Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2014 19:28 - Духаш, трепериш и шумиш !
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 2504 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 26.12.2014 19:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


           Повод да напиша този постинг ми дава комшийския климатик. Освен че ми духа студено, трака, бучи и вибрира!? Така възниква въпроса пак за гражданските права и това, че по- бедните, винаги плащат сметката и опират пешкира! Инверторният климатик като цивилизационно, техническо постижение дава редица предимства и удобства, спестява пари. Икономията не идва от ефекта на перпетум мобиле, а от това, че той разделя хладилния агент на две, енергийно почти равни части, топла и студена.  През лятото бълва навън жега, през зимата студ, затова е инверторен. Икономическият ефект е съмнителен, ако отчетем следното : При много ниски и високи външни температури е слабо ефективен и може да се сравни с разхода на обикновена, електрическа печка!; Инвестицията е сравнително голяма и изисква поддръжка!; Трябва да се сменят и чистят филтри, иначе се развиват бактерии и зарази!; При прост, стенен монтаж създава турболентен, въздушен поток и води до алергии, простуда, плексит, суха кашлица, намалява естествената адаптация и пр....; Шуми и вибрира, върти един и същи въздух !; Проветрявате помещенията по-рядко,  което също е много вредно! Ако живеете в еднофамилна къща, на полето или на село, проблеми няма – климатизирайте се плащайки ! Но съвсем друг е въпроса в градовете, панелните бункери и общежития ! Освен обстрела на съседите със студен и горещ въздух, вашия климатик шуми, вибрира и от него капе вода на долните етажи!? Мащаба на явлението става глобален в големите градове, в София например, като добавим административните и обществени сгради, на денощие се излъчва навън студ или топлина от порядъка на 100000 Мват/часа ! Тази топлинна енергия рано или късно се уравновесява с получената вътре в сградите, но определено екстремно, часово променя микроклимата, съдържанието на прахови частици, влажността и пр... На всичко отгоре прави вида на сградите отвратителен и се превръща в „архитектурен” елемент!?


imageimage

 

 

         Пословичните за българина индивидуализъм и мерак за келепир, реално стават и неговия ликвидатор! Цивилизованите държави залагат на общи, централни източници на студ и топлина с рекуперация на топлината, подгряване на вода и пр... Те са масово газифицирани, защото днес това е най- евтиния, енергиен източник и такъв ще бъде в следващите 50- 100 години! Само с един газов бойлер се отоплява къща, произвежда се топла вода, готви се и пр... Т.н. саниране – обвиване на сградите с пенополистирол, пълни нечии джобове, рязко увеличава пожарната опасност,  не решава нищо, просто казано, в изолирана камера на хладилник да живеете, все ще влезете, отворите и проветрите !? Тук някой печели персонално, но не решава енергиен проблем ! Вие сте лишени от мрежа с евтина, природна газ, ограбват ви с цената на бензина, когато на световния пазар спадна  три пъти, сърдете се на вашите, политически партии и еничарите за които ентусиазирано и глупаво гласувате ! Вие въобще не ги интересувате !!!

 

imageimage

            Съвременното строителство по света, поставя обща климатична инсталация на покрива за цялата сграда ! Предимствата са десетки, цената по- ниска !



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476139
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930