Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2018 23:49 - Убий ламята!
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 456 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 25.04.2018 23:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Не триглав, а стоглав змей броди по нашите земи. И лапа ли, лапа, де що му падне – и ток яде и вода пие, за парното думи не стигат! Докато хората се бият по главата със сметките за март, обяснението е, че месецът, в сравнение с миналата година, бил страшно, ама страшно по-студен, та затова. Нищо, че експерти твърдят обратното. Сега четете внимателно: ако х е неизвестна величина, умножете по игрек, разделете на зет, после съберете всичко. Готово, сметката ви за парното изсветлява одма. И вие ще светнете като при зрелищен арест пред Спортната палата. Защото от „Топлофикация“ пак ни баламосват, че „сметките за отопление и топла вода са изготвени коректно и съобразно изискванията на Наредбата за топлоснабдяване“. Потребителите можели да се ориентират в месечната си сметка, като извършат последователно изчисленията, посочени в тяхна графика. Колко му е, наемете си един нобелист да ви я изчисли предоставената формула.

На тази ламя няма и няма кой да й отсече главата, умният брат от приказката отдавна не живее тук. Останахме тези, сред които всеки трети българин живурка в сериозен риск от бедност, както показва постоянната картина на мизерия, отразена в поредните данни на Евростат за дела на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. Това са лишените от елементарните неща за живот. В тази графа статистиката я допълват и 84% от хората с увреждания, които имат доходи под прага на бедността. Като теглят чертата, експертите отчитат, че през 2017 г. около 2,1 милиона души у нас са живели в сериозни материални лишения. Това са хора на възраст над 65 г. – повече от 670 хиляди души. Близо 1,2 млн. българи са с пенсии под 321 лв. Не по-назад в класацията са бедните млади до 17-годишна възраст, които са около 42 процента. Сред работоспособните процентът на битуващите в риск от бедност е 37 на сто, по данни на нашата статистика. Иначе казано, всички социални групи са „почетени“. Със значка „Убий ламята, преди тя тебе!“

Ева Костова
 

http://duma.bg

 

 

 

„Топлофикация” се оправдава за сметките с неясна формула

Сметките за отопление и топла вода са изготвени коректно и съобразно изискванията на наредбата за топлоснабдяване. Това съобщиха вчера от "Топлофикация София". Както вече стана известно, много абонати от столицата се оплакаха от високи сметки за март, не само в сравнение със същия месец на миналата година, но й спрямо предходните два - януари и февруари. От "Топлофикация" вече се оправдаха с това, че в цяла София потреблението на енергия за март е с 40% повече от отчетеното през март 2017 г. Според столичното дружества през миналия месец средната температура е била плюс 6 градуса, докато през март 2017-та, тя е била плюс 9 градуса. Пред ДУМА обаче потребители от София информираха, че и на фактурите им и за миналогодишния март, и за март тази година е отбелязано, че средните температури за месеца са били плюс 9 градуса. 
С 23% пък бе увеличена цената през април 2017-та, което също се е отразило на сметките през този сезон, оправдаха се още от дружеството. От дружеството обясниха още, че когато бъдат отчетени уредите за дялово разпределение след няколко седмици и бъдат изготвени изравнителните сметки, хората ще имат реална представа какво са потребили и какво са платили.
От "Топлофикация" съобщиха вчера, че потребителите могат да се ориентират в месечната си сметка, чрез формулата за изчисление. Ето примера, който дават от "Топлофикация София":
"(Енергия отоплени + сградна инсталация за сезон 2016/2017): брой дни с отопление за сезон 2016/2017 (185 дни) x брой дни с отопление в съответния месец (31 дни през март 2018 г.) x корекционен коефициент* актуална цена на топлинната енергия (79,98 лв./МВтч без ДДС)
*Как се определя корекционният коефициент, с който се коригират сметките за м. март 2018 г. във всяка отделна сграда: Количество топлинна енергия, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2018 г.: количество топлинна енергия, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2017 г."
От дружеството съобщават още, че за база се приема реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразена в изравнителната сметка. Всеки може да открие останалите необходими данни, които да приложи във формулата, в информационната част на месечното съобщение към фактурата си, съветват от столичното парно.
В началото на седмицата на срещна с изпълнителния директор на "Топлофикация София" Сашо Чакалски омбудсманът Мая Манолова за пореден път поиска дружеството да информира по ясен и разбираем за хората начин как са формирани високите сметки. 
Междувременно вчера десетки граждани се събраха пред сградата на Министерството на енергетиката на протест срещу високите сметки за парно за март. Недоволстващите поискаха и отмяна на таксата "сградна инсталация". Според някои от тях сметките им за парно за месец март са с 20% до 40% по-големи от тези през зимните месеци. Имаше и граждани, които заявиха, че сметките им за март са със 100% "по-солени". Протестът приключи, след като министърът се съгласи да изслуша недоволните граждани.
Гражданите са настоявали за промени в наредбата за топлоснабдяване, след като преди дни тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на сметките за парно, съобщиха от МЕ. Петкова е обяснила, че в момента експертите от ведомството анализират съдебното решение, за да не се допусне правен вакуум и хаос при окончателното изравняване на сметките в края на отоплителния сезон.

 

image

Теменужка Петкова прие вчера няколко протестиращи срещу сметките за парно пред ръководеното от нея ведомство

 


image




Гласувай:
0



1. elahikari - Всеки трети българин живее в лишения
25.04.2018 23:52
Евростат пак обяви България за първенец в ЕС по риск от бедност
Около 30% от българското население, или почти всеки трети български гражданин, живее в сериозен риск от бедност. Това сочат данни от анализ на Евростат за дела на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. В ЕС средно 6,7% от хората са в подобна ситуация.
В най-голям риск от изпадане в мизерия живеят близо половината (46%) от хората над 65 г., т. е. около 670 хил. души. ДУМА припомня, че по данни на НОИ дo 200 лв., каквато е минималната пенсия, получават 416 636 дyши, т. е. близо 1/4 oт вcички пeнcиoнepи. ДУМА припомня, че линията на бедността в България през 2017 г. бе 314 лв., а през тази година е 321.
Мeждy 200 и 250 лв. е пенсията на 318 902 дyши (14,7%), a 12,5% вземат мeждy 300 и 350 лв. месечно.
Втората група българи, за която също се отчитат показатели на бедност и материални лишения, е на младите до 17 г. Те са около 42%, или над 550 хил. Сред българите в активна трудова възраст 18-64 г. процентът на риск от бедност е 37 на сто, показват данните на НСИ. Над 416 хил. души у нас са работили на минимална заплата през 2017 г., както съобщи в парламента в средата на декември миналата година социалният министър Бисер Петков. За декември 2017 г. нетната средна заплата бе 876 лв. и изостава с около 25% от необходимите средства за издръжка, коментираха по-рано от КНСБ. От синдиката са категорични, че е необходим по-бърз ръст на възнагражденията, и обясняват, че у нас производителността на труда на един нает за 1 час е 45,1% от средните европейски нива, а заплащането за час е едва 26,5% от средното за страните от ЕС, т. е. заплатите у нас изостават близо двойно от европейските.
Според европейската практика човек е изложен в риск от бедност, когато не може да си позволи поне 4 от следните неща, за които повечето хора смятат, че са желателни или необходими за адекватен социален живот: да плащат сметките си навреме, да поддържат дома си топъл, да поемат без проблеми неочаквани разходи, да ядат мес
цитирай
2. elahikari - -
25.04.2018 23:53
Според европейската практика човек е изложен в риск от бедност, когато не може да си позволи поне 4 от следните неща, за които повечето хора смятат, че са желателни или необходими за адекватен социален живот: да плащат сметките си навреме, да поддържат дома си топъл, да поемат без проблеми неочаквани разходи, да ядат месо (или вегетариански еквивалент) редовно, да могат да си позволят седмица почивка далеч от дома, да ползват без проблеми телевизор, пералня, кола, телефон.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831525
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565