Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2016 15:56 - Капиталът и Вапцаров
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1943 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 23.03.2016 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          Повече от половината на 7 милиардното население на Земята не знае, какво означават капитал , социализъм, комунизъм. Не разбират защо при усилен труд, едва свързват двата края, нямат достатъчно пари даже и за прехрана, а друга малка част живее райски, ежедневно разхищава средства, много повече от годишния доход на бедняка !? Хляба, най- простата храна на хората, е станал нарицателно за житейски минимум , даже и за народи, където не е основна храна ! Независимо от техническите постижения на цивилизацията, пропастта между бедни и богати расте ! Вижте колко актуално звучи Вапцаров почти 80 години по-късно :

 

Не бойте се деца

 Работиме много,
работим от сутрин до здрач.

Но хлеба е малко.
Но хлеба не стига, деца.
И ваште лица
 са сгърчени вече от плач.
И ваште очи
са сухи и неми –
такива големи,
мъчително тъжни очи...
И в тех е стаен
ужас свиреп:
Хлеб!
Хлеб!
Послушайте, малки,
послушайте, мънички мои, –
така е днес,
наверно било е и вчера.
И аз, понеже нямам храна,
понеже нямам с какво,
ето на:
ще ви нахраня със вера. –
Ще дойдат години
и ний ще ги стегнем водите
ще впрегнем в бетонен ръкав.
Не ще ги изпуснем, нали?
Ще ги впримчиме здраво.
Ще им кажем:
"Така ще вървите!"
И те ще тръгнат така!
Ще имаме хлеб тогава.
Ще имаме хлеб!
И радост в очите ще имате,
мънички мои.
Имам ли аз,
то значи да има за теб,
имаш ли ти,
то значи да има безброя.
И толкова хубав ще бъде
тогава живота.
И днешната плесен
ще бъде безкрайно далеко.
Ще пееме всички.
Ще пеем, когато работим,
но радостни песни,
които ще славят човека.
И, ако случайно
и аз остарея, тогава
ще гледам от своя прозорец
далечния път,
ще гледам как вие се връщате,
бодри и здрави,
и тихо ще шепна:
 "О, колко е хубав светът!"
Така и ще бъде!
А днеска оскъден е хлеба.
На вашите майки
гърдите са сухи сега.
Да хленчим – не ще ни помогнат
и хленч не ни трябва.
Но мен ме притиска
жестока, дълбока тъга. –
За вашто "сега"
е горест стаена във мен.
Ала
не бойте се, деца,
за утрешния
ден!

 

 

 image

           Възниква въпроса, защо не е възможно социално равенство, проповядвано от теорията на социализма и комунизма !? Защо се провали соц. лагера, при наличието на една по- хуманна и разумна идеология !? Вината основно е в капитализма и неговите лостове -утвърдената монетарна система, концентрацията на парите в малка част от хората и тяхното онаследяване ! Екстензивно развитие на техниката е невъзможно в условията на социализма, където колективното благо е в основата, така се изостава в технологиите и стандарта на живот. Опита да се постигне социално ангажирано общество и неговия провал се определя и от факта, че това не може да се постигне в отделни региони и страни, нужна е висока образованост и обществено съзнание, което се формира бавно и еволюционно ! Капитала се възползува от силните, животинските инстинкти, непреодоляни от хората – желание за власт, притежание, индивидуални качества, лакомия, подчинение ! Той се опитва да внуши, че всичко е в ръцете на обикновения човек и неговата активност и предприемчивост ! Хората са превърнати в потребителска тълпа, на която срещу заплащане се осигурява хляб и зрелища, социално и силово подсигурени срещу възможност за обединение и негативна реакция ! Получава се порочен, затворен кръг с привидна свобода, благоденствие, технологично развитие и подмяна на еволюционните, общочовешки добродетели ! Опростачените индивиди се радват на закупените играчки и приспособления и не си задават философски и по- сложни въпроси ! Живее е се с кратка перспектива, положителни емоции с елементарни забавления и доволства, подобно на животинско стадо ! Голяма част, харесва и приветствува подобен живот, друга мигрираща го търси с цел оцеляване и много малка се замисля ! Мислещите, необлъчени и неподдаващи се на манипулации оценяват, че независимо от прогреса хората непрекъснато обедняват в глобален мащаб ! Че живота им става все по-непосилен, труден, зомбиран и безмислен, едни се самоубиват, други се връщат към наивните, закостенели и смешни религии ! Вярват, че вместо избитите и гонени революционери, на тяхно място ще се яви Бог или поне извънземни, които ще оправят нещата !? Ще им предоставят човеколюбиво мана небесна, ще ги отведат в рая, който да използуват като клозет !? Това е опростената схема на живота днес, наложена от капитала, друга няма ! Това обаче е схемата на самоунищожението на човека и разума, защото екстензивното развитие, зверската есплоатация на земните ресурси, разхищението и тяхното лично владеене, водят до екологични катастрофи, масова шизофрения и самоликвидация! За капитала е напълно валидна народната сентенция „Бързата кучка, слепи ги ражда !” Не вярвате ли – включете си телевизора или влезте в нета !?

           Да се върнем на родния, велик Вапцаров, изпреварил със столетия днешното съвремие. Децата днес ядат пасти и шоколади, повечето са с наднормено тегло, но останаха гладни духовно, зомбираха ги и опростачиха, даже промениха историята ! Опитаха се да извадят и твоите песни от учебното съдържание ! Забравиха, че стиховете ти са преведени и издадени над 90 езика! Посегнаха на Ботев и Левски ! Опитват се да забранят социалистическите и комунистически идеи, подариха и унищожиха България и българското !? Оскверниха и гроба ти: „Гробът на Никола Вапцаров на Софийските централни гробища е практически унищожен. Гранитната плоча върху гроба на Вапцаров е разбита на малки парчета. С киселина е заличено и името на поета от надписа на мраморната плоча. На мястото, според един от гробарите, са останали само костици от черепа и крайниците. Формалният повод е, че през ноември 2008 г. в гроба на поета е погребана негова племенница, без за това да са уведомени останалите наследници. Няма яснота кой и защо е дал разрешение. Съществува теория, че костите на поета са били откраднати и продадени в Македония.”!!!!.????

          В мнозина като мен останаха завинаги твоята Вяра и огнените, човеколюбиви стихове ! Приеми един голям поклон и благодарност за святото дело ! Народа, днес е изправен до стената на скотобойната, но още не е разбрал любовта ти, за какво и за кого се жертва, какво трябва да направи, знам ще му простиш ! Но буря ще има, бурята предстои, буря в която ще си с нас !

 

Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и ....толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!

Разстрел, и след разстрела – червеи.

Това е толкоз просто и логично.

Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме !

 
image






Гласувай:
6



1. danielita - Много от истински вярващите, неопорочени комунисти
23.03.2016 19:38
като Вапцаров и баща ми ще се обърнат в гроба (ако костите им са все още там) ако разберат как тяхната вяра е била стъпкана в калта на човешката лакомия и простотия. Как нямаше един човек да каже, че капитализмът е по-лошият избор за нашите условия и народопсихология. Дори БКП се преименува и предаде идеалите на нашите бащи.
цитирай
2. dedenze - Всичко трябва да се изживее лично danielita, за да се оцени и проумее !
23.03.2016 19:53
26 години след избухване на псевдодемокрацията, хората правят разлика и разбират какво точно е станало ! С носталгия си спомнят за НРБ, независимо от проблемите тогава ! Лошото е, че е много късно и България е унищожена и разграбена ! Информацията се крие, колко етнически, работоспособни българи са останали тук !? Пълно е с всякакви чужденци , плюс цигани, турци и старци на преклонна възраст !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476680
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930