Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2012 19:22 - Цензурата
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 1896 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 15.11.2012 23:18


    

        Младите и хубави години на живота преминаха сред десетки, ненормални правила, клишета, условности, задължения и принуди. Да бъдеш по- различен, да формираш друго мнение и поведение, неуспоредно на партийното не се допускаше. Намесата беше повсеместна, масова и във всичко, включително в интимния живот. Хората обаче, ставаха все по- изобретателни, измисляха десетки анекдоти, метафори и хватки, стремяха се да кажат, узнаят и разпостранят обективните факти. Истината е понятие въведено от човека в процеса на неговото развитие и често се мени, зависи от нашите познания за заобикалящата ни действителност, природа и взаимодействия. Обективността се ражда в спора и само развита наука, може да я докаже безусловно, да я превърне в неуспорима истина. Спомнете си, колко години са били нужни на човеците, да осъзнаят и приемат факта, че Земята се върти около Слънцето....   Затова не приемам човешко поведение, при което някой се опитва да ни внуши, че говори от последна, едва ли не божествена инстанция, особено, когато става дума за политика и интереси !?
           Свободата на словото, на отношение и лично мнение, е върхово, човешко постижение . Само свободна и вседостъпна медия, дава това право. Всичко останало, свързано с интереси и пристрастия е цензура, наричана днес модерация! Появата и достъпа до интернет, ще остане в историята като най- демократичното и велико постижение на 20 век, независимо от началният рекламен и търговски замисъл. Много са начините да се публикува нещо, от всеки един от нас, подобна възможност дават сайтове, предлагащи безплатни блогове. Тези сайтове са частна собственост и печелят по различни начини като един от тях са рекламите при по- голяма посещаемост. Условията за публикуване в тях са свободни и привлекателни, цензура или модерация се прави само на противозаконни, незаплатени рекламни, цинични, анонимни и просташки действия. Забрана за ползуване на сайта, известна като БАН се налага при нарушение на правилата. Тук обаче възниква и проблема, модераторите са хора с лични или поръчани пристрастия, достатъчно е да почетеш някои материали, да видиш предлаганите за водещи и популярни блогове и нещата се изясняват. Преди години написах няколко поста във форум Наука БГ, мислех, че ще бъда полезен с популяризацията на знания и умения, имах многобройни читатели и „фенове”, но се указа, че там науката също е частна, сайта се владее от хора, успоредни на нови „истини” и реално бях премахнат, без да бъдат изтрити моите постове, независимо от изричното ми желание:

 

      http://dedenze.blog.bg/politika/2011/02/25/modernata-cenzura.693767

 

            До днес получавам в пощата си предложения за приятелство и одобрения от млади читатели в този форум, достъп до него, даже само като читател нямам. Явно се използува ІР адреса на компютъра за въпросният БАН, ако човек желае това лесно може да се преодолее, нета е пълен с подобни програми. На мен това не ми е нужно, не обичам анонимността в каквато и да било форма. Анонимен и безличен, може да бъде само слабият и склонен към престъпни действия човек. Това особено е валидно в политиката, невярните твърдения и опитите да се подменят исторически, доказани истини.
            Вече повече от година пиша, чета и коментирам  в блог.бг, надявах се тук да не бъда цензуриран. Като дисциплиниран и зачитащ законите човек, спазвам изискванията на сайта. Често се възмущавам от лошия тон на някои съблогари, от постоянните препечатки и неавторски блогове. Тук има главозамайващи „класици” в това отношение, може би трябва да има раздел Неавторски блогове!? Напоследък обаче с неприятно чувство, определено констатирам, че някои от моите блогове се цензурират тихо и „елегантно” просто им се спира брояча на посещенията и оценките. Вместо открита критика, бързо се вкарват в т.н. „трета, глуха линия” с цел по- малко посещения. Основно това са постове, третиращи въпросите за държавната собственост, пряка демокрация, съдебната система и новия „стратегически” патньор. Същевременно всеки ден чистя анонимните реклами на лекарства и глупости, скрити като коментари, за тях модерация няма. Няколко пъти съм отправял въпроси, чрез бутона за нередности защо е така, нямам отговор. Не се вживявам, че нещо ново и много важно съм открил и написал, просто не искам да бъда цензуриран в 21 век ! Цензурата, както и да я наречем, особено на морални и политически схващания е известно до къде води и какви последици има, защото истината винаги е относителна, зависи от хората, интересите, техния интелект и знания ! Блоговете вече са предпочитани, на тях принадлежи бъдещето, пред платените и частни медии, сайта само може да спечели от тях, не ни гонете с ненужни, цветни модерации ! Още повече, че за всичко написано, никой не иска и не получава нищо, освен безвъзмездният прочит на читателя, а това най- малко, трябва да буди морална отговорност за собствениците на сайта !? Собствеността е преходна, написаното остава за всички, когато е стойностно, то се оценява от хората и живее след нас !

image


 







Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Мастилото на поста още не е изсъхнало и вижте какво става в раздел Лайфстил - последни !
15.11.2012 01:48
Сега ясно ли ви как се прави цензура и как се маргинализират постове, става ли ви ясно какво правят и какво не, т.н. модератори !?
цитирай
2. dedenze - Забележете че тъпите, рекламни блогове на womanweb са само препратки ?
15.11.2012 01:53
На всичко отгоре са "четени" и оценявани по няколко пъти !?
цитирай
3. dedenze - Преместих поста в раздел Технологии
15.11.2012 23:10
За днес брояча на четенията показва 387 прочита плюс два гласа от регистрирани потребители, общия брояч на блога също ги отчита, броячите на последните постове не ??? Защо бе господа админи и модератори, защо, каква е целта, ако има такава ???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467997
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031