Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2012 14:34 - Аудио ...?
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 2837 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 02.01.2013 18:05


     

          Звука е първото средство за общуване, комуникация и развитие на умствената дейност. Честотно – амплитудните съчетания, развиват и духовните потребности, водят до различни емоционални състояния, приемат се от хората като нужно и важно изкуство. Същевременно звукът и шумът може да бъде и убиец. Техниката на звука е една от най- старите и развити науки, защото е свързана пряко с живота на хората и носи големи печалби. Ще се опитам с популярни средства да опиша основните музикални устройства и нужните им качества, защото напоследък в медиите се появиха десетки неверни и рекламни твърдения. Дано тази публикация Ви помогне при избора на аудиотехника и даде базовите познания за това. Защото рекламите, често лъжат и разчитат на неграмотност, подражание и липса на самостоятелно мислене, особено ярко изразено в т.н. тинейжърска възраст.
          Човешкият слух е ограничен в честотен диапазон от 20 – 20000 херца, като с възраста, горната граница спада почти наполовина. В природата няма чист, хармоничен тон и звук, той е смесен с обертонове и хармоници, които го правят уникален. Звука който възприемаме и издаваме е аналогов, непрекъснат с различна сила, отразен или директен. Притежанието на два, отделни, слухови органа ни разрешават да определим посоката и разстоянието от което идва. Натрупания, житейски опит ни разрешава да разпознаем неговия, физически източник. Затова в много законодателства, аналоговият запис на човешки глас се приема за уникален, подобно на пръстовите отпечатъци и служи за доказателство. Устройството на слуховият ни апарат е много сложно, освен мембранно преобразуване, във възприемането участвува и костната система, затова ние чуваме собственият си глас напълно субективно. Когато го чуем след звукозапис и възпроизвеждане, отначало почти не го разпознаваме, но това е звука, който обективно издаваме и другите около нас чуват. В съвременният живот почти няма дом без звукозаписна и възпроизвеждаща техника. Музиката и речта, които слушаме, определят нашите, естетични възприятия и ниво на интелекта. Създава ни настроение и желание за танц, общуване, релаксация и естетическо удоволствие. Дълга е историята на техническите средства, основните носоки в развитието е базирано на максимално вярно за човешкия, слухов апарат възпроизвеждане, дълготрайност на записа в малък обем при достъпна цена и лесно обслужване. Днес може да се удавим в морето от информация за звуковата техника, начини на звукозапис, формати, компресии, ефекти и пр....
          Как и какво да изберем ? На първо място са звукоизлъчвателите – слушалки, високоговорители, тонколони. Най - важен е реалният честотен диапазон, той трябва да е линеен и без затихване 20 – 20000 Хц., на второ място е мощността с която се излъчва звука без изкривяване. Мощността обикновено се дава за определен синосуидален сигнал, важна е т.н. звукова мощност при смесен многочестотен сигнал, която е доста по- малка. Не вярвайте на рекламни твърдения, накарайте да ви ги демонстрират с усилвател с изключена, честотна корекция поне на 50% от мощността на колоните. Обърнете внимание на нискочестотните звуци, те се възпроизвеждат по трудно, като бас китара, контрабас, барабани, духови инструменти трябва да ги чувате ясно, отчетливо, без резонансни явления при минимално и максимално усилване. В противен случай ще имате система със досадно „скопено, ламаринено” звучене. След това идва усилвателя, който често е интегриран в цялостната аудио система. Ако озвучавате стая с обем 50 м3 е достатъчна звукова мощност на усилвателя 2х 30 вата, при това тонколоните трябва да са поне с 30% по- мощни! Реално трудно ще слушате в стая тази сила, но това е изискване за вярно звучене и възпроизвеждане, при значително по- малка мощност на прослушване.
           Носталгията по старите звукоизточници, пълни медиите със смешни твърдения, като това че старите плочи от поливинилхлорид, отдават по добър и качествен звук от цифровите източници и пр.... За недостатъците на старите грамофони и плочи, магнитофони, сложността на тяхното съхранение, обем, тегло и цена, ограничен живот и износване, може да се напишат десетки томове. Цифровата техника, безвъзвратно доказа хиляди предимства и ги измести напълно. Цифровият презапис и запис извършен професионално, ликвидира проблемите с шума, брума и износването, както и загубата на хармоници и обертонове. Вече на един компакт диск може да се запише музика с дълготраене над 200 – 300 часа. НО и тук трябва да отчетем комерсиалните моменти, при които с цел по- ниска цена, реално се губи качество. Чисто технически имаме две преобразувания на звука – аналогово в цифрово и обратно. Хардуерно, това се извършва от аналого – цифрови преобразуватели АЦП, като същите се използуват и за обратното преобразуване на сигнала. В компютърните системи са известни като звукови карти, тяхните възможности и качество са определящи за нашата, аудио система. Преобразувателя може да бъде 8 – 16 бита, в първия случай имаме 256 цифрови нива, втория 65536. Явно е, че нивата на 16 битов АЦП са предостатъчни  за възпроизвеждане на аналогов сигнал например от 0 – 5 V. Техническото изпълнение на АЦП с повече битове е почти невъзможно и ненужно. Другия важен елемент е честотата на сканиране на входния сигнал, за да няма съществена загуба на информация, тя трябва да е поне два пъти по- висока от максималната честота на аналоговия сигнал- за звук до 20КХц – над 40 КХц. Точно тези реални показатели трудно ще намерите, те са комерсиално завоалирани с т.н. резолюция 24 бита/ 192 кХц и пр.... Подвеждаща информация, която по скоро показва времето и начина за софтуерен обмен на данни с процесора на компютъра, а не битовете и скоростта на АЦП. Компресирането на данни, изрязването на част от тях и пр... се извършва софтуерно и така се появявят компромисните формати за по невзискателните потребители и непрофесионални нужди МР3, МР4 и пр.... Така при избор на аудио карта, реално избирате качеството на звука, което по- късно ще ви спести смешното твърдение, че винил – плочите и грамофоните издават по- добър и верен звук !
            Използувайте компютъра като записващ и възпроизвеждащ източник с големи възможности, ползувайте огромната библиотека на интернет, трябва да знаете, че за доброто звучене ви е нужен усилвател, който често е вграден в тонколоните за домашно кино. Другият вариант е да включите маломощните, защитени изходи на аудио картата към усилвателите на съществуваща аудио система. Използувайте слушалки само при необходимост, така ще запазите качествата на слуха си за по-дълго време. Приятно слушане, чалга може да се слуша с най- евтините и прости средства, за нейните любители, казаното по- горе е без значение !?

image
Това е 24 битово АЦП (така се рекламира) като сложим поне 3 извода за захранване и вход на аналоговия сигнал би трябвало да има 27 извода !?

         image    

Пробвайте си аудио картата с тази голяма, качествена песен, нищо че е компресирана и МР3 !









Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alexs - При компресиране в mp3 формат се ...
17.05.2012 15:59
При компресиране в mp3 формат се губи част от качеството на оригинала! Но това е почти незабележимо за човещкото ухо!
цитирай
2. dedenze - Напълно вярно alexs ...
17.05.2012 21:24
Но подобна загуба е нищожна в сравнение с предимството на 700 МВ да запишеш 150 парчета !?
цитирай
3. анонимен - слушай! art code
21.05.2012 09:11
За да можеш да възпроизвеждаш! Да свириш по слух! Една китара! /mp3 predi i sled/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468080
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031