Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2015 14:38 - Що е патриотизъм, фашизъм, национализъм и глобализъм ?
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 3357 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 09.12.2015 21:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            Тези категории са територия за упражнения на много политици, философи и спекуланти. Трудно е да се намери точно и общочовешко определение за тях, поради множеството тълкувания и разновидности. Умишлено се размиват, придават им се политически, социални , верски и други значения ! Хората не ги познават и често употребяват неправилно! Те обаче стоят в основата на държавните устройства и общества, морала и ценостите, затова трябва ясно да бъдат формулирани и определени ! Години наред, в два обществени строя, съм търсил смисъла и значението им, ето до какви разбирания съм достигнал:
- Патриотизъм- Това е любов към Отечеството, към родното място, близките, нравите, обичаите, езика, културата. Изисква безкористна и всеотдайна работа за въздигане на народа и родното ! Тук няма претенция към обществената система, управление и устройство, може реализатора им да бъде и едноличен вожд!
- Фашизъм - Това е обществена теория и практика в която държавата и държавността стои над всичко, над индивидуалното. Хората обединени от това се сравняват със сноп пръчки , които не може заедно, лесно да се пречупят. Подобна идеология има и в легендата за хан Кубрат. Фашизма приема и държавно участие в икономиката и производството. Иска разделение на църквата от държавата , национална армия, нарастващо облагане на унаследено богатство и пр... Теорията се създава в Италия след ПСВ, като Мусолини я обобщава в едно изречение „Всичко в Държавата, нищо извън Държавата, нищо срещу Държавата !” По- късно се установява искането за еднопартийност, единомислие раждащо насилие, национализъм и расизъм ! Така първоначалната добра и прогресивна теория се изражда, думата „фашизъм” става нарицателна, носеща обиден характер! Подобни идеи се развиват в България от комунистите още през 1923г.. Държави с основа фашизъм са Италия, Германия, Япония, САЩ, СССР, КНДР ... с малки различия и разновидности! Често се задава въпроса, имало ли е фашизъм в България, отговора е: да, имало е, но не е бил самостоятелна държавна политика !
- Национализъм- Тази теория и практика се базира на това, че света се състои от автономни и самодостатъчни нации, отличаващи се с определени обективни характеристики! Най-общо казано, защитава правото на държавност на една етническа група с еднаква религия, култура и бит ! Издига националните интереси на първо място и в култ постиженията на нацията и историческите завоевания! Така се стига до ултранационализъм, който примесен с фашизъм -става нацизъм! Характерно в тази фаза е претенция на определена нация и етнос, за генетично и умствено превъзходство над другите нации ! Най-ярък пример е Германия през ВСВ! И тук е важен въпроса, имало ли е нацизъм в България отговора е: да, имало е, партии и движения, даже Министър Председателя Богдан Филов е бил член на германската националсоциалистическа партия, но официално не е бил държавна система !
- Глобализъм -  Той възниква с развитието на цивилизацията с огромни темпове в края на 20 век. Транспорта, комуникациите, прозводството, търговията, туризма го налагат все повече. Глобализацията, трябва да премахва границите и държавните ограничения за придвижване, работа, търговия на всички хора по Земята!  Днешното разбиране за глобализация обаче, не е свързано с интересите на всички хора ! Глобализацията икономически и практически беше подкрепена и от бившите соц.страни. Целта- социализма и идеите на комунизма да победят в целия свят и да го превърнат в едно общо интернационално общество ! Това се провали от фашизирането на соц, лагера и раждането на тоталитаризма! Така една добра и научнообоснована от Маркс теория, се превърна в утопия! Потъна в основната теза, че „битието определя съзнанието” и че т.н. пролетариат, трябва да стане диктатор и да управлява света!? По просто казано, да затвори умовете, инженерите и научните работници в лагери, затворени градове, да им изравни заплатите с обслужващия персонал и да ги принуди насилствено да „творят”!? Капитализма приема процесите на глобализация, само като чисто икономически интерес  ! Безпрепятствено осигуряване на нови пазари за монополната си промишленост, заграбване на суровинни ресурси, колонизация и изкупуване! Открито говори за пренаселване на Земята и необходимост от бърза „редукция”!? Съсипва екосредата с отпадъци, свръхпроизводство, замърсяване, генномодифициране и пр.... Подменя духовността на истинските наука, култура, изкуство, с комерсиални, материални и деградивни „ценности” прави ги стоки ! Никой не поставя въпроса за равен старт, за обща морално-етична платформа, за общо задължително образование и здравеопазване, без които глобализация на практика е невъзможна ! Днес в света се формират две касти, между които стои огромна пропаст ! Богатите под 3-4 %, които управляват, прекрояват света, които получават високи грижи, образование, възможности и останалите бедни !? В природата и „Божия” замисъл, няма подобни разделения и състояния, това поражда десетки, неконтролируеми действия – локални войни, тероризъм, миграция и пр... Реално е застрашен живота на планетата за всички ! Днес войната не е средство за решаване на каквито и да било въпроси, защото винаги се стига до Трета световна война, която не може да бъде локализирана и ще доведе до пълно унищожение на цялото човечество ! За това са достатъчни само 5% от ядрените запаси ! Българските екстрасензи, окултисти, уфолози твърдят, че българите имаме мисията да направляваме и влияем на световните процеси ! Явно това няма да произлезе от политическите ни партии и управници, те не са способни и нямат умствения капацитет за подобно действие !  Може ли да има разумно решение и какво трябва да се направи !?

image



Гласувай:
5



1. ravramov - Всички тези понятия и системи
09.12.2015 15:12
са дело на богоборческата юдео-масонска върхушка - наследниците на книжниците и фарисеите от времето на Христа, които управляват света. Тяхната цел е човечеството да се разсейва със залъгалки и да се отдели от майчините гърди на светата Православна Църква. Българската дума, която символизира любовта и всеотдайността към Отечеството - е Родолюбие. А наЦИОНализъм и патриотизъм са интернационални понятия, а интернаЦИОНалисти са масоните, комунистите, фашистите, капиталистите и т.н.
Разумното решение може да бъде само едно единствено: обръщане на българския народ и човечеството, като цяло, към истинската православна вяра, която ни е създала като народ с велика история и култура, и която ни е съхранила по време на 5 вековното турско робство. Подчертавам - Истинска православна вяра, защото тази, която се изповядва от лъжецърквата "БПЦ", не е истинска. Засега обаче взорът от нийде надежда не види това да се случи. Народът си избира сам и сам си определя съдбините!
цитирай
2. dedenze - Слаб съм в теологията ravramov!
09.12.2015 15:54
Познавам 4-5 религии и тяхните разновидности, затова не смятам, че те могат да спасят хората от самоунищожение! Обратното в тяхно име за избити много милиони хора по света! Родните националисти и те залагат на Православната Църква. Възниква въпроса, какво да правят 1 милион мюсюлмани и друговерци у нас, а по света !? Ще ги избиваме ли или ще ги вкараме в концлагери ! В 21 век религиозните вярвания трябва да се практикуват от всички, само в семейството, дома и храма, никъде другаде !
цитирай
3. ravramov - Ако желаете можете да прочетете последния постинг в моя блог
09.12.2015 16:10
"От теокрация към демокрация" и вярвам, че ще Ви се изяснят много неща. Само мога да кажа, че тази е именно грешката на т. нар. "родни националисти", че залагат на "БПЦ", която не пази истинското Христово учение, защото е създадена от юдео-болшевиките след 1944 г., след като преди това истинските православни духовници и християни са избити и заточени по лагерите на смъртта. А мюсюлманите и друговерците ще правят това, което са правели в царска България, в Руската империя и т.н., а не зная те да са били избивани или вкарвани в концлагери. Разбира се най-добре би било и те да станат православни, но правото на избор е тяхно.
цитирай
4. dedenze - Прочетох и разбирам вашата позиция на православен християнин !
09.12.2015 16:23
Но темата на постинга са морални и политически понятия, определящи обществените системи и устройството на света в който живеят 7 милиарда души! От тях под милиард са т.н. православни християни ! Да допуснем че всички се покръстят, това няма да реши нито един от гореизложените проблеми, пак ще има патриоти, фашисти, националисти и глобалисти ! Религията за разлика от средновековието днес не решава нищо ! Само си отговорете на един въпрос от гледна точка на почти всички религии - жената човек ли е ?
цитирай
5. ravramov - Само от позицията на православен християнин
09.12.2015 17:01
човек може да получи адекватен отговор на всички въпроси и проблеми в света - и морални, и политически, и житейски. Защо във Византийската и Руската империи не е имало тези проблеми, за които пишете? Защото тогава хората са мислели за небесното, а Бог им е давал необходимото за тукашния живот и то в изобилие. Именно православната вяра е обединяващият фактор, който днес липсва. Именно там е големият проблем, че считащите се за православни са под 1 милиард, а истински православни християни по света са останали шепа хора. Болшинството от човечеството се е отрекло от Христа и служи на Неговия и наш общ враг - дявола. Или простичко казано - не сме добре, защото не сме добри.
А какво трябва да бъде отношението на мъжа към жената, на жената към мъжа, и тяхното общо към децата, е описано подробно в светото Писание /Библията/. Но има ли кой да слуша и изпълнява? Сега мъжът е спрял да слуша Бога, жената да слуша мъжа, а децата - родителите. Здравото православно семейство като основна единица на обществото напрактика липсва. Това е накратко. Бъдете жив и здрав, и знайте: "ИМА ПРАВОСЛАВИЕ В БЪЛГАРИЯ, ИМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД, НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ - НЯМА БЪЛГАРСКИ НАРОД" (митрополит Климент Търновски - Васил Друмев +1901 г.)
цитирай
6. dedenze - Вярата е хубаво, но и опасно нещо, зависи в какво и как вярва човек !
09.12.2015 17:54
Дали е готов да приложи насилие над другите в името на вярата! На кръстоносците навремето е било наредено " Избивайте всички, Бог ще познае своите !" По подобен начин се вярваше и на комунистическата идеология, но със значително по-малко жертви ! Българският народ ще изчезне и изчезва, не по верски причини, а заради лакомията и предателството на политическата класа (която масово се представя за религиозна, голям зор видя Първанов, докъто се научи демонстративно да се кръсти ) !? Какво да кажем за Обама, който пък е мюсюлманин !?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467201
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031