не търпи материални прегради (не ги заобикаля) . Топлопроводността е директно предаване на топлина и загряване на предмет или среда.
            Природното значение на тези физически явления е в основата на биологичния живот – топлина, изпарение, дъжд, фотосинтеза . Битовото приложение на тези физически явления са отопление, горене, термична обработка.... На всички е ясно, че под тавана на помещенията е най-топло, затова в руските старинни къщи, печката е масивна, изградена от камъни, тухли и глина, като акумулатор на топлина и върху нея е леглото на семейството. Гениалността на руската печка се допълва и от факта, че тя е нискотемпературен акумулатор на топлина, при което загубите от топлоотдаване са минимални. Топлоизолацията е особено важна, въздуха е най-добрия топлоизолатор, но при условие, че няма движение, пренос. Конвекцията действува сигурно и непрекъснато, при наличие даже на малка температурна разлика, точно тя прави енергийните системи неефективни, затова трябва да се спре. Може да се направят и някои изчисления, чрез загубите на подгрят въздух, като се приеме приблизително, че за подгряването на 1 кубичен метър въздух до 20 градуса са нужни 650 ватчаса !  Като най-евтин и ефективен топлоизолатор днес се ползува масово пенополистирола, пенополиуретана, при който въздуха е неподвижен, „капсилован” в микро балончета. При извършване на т.н. саниране, сградата се обвива с листове пенополистирол. Ако стените не са гладки между тях и изолацията има хлабина, проникналия въздух извършва конвекция, което обезмисля в голяма степен топлоизолирането. В многоетажните сгради, реално ние топлим съседите над нас, защото железобетонната плоча е добър топло и звуко проводник. Следователно и там е нужен слой от пенополистирол, който никъде не се прилага, даже и на таванските помещения. Главната загуба на топлина се дължи на конвекцията по стълбищата и водопроводните и канализационни щрангове, а мерки там не се вземат ! Отоплението с ел. печки и високотемпературни нагреватели изсушава и замърсява въздуха с продукти от праховото горене, създава силни турболентни потоци. С прогонване пушачите на улиците, се появиха газови и електрически инфрачервени отоплители , загряти над 600 градуса . Те се монтират на височина над 3 метра, при допълнителна пожарозащитеност ! При тях се разчита на лъчиста енергия, а не на конвекция. По-модерните, битови, подови отопления разпределят топлинния поток, правят го нискотемпературен и ламинарен.

 image

           При отопление с радиатори се разчита на конвекция, затова радиаторите трябва да са монтирани максимално близо до пода, в противен случай се получава студен слой въздух, който не участвува в кръговрата ! Появата на термопомпите и кондиционерите, доведе до масово приложение на принудителната, вентилаторна конвекция. Това решава някои проблеми, изравнява температурата, но създава нови по- опасни ! Създава се турболентен поток, „вятър”, течение, въздуха не се опреснява ! Средата става оптимална за развитие на болестотворни плесени и микроорганизми ! В модерните съвременни сгради, се прилага централен кондиционер, който отнема топлината на отработения въздух чрез топлообменник, дозагрява и нагнетява свеж и филтриран. Обикновено тази инсталация се монтира на покрива .

 image

         В природата на Земята, огъня се пали и поддържа чрез гравитационната конвекция, иначе е почти невъзможно ! Без нея запалката ви няма да работи и цигарата ще гасне. Реално човека извършва проста, термоядрена реакция между въглерод и кислород. В повечето случаи, тя се контролира внимателно, но винаги има и ужасяващи изключения !  

 image

 

          В космоса, където гравитацията е нищожна няма конвекция и горенето може да се поддържа само с принудително движение на въздуха ! Така се подгряват и работните помещения, но се създават и условия за пожар. Пожаро и взриво опасни са и смеси, които съдържат в себе си гориво и окислител, те също не се нуждаят от конвекция и допълнителен кислород !




Гласувай:
7



1. born - Малко допълненително акцентиране на моменти от темата
11.02.2017 16:30
При климатизиране на битови помещения без опция "свеж въздух" действително рециркулацията създава определени условия за развитие на опасни микроорганизми. Най-простия способ за до голяма степен елиминиране на тази опасност е проветряването на помещението. За тези, които не са съгласни или се съмняват в този феномен, препоръчвам да се запознаят с т.н. "легионерска болест".
Поздрави за стегнатото и точно изложение.
цитирай
2. dedenze - Благодаря born !
11.02.2017 16:48
Това което добавяш още веднъж показва, че нашенското "саниране" е поредната политическа, многомилиардна глупост !
цитирай
3. born - Това което добавяш още веднъж по...
11.02.2017 18:44
dedenze написа:
Това което добавяш още веднъж показва, че нашенското "саниране" е поредната политическа, многомилиардна глупост !

Абсолютно си прав . Само в едно не си прав : не е глупост, а престъпление - осъзнато и премислено. Голяма, да не кажа преобладаваща част от т.н. санирани сгради са панелки. Никой не е@ава да проверява заварките на панелите, които са изключително важен елемент на конструкцията. Стоманата е един от металите, който най-активно кородира вследствие въздействията на сезоните и природните явления, респективно влажността и температурните разлики. При "санирането" по нашенските технологии заварките остават под въздействието на високо влагосъдържание, тъй като се явяват до известна степен полуизолирани от външните промени на влажността на въздуха. Познайте доколко се съкращава годността им при тези условия. Да не говорим за течовете в пространствата между изолацията и панела след всеки дъжд, за което вече има много сигнали. Казват, че фирмите изпълнители щели да отстраняват подобните недоделки в гаранционния срок. А скритите ефекти от корозията, поставящи под въпрос физическата сигурност на сградата ?
Основното в цялата тази история е да се присвоят от кръговете фирми огромни средства , които отиват в партийните каси и в определени джобове.
цитирай
4. dedenze - Благодаря за отличния анализ !
11.02.2017 19:22
Кратко казано това е мафиотска схема на партийно, организирана престъпност ! В тази схема могат да се включат и много други- т.н. машинно гласуване, телефоните в асансьорите, пръстовите отпечатъци, централите на ВЕИ, т.н. инвеститори и пр........................................ !
цитирай
5. born - И аз благодаря за високата оценка.
11.02.2017 21:04
Едва ли има бранш, който да е пощаден от партийните молци. И скакалци. Те са на две нива - едното - по-високото е партии, администрации и пр. чиновническа сган, която не става за нищо. На ниското е циганската паплач и циганизираните лумпени, в които ни превърнаха. Жалко за страната ни. Амин !
ПП. Моля да ме извиниш за резкия тон, но не мога да говоря спокойно за тези неща !
цитирай
6. dedenze - За истината няма рязък тон и не са нужни извинения born !
12.02.2017 11:58
Новоеничарите и марионетките ни доведоха до това състояние и трябва да бъдат бити и разобличавани всякак, навсякъде и по всяко време ! Ние с тебе го правим с перото си, поостаряхме, но ако нещата стигнат по- далеч, може и да стреляме в защита на България, достойнството и честта, друго не ни остава !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467129
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031