Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2012 20:03 - ГАПС и българските възможности
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 5794 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 18.12.2012 21:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

           В края на 90 –те години  на миналия век, социалистическа България беше водеща в соц. лагера по производство на компютри и микропроцесорни системи. Основно се внасяха от Тайван дънни платки за Епъл компютри и се усвояваше и произвеждаше 8 битовата версия на системата С600 на Моторола с машинен език Бейсик. Новите неща се крадяха активно от водещите фирми, прилагаха и продаваха успешно  в соц. лагера с наши, търговски марки. Главната цел беше България да стане една, високотехнологична държава, която да произвежда машини с ЦПУ и ГАПС ( гъвкава, автоматизирана, производствена система). Електрониката беше част от всичко това, паралелно се разработваха елементи за автоматизация, задвижвания, двигатели, датчици, хидро и пневмоавтоматика и пр.... Не знам дали някой може да си представи, какви средства са нужни, колко лишения,  труд, ентусиазъм и усилия за постигане на всичко това. За бедна България това беше един, утопичен подвиг ! За конкурентност и качество бяха закупени десетки, западни лицензии и права от Фанук, Фесто, Моторола ... и десетки други. Същевременно, световната електроника се развиваше с ежедневни, бързи темпове. Соц. системата беше бедна и тромава за да ги следва, в последните години отпадна специализацията на отделните държави   в конкретните производства. Започна надлъгване в цени и качество, неустойки по договори и доставки, така всичко свърши. Краят дойде и у нас, под формата на престъпно погребение, разграбване, разпродажба и унищожение на всичко. Да плачем или не, е без значение, актуалният въпрос днес е: Какво може да се направи и накъде !? Решението на този въпрос се крие в изходните, днешни условия:
           Вече сме държава с много, ограничени възможности, почти без собствено производство и малка суровинна база. В това отношение може да бъдем само подизпълнител и сателит на някой световен лидер. Компютърната техника се разви изпреварващо спрямо останалите технически сфери с неочаквани, огромни темпове. Същевременно ви обират дома, крадат колата, незнайни безработни и нискоинтелигентни типове. Пускате котлончето или печката, а нагревателите са им изгорели, ключът с 4 или 6 степени дава накъсо, паралнята наводнила комшиите , климатика не топли, а охлажда през зимата, забравили сте ютията, кафеварката включена .... Обградени сте с нискоинтелигентна, остаряла техника, детенцето играе „героични”, тъпи, компютърни игри, учещи го на насилие и неуважение, търси порно в нета и не си учи уроците.... Отивате при лекаря, той се прави, че слуша нещо в стетоскопа, удря ви с гумен чук по крака и ви казва, че не трява да пиете, пушите и пр.... За да стане по- ясно, накъде се опитвам да ви водя, ето и други дадености: почти всяко семейство има поне един домашен компютър, цената му е поносима и за по- бедните. Повечето фирми препоръчват да не се изключва от мрежата, с цел постоянен, температурен  режим и по- дълъг живот. Всеки компютър има таймер в реално време, аналого- цифрови и цифрово аналогови преобразователи основно в звуковата карта, различни видове оперативна и постоянна памет, веб камера, микрофон, печатащо устройство, свободни по няколко паралелни и последователни изхода, на които включваме т.н. периферни устройства.... В режим на усилена работа, процесора рядко се натоварва над 20%. При тази наличност на техника, по- напредналите ясно си дават сметка, че с прости и достъпни приспособления, той може да извършва още хиляди дейности, директно да управлява процес, машина и пр....Даже в реално време, може да снима и да ви изпрати фотос, АVІ фаил, на мобилния телефон, друг компютър, или имейл, охранителните фирми отдавна го правят. Вместо клавиатурните и джойстикови игри, вашето дете може играейки, да управлява трикординатно и дистанционно робот, да се учи на програмиране и умно използуване на компютъра. Възможностите реално са безкрайни, адаптирането на съществуващата, битова техника, при малко електротехнически и електронни познания, е напълно възможно. Всичко опира до знанията и възможностите за програмиране ! Сега се опитайте в нета да намерите някаква програма, например за управление на  USB или РСІ изход , неуспешно нали !? Опитайте поне да изкарате  логическа 1 или 0, серия от импулси !? Мисията изглежда невъзможна. Тук ще ви кажа един виц за педагогическите способности и знанията, чрез бащата на Иванчо: Двамата заедно гледат еротичен филм и Иванчо пита: „Тате, тези готини мацки кой ги оправя ?” Таткото отговаря: „Отличниците сине, отличниците !” Та станете отличници и светът е ваш, ето как:
          В България масово се използува операционната система Windows, пътят на нейното развитие е свързан с труда на хиляди специалисти, включително и българи. Последната модификация би натрупала хиляди и милиони години труд, ако е създадена само от един човек, просто това е невъзможно  индивидуално.  Десетки години е добавяно и изменяно по нещо ново, паралелно с развитието на хардуера и периферията. Напредъкът е толкова голям, че множеството, микропроцесорни системи с конкретно приложение, започват да намаляват и отпадат, даже и при мобилните телефони, те вече са стандартизирани компютри с интернет връзка и възможности. Операционните системи са създадени в помощ на хората, без специални програмни познания и възможности. Там на база програми, текст, икони и адаптация, се стига до обикновения потребител, улеснява се неговата работа, без необходимостта да се замисля, какво реално прави компютъра, придава му се „разумна” форма. Всяка секунда процесора извършва милиони операции в зависимост от работната честота. Тези операции и тяхната цел са познати на „отличниците” и се описват с машинен език. Сложността е голяма, затова и тук е нужна програма,  улесняваща програмирането такива са ДОС, Бейсик, Фортран, Кобол, Лисп, Паскал, С, С++, JAVA и пр.... Целта е да се зададе на процесора и компютърната архитектура, една по една и в последователност, отделните операции. Например една съвременна клавиатура за да се чете и управлява е нужна програма на Бейсик с няколко хиляди стъпки. Вече създадена, тя влиза в операционната система и се ползува от всички модификации. По същият начин стои въпроса за управление на информационният интерфейс. Информацията, нагледните примери и учебници са малко, основно на английски език, без неговото знание не е възможно програмиране и успех. Програмирането на машинен език е основа за добри възможности, за програмиране на по сложните, програмни езици и приложение на компютрите за всякакви задачи. Там светът изостава значително, но се работи усилено навсякъде.
           България в това отношение изостава напълно ! Имаме стотици, отлични програмисти, които работят за чужди фирми с добро заплащане, но значително по- ниско от европейското. Забележете, техния труд не може да се измери и обложи, за него няма митници и ограничения, често се събира на една малка флашка и може да се изпрати с имейл. Държавата не се интересува от образованието и знанията на хората, инвестира проформа в обучението, нула в приложната, компютърна грамотност описана по горе. „Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се” Това е официалната политика, още повече, че надали има политик, който е в състояние да оцени, важността и перспективата на програмирането, за по- широко приложение на  компютрите. Нямаме и достатъчно развито, гражданско общество, което да се намеси и постави този въпрос в центъра на вниманието. Възможността за машинно програмиране и приложение е един отличен и високоинтелигентен път за излизане от всякакви кризи. Не изисква големи капиталовложения и природни богатства, има пазар и търсене, достатъчни са трудолюбиви, млади хора, искащи реализация тук в България. Това е бъдещата, печеливша, интелектуална собственост, която може да ни намери достойно място в светът. Създавайте форуми, безвъзмездно споделяйте знания и опит в тази област, резултатите понякога закъсняват, но рано или късно идват. Соц. мечтата ГАПС, е напълно достижима, обединете знания и усилия, направете я ! Ние по- старите, ще помагаме с каквото можем безвъзмездно, така, както сме го правили в други, не по-лесни времена.

imageimageimageimageimageimage

 

 





Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ran - No configuration file found
19.12.2012 10:46
Така пише на последната картинка. А за ГАПС си трябва сериозно конфигуриране, което е и сериозната причина да не успеем да подкараме нито едно гъвкаво производство. Умилителното отношение към която и да е соц мечта, все още минава през спомените на участниците в онова "светло минало" и думата подвиг им звучи подигравателно.

Взех насериозно призива Ви да помагаме на младите - затова и Ви пиша.
Няма начин помощта да е полезен съвет без знание и без опит. ГАПС е утопия, поне във вида измислен от соц пропагандаторите - изисква високотехнологична инфраструктура, която не се създава за петилетка. По същия начин, наивно е приложното програмиране да се прави на машинен код. Все едно да Ви агитирам да напишете постинга си на клинопис, защото е начало на всяка следваща писменост.

Бъдете здрав!
цитирай
2. dedenze - Благодаря за коментара и пожеланията ran !
19.12.2012 11:44
Опитал съм се да засегна популярно само някои аспекти, иначе темата е много обемна и сложна. Даже и кой какво разбира под понятието ГАПС е спорно. Прав сте, че изисква арсенал от високотехнологични неща от А до Я, ако ги нямате, трябва да си намерите отговорни партньори, които да ги имат, да се кооперирате. Соца неможа да го направи, запада и капитала го прави чрез пазарите. "Подвига" се състои в това, че новите, млади инженери на една изостанала аграрна държава, неизградила капитализма и по историческо стечение на обстоятелствата преминала към тоталитарен социализъм, дръзват да се занимават и то доста успешно, на световно ниво с върхови технологии и производства ! Феномена е отчетен от колегите живеещи при други условия в капитала по достойнство. Открито са признавали, че поставени в нашите условия, те не биха се справили. За качеството на нашите специалисти говори факта, че над 80% от тях емигрираха и работят във водещи фирми, на база стари делови контакти !
Що се отнася до програмирането на машинен език не бих го сравнил с клинописа . Бил Гейтс и неговите съмишленици са почнали оттам, ползуват го и до днес. За да направиш нещо нестандартно, да накараш компютъра да изпълнява несвойствени задачи трябва да го познаваш и използуваш, друго приложно програмиране, по друг начин, ако съществува сигурно ще е по- лесно !? Това е и апела давайте информация, популяризирайте, покажете на младите как става и как се прави !
цитирай
3. ran - стари делови контакти?!
19.12.2012 14:23
... на млади инженери от изостанала аграрна държава?!
Моля Ви! Стига феноменологично митотворчество!
Като участник в това "върхово световно ниво", да Ви дам два примера.

Пролетта на 86-та, в Шумен е пусната в експлоатация гъвкава автоматична линия за скоростните кутии на камиони Шкода. Има и многомилионен договор, чието изпълнение е под въпрос заради многото болни в завода. Точно по времето когато се садят доматите. Партийната организация и ДС развихрят лов на вещици, но въпреки това производствения брак достига до 40%, понякога. Естествено, никой не подписва вече такъв договор от чехска страна.

В различно време, това се случва и в Габрово, и в Радомир, и в ЗММ-София, и в Стара Загора - трисменно градинарство се наричаше. Оттогава знам и приказката "доматена резолюция" върху петилетния план.

Другият пример е от гостуването на съветски специалисти в София. Бяха толкова силно впечатлени от нашия ГАПС, че като се върнаха, написаха статията "Не говори ГАПС, пока не перепрыгнешь!".
Та, "световноизвестните" ни кадри бяха началници в машиностроенето, по линия на Държавна сигурност отишли в задграничните ни фирми за да ги ограбят. Или продадат на същите тези Фанук и Фесто. От моите колеги, емигрирали на запад, почти никой не работи по специалността си.

Вашата идея да "популяризираме" ми припомни един виц за радио Ереван:
- Кога трябва да говорим с децата по половите въпроси?
Радиото отговаря - Винаги когато искате да научите нещо ново!
Мисля, установихме позициите си. И се надявам да престанете да се подигравате с хората от онова време.
цитирай
4. dedenze - Имаше и много неуспехи ran, такива каквито описваш.
19.12.2012 15:14
Но не бива с мръсната вода да изхвърляме и бебето, да не оценяваме положително постигнатите неща, а за тях също има много, много факти ! Аз най- малко се подигравам с хората от онова време, по скоро вие се опитвате да обезцените и умаловажите труда им. Вашата позиция много ми прилича на политическата позиция на първите "демократи" - нищо не е направено, започваме всичко отначало и как започнаха с грабеж, ликвидация и разруха!? 24 години минаха, къде сме сега ? Върнахме се с 50 -60 години в развитието. Инженерните специалности във ВУЗ -овете, събират студенти по улиците без приемен изпит!? Защо стана това, защото се опитваме да политизираме даже и технологиите ?
Почетете безпристрастно малко повече за нашите постижения в науката и техниката, производството, търговския баланс от онова време, ролята на СССР и тяхните "специалисти" за нашето развитие!
цитирай
5. kostadin - Ама вие да не би да смятате, че САЩ са ...
19.12.2012 15:49
Ама вие да не би да смятате ,че САЩ са открили всичко ново през 20 век и сега.Те направо крадът не само патенти но и самите гениални люде по света.
То и пенецелина сме откраднали от Франция ,но преди това Флеминг си присвоява откритието на Златаров През балканските войни българските войници често са се хранели с плесенясъл хляб ... и така се спасили от инфекциозните заболявания обхванали войниците на другите армии.
Нека да не говорим за кражби ,а за умението да използваме вече достигнатото някъде другаде.
Що се касае до тромавостта на" соц. системата" е добре да се замислите какво направи крилатия капитализъм у нас за над 20 години.Създаде милионери заграбили народното имущество и при това даже не знаят какво да правят с него,освен да го препродават.
цитирай
6. dedenze - Съгласен съм kostadin !
19.12.2012 17:02
САЩ е държава без нация, тя е сбор от стотици такива от всички континенти, истинското коренно налеление индианците са в резерватите. Там всички въпроси
се решават от парите, реално взети назаемот други народи - растящ дефицит и дълг над 17 трилиарда долара. Това е основата на успеха и привличането на квалифицирани кадри. Днес картинката е по- друга, изнесоха огромна част от производствата си в Китай и Латинска Америка, имат висока безработица и се намират в тежка икономическа и социална криза. Лошото е, че предизвикват проблеми и кризи в целия свят, възможно е да доведат и до неговото унищожение, самите американци го анализират и доказват.
Нашенският капитализъм, чрез некъдърност и геноцид, води България към ликвидация и асимилация ! Повече от 2 милиона кадърни и образовани българи са емигранти и цифрата расте ежедневно.
цитирай
7. jomaiv - За гапсовете
22.12.2012 11:04
Поздравления dedenze , дано сте успели да предадете своя опит на млади ентусиасти.Мога да Ви посоча един обект нуждаещ се от силно автоматизирана производствена линия , вероятно не точно ГАПС , но линия много близо до идеята на гъвкавите автоматизирани производствени системи - това е комбинирания слънчев колектор на MENOVA SPAR SPAR 140
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467859
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031