Прочетен: 6888 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 28.05.2013 13:04
Става дума за готварската сол, натриев хлорид, мястото и в нашия живот. Като всяка стока с хилядолетна давност, солта е обект на нелоялна реклама, възхваляване и низвергване, хвалба и порицание. Преди хилядолетия цената и е била по- висока от златото и крайно търсена в разменната търговия.
Произхода на живота е от солените океани, затова във всички биологични тъкани и течности солта присъствува, като жизнено необходим и лечебен елемент. Отсъствието на сол води до психоза, невроза, аритмия, крампи, нарушение на кръвообръщението и функциите на кръвта ... Балансира се от съдържанието на калиев хлорид и се съчетава с магнезиевия хлорид, натриевия йодит и пр... нужни за доброто здраве вещества. Еволюционно нуждата е създала по- приятно, вкусово усещане, направило е солта нужен овкусител на храната. Трябва ясно да се каже, че положителните качества са такива само при определено дозиране от 8- 12 гр. дневно! Солта е добър козметичен продукт при суха кожа, отстранява хрема, синузит, сваля умората и болките в ставите и мускулите. Почиства мазнини и петна, отличен консервант. Но, предозирането води до наднормено тегло, хипертония и сърдечно – съдови заболявания, еднократен прием над 400 гр. сол убива !
Солта е много видове, в зависимост от начина на получаване, произход и добавки. Чист натриев хлорид се предлага само за химически анализи и цели. Готварската сол съдържа определен процент вода, магнезиев хлорид, йодити, флуор, магнезиев карбонат и пр.... В повечето случаи това са добавки международно регламентирани помагащи в лечението и дефицита на важни минерални вещества. Но има заболявания за които са вредни и опасни !
До днес сол се произвежда от морската вода по два метода в зависимост от географската ширина – чрез изпарение на водата или замразяване ( при което леда на повърхността се отстранява) така концентрацията на сол се увеличава. Качествата на тази сол, изцяло зависи от съдържанието на вещества и минерали в използуваната водата. Солта, когато съдържа примеси е хигроскопична и при влажност над 65 % се омокря, разтваря и превръща в наситен, течен разтвор. Главните недостатъци в днешно време е съмнителното съдържание, трудна очистка, висока влажност, сбиване, замърсяване с тежки метали и токсини. Не бих употребявал готварска сол добивана в Черно море, в което под 200 метра няма живот заради замърсяването !?
По -добрата сол се добива от солници образувани с тектоничното изменение на земята и датирани с милиони години назад. Тази сол е преминала през високи температури, кристализация и съдържа най- ниска влага. Старите солници се използуват за складиране на ценни документи, произведения на изкуствата и други продукти изистващи ниска и постоянна влажност. Кристализиралия, натриев хлорид прилича на прозрачно, безцветно стъкло, което се разтваря напълно във вода, без утайка. Смлян до определена едрина , понякога се продава даже и без добавка от магнезиев карбонат, против слепване и добра сипкавост. Днес солта добивана изкопно в рудници (солници) има най- търсен и природно чист вид. Не липсват и рекламно- природни, енергийни и лечебни чудеса като Хималайската сол с розов цвят заради съдържанието на желязо и още 84 минерала, Хавайска червена, Бретанска от Франция, Есекс и пр... Изберете тази, в която няма замърсители от човешката дейност през последните 200 години и която съдържа най- висок процент естествен натриев хлорид !
Солта е и един уникален, технически продукт за добиване на натрии, хлор, натриева основа, стъкло, хартия, багрила и пр.... В миналото е използувана масово за охлаждане и замразяване на риба и други продукти. Използува се ендотермичната реакция при ратваряне на солта във лед и сняг в съотношение 1: 3 . За целта се използува смес от стрити сол, лед или сняг при температура под - 6 - 7 градуса. Сместа в следствие на реакцията се охлажда до – 34 градуса, така е било възможно, още преди откриване на хладилните агреганти да се транспортира лед и замразени продукти, производство на сладолед и пр.... Днес това е една от причините при температура под -7 градуса да не се използува натриев хлорид , против обледеняване на пътищата!
Солта е базов, жизненоважен продукт, разпостранен в огромно количество на Земята, още много неща предстои да бъдат създадени, базирани на нея.
29.05.2013 00:27