Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2013 23:34 - Всичко ли знаем за солта ?
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 6888 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 28.05.2013 13:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     

      Става дума за готварската сол,  натриев хлорид, мястото и в нашия живот. Като всяка стока с хилядолетна давност, солта е обект на нелоялна реклама, възхваляване и низвергване, хвалба и порицание. Преди хилядолетия цената и е била по- висока от златото и крайно търсена в разменната търговия.
          Произхода на живота е от солените океани, затова във всички биологични тъкани и течности солта присъствува, като жизнено необходим и лечебен елемент. Отсъствието на сол води до психоза, невроза, аритмия, крампи, нарушение на кръвообръщението и функциите на кръвта ... Балансира се от съдържанието на калиев хлорид  и се съчетава с магнезиевия хлорид, натриевия йодит и пр... нужни за доброто здраве вещества. Еволюционно нуждата е създала по- приятно, вкусово усещане, направило е солта нужен овкусител на храната. Трябва ясно да се каже, че положителните качества са такива само при определено дозиране от 8- 12 гр. дневно! Солта е добър козметичен продукт при суха кожа, отстранява хрема, синузит, сваля умората и болките в ставите и мускулите. Почиства мазнини и петна, отличен консервант. Но, предозирането води до наднормено тегло, хипертония и сърдечно – съдови заболявания, еднократен прием над 400 гр. сол убива !
         Солта е много видове, в зависимост от начина на получаване, произход и добавки. Чист натриев хлорид се предлага само за химически анализи и цели. Готварската сол съдържа определен процент вода, магнезиев хлорид, йодити, флуор, магнезиев карбонат и пр.... В повечето случаи това са добавки международно регламентирани помагащи в лечението и дефицита на важни минерални вещества. Но има заболявания за които са вредни и опасни !
       До днес сол се произвежда от морската вода по два метода в зависимост от географската ширина – чрез изпарение на водата или  замразяване ( при което леда на повърхността се отстранява) така концентрацията на сол се увеличава. Качествата на тази сол, изцяло зависи от съдържанието на вещества и минерали в използуваната водата. Солта, когато съдържа примеси е хигроскопична и при влажност над 65 % се омокря, разтваря и превръща в наситен, течен разтвор. Главните недостатъци в днешно време е съмнителното съдържание, трудна очистка, висока влажност, сбиване, замърсяване с тежки метали и токсини. Не бих употребявал готварска сол добивана в Черно море, в което под 200 метра няма живот заради замърсяването !?

 


image

imageimageimage

 

         По -добрата сол се добива от солници образувани с тектоничното изменение на земята и датирани с милиони години назад. Тази сол е преминала през високи температури, кристализация и съдържа най- ниска влага. Старите солници се използуват за складиране на ценни документи, произведения на изкуствата и други продукти изистващи ниска и постоянна влажност. Кристализиралия, натриев хлорид прилича на прозрачно, безцветно стъкло, което се разтваря напълно във вода, без утайка. Смлян до определена едрина , понякога се продава даже и без добавка от магнезиев карбонат, против слепване и добра сипкавост. Днес солта добивана изкопно в рудници (солници) има най- търсен и природно чист вид. Не липсват и рекламно- природни, енергийни и лечебни чудеса като Хималайската сол с розов цвят заради съдържанието на желязо и още 84 минерала, Хавайска червена, Бретанска от Франция, Есекс и пр... Изберете тази, в която няма замърсители от човешката дейност през последните 200 години и която съдържа най- висок процент естествен натриев хлорид !   
         Солта е и един уникален, технически продукт за добиване на натрии, хлор, натриева основа, стъкло, хартия, багрила и пр.... В миналото е използувана масово за охлаждане и замразяване на риба и други продукти. Използува се ендотермичната реакция при ратваряне на солта във лед и сняг в съотношение 1: 3 . За целта се използува смес от стрити сол, лед или сняг при температура под - 6 - 7 градуса. Сместа в следствие на реакцията се охлажда до – 34 градуса, така е било възможно, още преди откриване на хладилните агреганти да се транспортира лед и замразени продукти, производство на сладолед и пр.... Днес това е една от причините при температура под -7 градуса да не се използува натриев хлорид , против обледеняване на пътищата!  
         Солта е базов, жизненоважен продукт, разпостранен в огромно количество на Земята, още много неща предстои да бъдат създадени, базирани на нея.

 

imageimageimage




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. borjanmljakov - На мен нещата са ми ясни.
28.05.2013 00:49
.
цитирай
2. dedenze - Радвам се Боряне !
28.05.2013 01:41
Нужни са знаещи хора .
цитирай
3. nimbus - на вес золота
29.05.2013 00:19
Имаше едно време един съветски филм дето го гледах като малък в кварталното кино и се казваше - По ценна от златото.(На руски бе -На вес золота.)Гледах го преди известно време,като си дръпнах торента,защото ми бе домъчняло за такива филми от гражданската война.Разправяше се именно за солта,и колко е била дефицитна по онова време,как е трябвало да бъде набавяна и опазвана от разграбване от бандитите.Така че в определени моменти солта наистина е по ценна от златото. Нашата българска черноморкса сол също не беше лоша,тъй като съдържаше много йод и бе полезна. И най вече ,ако сте забелязали,тя бе наистина солена! Защото често ми се е случвало да солиш и да не ти е солено.Ето такива сурогати вече има на пазара! Затова наистина трябва да се купува истинска сол ,добивана в солниците-полезна и солена е. А нашата родна сол я унищожиха,както и много други неща.
цитирай
4. dedenze - Подкрепям родното, особено за неща които е безмислено да купуваме отвън и то при отрицателен търговски баланс !
29.05.2013 00:27
Но тук трябва малко да се инвестира за по- добра очистка, не бива да забравяме къде се вливат големите европейски и руски реки, какво носят със себе си ! Освен йод от водораслите сигурно има и още стотици, вредни неща !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3466721
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031