Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2017 17:54 - Наследниците на Бай Ганьо
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 2290 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 28.01.2017 18:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Миналото:

         „„- Гледай... Яла, боже, помози... Хоп!...” - И се хвърли във въздуха, изкриви краката си на кравай и - бух! - сред басейна.Снопове вода бризнаха нагоре и се посипаха по главите на вцепенените от учудване немци: вълнисти кръгове отскочиха от центъра към краищата, преляха зад басейна, хлътнаха пак назад и когато водата подир няколко секунди се утаи и избистри, всякой от находящите се в банята можеше да види уморителните жестикулации на бай Ганя под водата. Той се повдигна нагоре, спусна си нозете, стъпи на дъното, изправи се със затворени очи и запушени уши, изтърси се от водата - пуф! - и пръсна вода през увисналите си мустаки - пуф! - и изцеди водата от косата и лицето си, отвори си очите, погледна ме и се засмя: „- Ха, ха, ха... а? Какво ще речеш?”...Аз не успях нищо да река, защото той се пусна хоризонтално над водата и почна с ръце да пляска повърхността, почна да плава по "гемиджийски": пляс! - с ръката и ритне две текмета назад, пляс! - с другата ръка и още две текмета. Целият басейн закипя. Като че бяхме под някой водопад. Вълни запляскаха към краищата, вериги от капки бризнаха чак до насрещните стени. „- Туй се казва "по гемиджийски" - извика през вълните тържествующият бай Ганьо; - чакай сега да им покажем "вампор" на кое викат. И като се обърна по гърба си, той почна да нанася такива немилостиви удари с нозете си по повърхността на разпенената вода, щото бризги летяха чак до тавана. Той завъртя бързо ръце, за да изрази колелото на парахода: "Тупа-лупа, тупа-лупа, фйюууу - и бай Ганьо изсвири с уста. Немците окаменяха на местата си. Те, по всяка вероятност, приеха моя другар за някой новодошъл, не постъпил още в лудницата възточен човек и аз забележих по лицата им не толкова негодувание, колкото съжаление. А бай Ганьо, вижда се, прочете по лицата им безкрайно удивление на неговото изкуство и затова възлезе бързешката по стълбата, изправи се малко разкрачен, изгледа високомерно немците, почна да се удря геройски по влакнатите гърди и извика победоносно:-„ Булгар! Булга-ар!” - и още по-силно се удари в гърдите. Горделивият тон, с който изрече тази рекомендация, говореше много; този тон казваше: "Ето го, видите ли го българина! Този е той, такъв е той! Вий сте го чували само, сливнишкия герой, балканския гений! Ето го сега пред вас, цял-целиничък, от глава до пети, в натура! Видите ли какви чудеса е той в състояние да направи! И само това ли! Ехе, на какви работи още е той способен! Прости били българите, а! Гиди, чифути с чифути!"”

          „- А бе, бай Иречек, я ми кажи твоя милост леберал ли си, консерватор ли си? Май-май, че си консерва, както виждам. И аз, ако питаш, не мога да ги разбера нито едните, нито другите, ама хайде, да не им остане хатъра... Знайш, алъш-вериш е то, не е шега... Па да ти кажа ли правичката... (Тука дали няма някой да ни подслушва?) Да ти кажа ли правичката?- И едните, и другите са маскари!... Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!... Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!... Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата - не може. Не си ли с тях - спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска - я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка - дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам...”
          „- Знаем ний, за пръв път ли правим избори! - обажда се Гочоолу.
           - Ти, Гочоолу, като минеш край Арнаутина, кажи му да приготви за тази вечер 300 оки хляб и да ги прати - 100 оки в Циганската махала при Топачоолу, 100 оки в Парцал махлеси в Гоговата кръчма и 100 оки долу, при хамалите. Ти, Дочоолу, замини край тези кръчми и кажи да почнат вече да дават от тази вечер вино, ракия. Повече ракия да им дава, чу ли? Па да им кажеш да не надписват много, че ги земват дяволите. По-онази година за нищо и никакво 2000 лева ни оскубаха, маскарите! Кажи им да си опичат ума, зере Градският съвет е наш! Замини и покрай касапите, кажи им, колкото имат мардалък, дроб, черва, кокали, нека ги съберат в един-два коша, че ще ги пратим по кръчмите да сварят на нашите по един казан чорба. Довечера управителят и околийският ще се завърнат от селата, аз ще ги зема с мене да пообиколим другите кръчми и кафенетата. Ще съберем от всичките канцеларии да пишат бюлетини; ще ги караме цяла нощ да пишат. Аз избрах хартия, таквази сивичка, жълтичка. Нашите бюлетини ще ги сгъваме като муски...”
imageimage

           Трябва да отбележим, че в миналото Бай Ганьо е бил националист, имал е дисаги в които са се намирали и български стоки – люти чушки, мускалчета с розово масло, сланина ...! Днес те са празни, няма нищо ! Наследниците на Ганя, се срамуват да се нарекат българи, зоват се евроатланти и семейството им е ЕС !? В краен случай се обявяват с тракийски произход !?

Настоящето:

           За стотина години Ганьо не само е оцелял, а се е размножил добре, затова цитатите станаха много в устата на неговите внуци, ще ги обобщя по смисъл, без конкретно персонализиране, вие ги знаете. Но преди това малко история: Европата не е същата стана ЕС, СССР го няма, стана само Русия, пари и пазар за пролетарски стоки няма !? Ганьовците добре знаят, че мирната главица сабя не я сече !  Седмото ВНС риторично пита новия сайбия САЩ, „К`о да прайм ?”, така се спаси от всякаква отговорност, агентурата на ЦРУ ни беше обяснила подробно – ликвидация на всичко, разпродажба, свобода за миграция, останалите нечитави, ще ни хранят символично с отпадъци, до редукция 5 милиона и по-малко ! Да не описвам до къде стигнахме, днес в София 3 часа нямаше ток !? Ние обаче слушкаме и вием, само срещу луната ! Всички с които сме били „братя и сестри” от създаването на Третата българска държава до днес, ги оплюхме и низвергнахме държавно – Цар Освободител, Хитлер, Сталин, Брежнев, Путин, всички под ножа ! Днес идва ред на най- новите Меркел, Тръмп....! Базата на това дълбоко, безчестно, курвенско, политическо, робско поведение е историческа и се състои в жаждата за оцеляване на всяка цена, индивидуалните келепир и далавера, отлично описани от Алеко Константинов ! Световните тенденции днес са напълно ясни – ограничаване на военната намеса, разпадане на НАТО, ликвидация на неолиберализма и фалша на ЕС, кризистната, икономическа, банкова експанзия ! Разведряване в международните отношения с нова хуманна форма на сътрудничество с всички страни и особено Русия, която открито и единствено се бори активно срещу тероризма и религиозните фундаменталисти ! Родните политически марионетки ги разбират отлично, но не могат да го заявят, нямат официална и човешка позиция, защото за тях вместо честта и достойнството, личния келепир и далавера са много по- важни ! Иначе няма как да лапнем европейските парички, предвидени до 2020 г. ако съюза до тогава не се разпадне ! Разпада ще посрешнем по познат начин с модерното свръх учудено „уау” и като оркестъра на Титаник ще свирим нашенски чалги до последно ! При разпада на НАТО, пак ще ходим като дашни вдовички, да търсим нови сайбии – турски, руски, китайски, каквито и да са ! Ще ловим риба в мътна вода и ще плачем, че сме бедни и малко, без да се замисляме колко са израелците, щвейцарците и пр.... Излагацията е толкова световно мащабна и смешна, че мигриралите вече над 3 милиона българи, крият националността си !?

 

 imageimage
           Уж човек от народа, а се има за Бог !?

           Дано сте усетили и разбрали, къде ни е проблема !? Ако не сте прочетете пак думите на Алеко:
          „Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй "практичен" и трезвен, трезвен до безчувственост. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан външно и вътрешно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена... Има ли кой да го съживи, да го повлече подире си? - Идеали? - Суета, вятър!..."

 image

 

           Ха сега да видим за кого ще гласуваме по старата, хитра, избирателна система ! Хапнете, пийнете, легнете, освободете излишните газове, чакайте неродения спасител, когато вече ви отнеха държавата под носа !




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - На пролет Борисов ще състави
28.01.2017 18:44
кабинета си Борисов 3! Хич не си прави илюзии- няма никаква друга възможност.
цитирай
2. dedenze - Нищо чудно Апостолче ! За подобно прозрение, даже и акъл не е нужен !
28.01.2017 20:31
Лудите се размножават емроатлантически, а Ганьо е сред нас на водещи позиции !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3474549
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930