Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2015 14:51 - Олеле, тока пак спря !?
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 3592 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 09.03.2015 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


           Падне ли малко снежец, хиляди домакинства остават без ток. Трябва ясно да се отбележи , че по Тошово време това беше значително по- рядко ! С напредването на димутрационите процеси, прекъсването на електрозахранването, особено в по-малките населени места, стана нещо масово, очаквано и естествено! Нормално е за 25 години техниката да се развива и в електропреносните системи  в световен мащаб, това е така, само тук при нас е обратно !? Ще се опитам да ви обясня защо с помощта на науката.
          Географското разположение на България  и климата обуславят мека зима и наличието основно на т.н. мокър сняг. При преноса на ел. енергия в зависимост от натоварването проводниците се загряват и охлаждат, по- евтините алуминиеви проводници имат по- малка механична якост , по-голямо съпротивление и загуби, които се превръщат в топлина. Този недостатък се компенсира основно с по- голямо сечение. За по- лесен монтаж отделните жила са изолирани и усукани с което сечението за пренос на 10 киловата достига повече от 25 мм.! Повечето хора по селата ги наричат маркучи ! Всичко това рязко увеличава обледяването , при което снега полепва по мократа повърхност и образува лед, 10 метра такъв проводник, може да задържи над 200 кг лед и сняг. Затова се наблюдава прекършване и изравяне на стълбовете. Външният монтаж на разпределителните табла утежняват още повече конструкцията и също задържат лед и сняг! Тук даже не става дума за наука, а за оспорване на простата аритметика, че 2+2=4 !? До там ни докараха евроатлантическите "ценности", продажността и келепира !

 

 

 imageimageimageimage


imageimageimage

 

 

         Нека си припомним, как беше в лошата, тоталитарна държава !? Алуминиеви проводници се използуваха само при далекопроводи за високо напрежение с якостно стоманено жило ! Селищното захранване от трафопоста ставаше с голи, медни жила въздушно ! Последните години, връзката към отделната къща и общото захранване ставаше с кабели СВТ положени в земята и ПВЦ тръба ! Произвеждаха се масово в България, електромерите бяха монтирани достъпно на самата сграда , цената на ел. енергията, рязко ограничаваше кражбите ! Всички, захранващи съоръжения и трасето имаха профилактика, почистване, подмяна. От обледяване, паднали клони и дървета, аварии ставаха рядко, основно в мрежата за високо напрежение ! Перспективата беше да се подмени въздушната мрежа до 110 кV с подземна кабелна !
         Да, ама не, дойде капиталистическата димутрация! Държавните фирми свързани с енергетиката се унищожиха и частника се развихри безнаказано и безконтролно! На всичко отгоре продадохме за жълти стотинки разпределението на чуждестранни фирми! Първата работа която извършиха, беше да свалят тънките, медни проводници и да ги продадат, поставяйки техните „маркучи”, днес търпим резултата ежедневно! Започна и ликвидацията на държавната енергетика, цената на тока се увеличи петкратно и не спира да расте ! Създадоха се уникални преференции за частни електропроизводители, уж по настояване на ЕС! Дадоха се разрешителни и се сключиха заробващи договори с американски ТЕЦ, централи на ВЕИ, които по мощност надвишават 2-3 пъти общата консумация на ел. енергия с преференциална цена на изкупуване до 20 пъти по- висока от тази на държавната АЕЦ Козлодуй !? Държавното управление в прехода допусна формиране на милиардна задлъжнялост на държавни фирми като НЕК, БЕХ и пр.... Целта е тяхната разпродажба, приватизация и ликвидация! Т.н. чуждестранни ЕРП инвестират в табла, електромери и ремонти, в нищо друго! Дълготрайното, съвременно и интелигентно решение против обледяването е кабелно, подземно захранване, но струва по- скъпо и не е изгодно за ЕРП -тата! Качеството на електроенергията е занижено, на десетки места по тази причина горят електроуредите на хората, взривяват се трансформатори, санкции почти няма, не може и да ги изгоним!?
        Това е и ще пребъде, докъто имаме представителна, партийна димутрация в която с конституционни права, защити, липса на отговорност и задължения, в управлението може да се постави  марионетно, тъпо, некомпетентно магаре, което като Иванчо от вица, твърди че тока се лапа, позовавайки се на баща си, който вечер казвал на майка му: „Гаси тока и го лапай !”
         За съжаление „тока” ще лапаме ние доверчивите, пасивни тъпанари, управлявани от изродени, генномодифицирани тикви!  Унизително е скъпи сънародници, да гледаш как се ликвидира България, как във всички отношения вървим само надолу и регресираме! Как вече и приложната, елементарна наука изчезва и се подменя с евроатлантическо робство, измамен келепир и „добри”, неолиберални феи!

image

 

image

Тук ток не е нужен !





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - Министърът на финансите Владислав Горанов:
07.03.2015 18:05
"На въпрос как той би живял с 400 лева на месец, Горанов отговори, че първо би платил курса по математика на големия си син, а след това да си плати сметките “докъдето стигне”, като допълни, че “не винаги е имало ток”.

Та така, господата неолиберали са строги, но справедливи:
Като сте некадърни и бедни, връщайте се в 19- ти век.
То благините на цивилизацията не са за всеки, още по- малко
за негодния матриял...
цитирай
2. dedenze - Нещата са толкова тъжни, гадни и безнадежни freeoldmen !
07.03.2015 18:25
Че съм чувал хора да казват, че предпочитат да се върнем в турското робство, но без днешната политическа класа, която е по- страшна от башибузука !?
цитирай
3. mileidi46 - И още по-зле ще станат.
09.03.2015 02:24
И още по-зле ще станат.
цитирай
4. dedenze - Така е за съжаление mileidi46 !
09.03.2015 10:59
Процесите по ликвидация на държавата са към своя край, но още не са свършили! Борчето пожарникар лицемерно каза "Аз съм неуправляем, знаете го !" и Варненското пристанище се напълни с кораби на НАТО !?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476239
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930