Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2016 16:33 - Конникът с опразнена глава
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 1506 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 16.03.2016 14:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          Много са теориите за стареене на биологичното човешко тяло, както и опитите да се забави този процес. В повечето случаи са с чисто комерсиална цел, свързана с продажбата на хранителни добавки и фармацевтични, залъгващи продукти ! Науката твърди, че при идеални условия тялото може да живее до 150 -200 години, оптимизма по отношение на умствената дейност е много по- скромен ! Човешкият мозък е безкрайно сложен и всяка некомпетентна намеса е гибелна ! Капиталът мечтае за прекрасен потребител в какъвто се превръща възрастния човек с опразнена глава ! Сложният механизъм на възпроизвеждането се дължи на информацията заложена в човешкото ДНК . По този начин, всеки елемент от нашето тяло се подновява многократно през живота ни, изключение правят невроните, обезпечаващи умствената дейност ! Те са даденост, която се формира еднократно в ембриона и развива до 4-5 годишна възраст, после постепенно измират ! Нарушава се тяхната функция, комуникация, реакция и скорост на връзка, като това е различно и индивидуално за всеки човек ! Крайният резултат се нарича старческо оглупяване, деменция, изкукуригване и пр.... Съществуват и болестни състояния при които, това може да ни застигне много по- рано, като алцхаймера, инсулта и пр.... Това за съжаление са необратими, нелечими състояния, които ни изваждат от определението и същността на разумния човек !  Колкото и сташно да звучи, при тях трябва да се прилага узаконена евтаназия с решение на лекари и близки хора ! В света има държави, където това е разрешено и се прилага, като Швейцария например.  Подобно на лудостта, шизофренията ..., пациента не може да оцени и разбере състоянието си, затова не бива да се иска неговото мнение и решение ! Това може да стане в по-ранен стадии, подобно на доброволното съгласие за предоставяне на органи след умствена смърт.
           От позицията на поживял човек, отправен към преклонна възраст, най- много се страхувам от вегитиране с опразнена глава ! Затова поддържам евтаназията при загуба и нарушена умствена дейност ! Имам и редица наблюдения свързани със запазването на същата, различаващи се от схващането на медицината, фармацевтиката и лекарите, които ще споделя с вас! Телесната и духовна субстанция, живеят в симбиоза, затова битката с преждевременното ни умствено стареене, трябва да се води на два фронта.
           Телесният  фронт – Няма да засягам храненето, вида на храната, водата, вредните химикали, затлъстяването, обездвижването, те са всеизвестни. Ще ви обърна внимание на нещата, които лекарите няма да ви кажат ! Кръвоносната система изисква чистота и тренинг, освен с по- малкото калории, се постига чрез закаляване със студ и топлина, движение, натоварване... Така кръвоносните съдове се разширяват и свиват, стават по- еластични и се освобождават от плаки, но процедурите са неприятни и често невъзможни . Подобна работа в умерени количества, моментално вършат алкохола и цигарите ! Най- добре е да бъдат домашно производство от натурални продукти – грозде, сливи, тютюн, защото промишленото е пълно с вредни и канцерогенни, химически добавки ! Алкохола разширява, а тютюна свива, при което моментно се намалява и увеличава кръвното налягане ( една цигара увеличава за час с 5 единици). За мъж над 60 г. и тегло 80 кг. са достатъчни напълно 80- 120 г етилов алкохол (400 или комбинация от напитки събираща този градус, бирата е висококалорична и съдържа консерванти, затова да се ограничи) и десетина цигари дневно ! По- високата доза води до други, опасни заболявания ! Освен „тренировката” на съдовете, алкохола е разтворител на мазнините и освобождава от натрупаните плаки ! Той е най- чистата, калорична и бърза енергия за организма, затова храната (мезето),трябва да се намали в зависимост от движението и общото състояние ! Част от никотина се превръща в никотинова киселина , жизнено важна за организма известна като витамин РР или В3, които трудно се набавят от храната с течение на възрастта ! Умерените дози никотин и алкохол са доказана профилактика за сърдечно-съдови заболявания, диабет, склероза, Алцхаймер, пелагра, подагра, невропатия, при синтеза на полови хормони, инсулин ....
          При пълноценно хранене, на младия организъм не е нужно допълнително въвеждане на витамини, организма сам ги произвежда или усвоява от храната, допълнителния прием уврежда собствените способности ! С възрастта се нарушава функцията на ензимите, извличащи витамините от храната, както и синтеза им, тогава е нужен допълнителен прием, но по определен начин ! Продаваните витаминни и микроелементни комплекси и хранителни добавки, почти не вършат работа и се неутрализират още в стомаха, това е валидно и за множество лекарства ! Така например, това се случва моментално с витамин В 12, който се добавя само с мускулна инжекция, същото е с витамин Д, приет без калциева съставка е безполезен, аспирина приет с алкохол се неутрализира и пр....... Просто казано, витамини и лекарства, трябва при нужда да се добавят към храната един по един, в различно време и доза ! Връщайки се към умствените проблеми и стареенето, често се пропуска един витамин, който при младия организъм се самосинтезира в бъбреците и черния дроб, това е витамин В2 (рибофламин). При възрастния организъм синтеза е недостатъчен , като недостига се изразява в нарушава зрението, състоянието на косата, главоболие, незарастващи рани, кожата, лигавиците, устната кухина, синтеза на червените кръвни телца .... При напреднала липса, се напукват устните и ъглите на устата, възпалява се езика, наблюдава се забавена умствена реакция ! Този витамин е от изключителна, базова важност, защото участвува при синтеза на витамин РР, В6 и усвояването на желязо в кръвта , действието на щитовидната железа, преноса на кислород, както и състоянието на фините, капилярни съдове в мозъка и тялото ! Най- високо съдържание в хранителните продукти е констатирано в бирената мая, дроб, високомаслени сирена, месо..., продукти не особено подходящи за възрастни хора, затова в профилактична доза от 2мг дневно го осигурете на таблетки ! Не е необходим ежедневен прием, нужното количество се акумулира в организма !
           Духовният фронт – Той е от изключително значение против старческата деменция и деградация ! Принципа е, че всеки орган, който не се използува закърнява и деформира функциите си ! Първо и ежедневно, трябва да правим елементарна проверка на сетивата и усещанията, мускулите, да определим нормалната, многогодишна връзка с мозъка ! Ако нищо не ни боли, не чувстваме топло-студено, миризма, шум, допир – значи сме умрели ! После си правим степенуван по- важност план за деня, ако не помним много - пишем ! Най -важната част е свързана с получаването на актуална информация за заобикалящия ни свят, това не е свързано само с досадното обаждане на близки хора и клюките ! Информацията която търсим и получаваме трябва да е свързана с мислене, реакция, емоции, решения, труд ! Особено полезно е поддържането на хоби, което изисква учене и непрекъсната поддръжка ! Усвояването на нови знания и умения трябва да е вътрешна необходимост за която времето никога не ни стига ! Всякакви хапчета при депресия и стрес да се заменят с малко алкохол, цигара и самовнушение ! Да се осигури словесен и умствен контакт на живо със себеподобни, при невъзможност и виртуалния, чрез нета, може да свърши работа ! Балансирайте поравно положителните и отрицателни емоции ! Хронично болните с постоянни болки и преобладаващи отрицателни емоции, да си доставят растителна, слаба дрога, като цигара канабис (една цигара се пуши по -малко за 2-3 дни ) !
          В заключение искам да кажа, че в смъртта няма нищо страшно и трагично, това е само естествено преминаване към друга нематериална форма ! Страшното и ужасно за всички, е да имаме здраво тяло с празна глава, да изгубим разума и неговата функция!

imageimage



Гласувай:
5



1. kvg55 - Здрава глава в болно тяло е по-по...
18.03.2016 21:37
Здрава глава в болно тяло е по-поносимо за околните,
отколкото празна глава в здраво тяло.
цитирай
2. dedenze - Така е kvg55!
18.03.2016 21:55
Празната глава се среща и сред по- младите, уж със здрави тела, това е истинското нещастие !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468129
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031