Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2015 17:56 - ЩО Е ТОВА „БЕЖАНЕЦ” И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС?
Автор: djani Категория: Политика   
Прочетен: 3136 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 28.08.2015 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

ЩО Е ТОВА „БЕЖАНЕЦ” И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС?

 

image

 

Вече седмици от разбунения медиен кошер се разнася натрапчивото им жужене за бежанската криза, за надигналото се цунами на миграционната вълна, заливаща добрата, стара Европа. За съдбата на втурналото се към неизвестното бъдеще човешко стадо от милиони несретници. За неизбежните, като във военна сводка жертви по пътя им към новия Едем, какъвто е последния случай с намерените задушени 70 души в нелегален трафик с ТИР и като правило с участие на българин.

Макар, че съм само с мустак и без достолепната брада на дядо Благоев, си позволявам да задам въпроса, копирайки заглавието на неговото марксистко съчинение „Що е социализъм и има ли той почва у нас?". Та така, що за птица е бежанеца, особено днес?

От стария ми речник – „Бежанецъ, мн. ч. бежанци, м.р. - Човек, който е напуснал родното си място поради преследване, войни, размирици и др. обстоятелства. Те са бежанци от Тракия.”

 

Няма град в страната ни, в който да няма тракийски, добруджански или македонски квартал, приютил  стотиците хиляди наши еднородни и православни братя в началото на миналия век, прогонени от домовете и земите си след Илинденско - Преображенското въстание, Балканските и Първа световна война. Че и арменци, прокудени от геноцида срещу тях. На фона на двете национални катастрофи и тотална мизерия, тези хора са приютени, голяма част от тях оземлени, за да са в състояние самостоятелно да се изхранват, а десетки хиляди сирачета са осиновени, или настанени в сиропиталища. И никой, абсолютно никой не е имал претенции за нещо повече от това, което добри хора и държавата са можели да отделят, за да им помогнат. Приемали са с благодарност всяка троха хляб и стара дрешка. Целували са ръката на всеки истински доброжелател. В огромното си мнозинство са станали предани и лоялни граждани на новата си родина. В родната ми Варна все още съществува Македнски дом и Тракийско дружество. Квартала от вече несъществущи едноетжни къщички около бившето кино „Тракия” дълги години се е именувал „Жална Тракия”. И все още е в паметта на хората.  

 

            За разлика от опростения казус с бежанците преди век, изискващ човешко състрадание и помощ в рамките на възможностите на държавата, сега същия е до такава степен усложнен и правно усукан, че представлява сериозна заплаха за стабилността и сигурноста на приемащите бежанци страни. Според документите на международното право, вписано и в нашето, бежанците са хора, които се намират извън родната си страна, или тази в която живеят постоянно. Имат основателен страх от преследване, поради своята раса, вероизповедание, национална принадлежност, членство в социални, или политически групи. Не могат, или не желаят да се възползват от закрилата на държавата си, или не искат да се върнат там, заради страх от преследване. Отличават се от икономическите мигранти по това, че вторите доброволно напускат страната си по икономически причини. Тези, които искат статут на бежанци, понякога се наричат политически бежанци. На тях се предоставя политическо убежище, като те изтъкват политически и религиозни причини, за да го  получат. Все причини, които са лесни за твърдене от тях и трудни за насрещна проверка и отхвърляне от приемащата страна.

            В момента около 10 страни в света дават квоти за бежанци, които се настаняват в бежански лагери. Обикновено бягащи от война. До скоро граждани от Иран, Ирак и бивша Югославия. Войната в последната приключи отдавна, но Европа се наводни от косовари, обогатяващи в момента криминалните и сводки. Преди 3 години посетих италианския град Триест. В околностите му се намира бивш бежански лагер, функционирал до 1990 г., в който са задържани и щателно проверявани в продължение на месеци и години хиляди граждани, успели да се промъкнат през желязната завеса от бившия соц. лагер. За много от тях получаването на статут на бежанец се е проточвало през годините. Щателните проверка са били от съображения за сигурност и предотвратяване инфилтрирането на вражеска агентура и потенциални терористи на Запад.

         А как да си обясним почти мигновената процедура за получаване на този статут сега от хилядите „бежанци” предимно от Азия и Африка? От всякъде валят новини за нелегални емигранти и бежанци, които ни струват скъпо. Допускаме ли опасни престъпници под маската на бежанци и ако да – защо?  И кой, според закона може да придобие статут на бежанец и какви права дава той? Защо България приема бежанци?

 

България е подписала международната Конвенция за статута на бежанците към ООН (Женевската конвенция), с която се задължава да приема на своя територия хора, които искат да кандидатстват за такъв статут. Правилата за предоставяне на закрила на чужденци у нас са уредени в Закона за убежището и бежанците. Според този закон България няма право да връща обратно хора, които кандидатстват за закрила, или вече са получили такава, ако по този начин застрашава живота, свободата или личната им неприкосновеност, освен ако тези хора не представляват заплаха за националната сигурност или за обществото. Чужденец с предоставен статут на бежанец или с хуманитарен статут има право да поиска да се събере със семейството си на територията на Република България. Ако решат, хората със статут на бежанец или с хуманитарен статут могат да кандидатстват за българско гражданство по съответния закон. 

            Бежанската вълна е вече цунами. А то се иницира от мощен подмолен трус, какъвто бе интервенцията в Ирак, Афганистан и Сирия, както и износа на „нежни” революции и Арабска пролет, рекуширал във втвърдяване на ислямския фундаментализъм и появяване касапите на Ислямска държава. Саркози бе вбесен от това, че Кадафи навираше обувките си в носа му, приемайки го, обкръжен от телохранителките си в палатката си насред парка на Елисейския дворец. Отмъсти си, като Франция активно участваше в либийската операция по елиминирането му. Но се сбъдна пророческото изказване на Кадафи, че след смъртта му няма да има кой да спре нашествието на арабски мигранти към Европа.

 

            Ето и красноречиви части от интервюта на сръбска журналистка, а не наша сврака с бежанци, за това какво ги води при нас:

 

"Модерни“ войни! - саркастично се смее доктор Ахмад. - Прави сте, Европа не иска да чуе за бежанци от Ирак и Афганистан. Те са готови да си запушат ушите с памук! Но още по-обидно реагират те на бежанците от Либия. Точно Франция и Великобритания бомбардираха моята страна. Сега те се отвръщат от нас, като ни казват - Ние ви донесохме демокрацията, а вие не можахте да се възползвате от плодовете на свободата! Нямам претенции към сърбите. Засега. Но Гърция, Унгария, Словакия, Хърватия са членки на НАТО. Да, те не бомбардираха моята страна, но не плащат ли вноски във военния бюджет на НАТО? Не изпращат ли свои войници в Афганистан и Ирак? Те няма да могат да избегнат наказанието. НАТО потопи в кръв целия Близък изток и сега слаба Европа, предала властта над себе си на американския Сатана, ще бъде унищожена. Нашите жени ще раждат деца. След пет години Европа напълно ще се промени. Аз не се радвам на това. Уважавам великата европейска култура и не искам вместо църкви тук да има минарета. Но така ще бъде. Това е възмездие", заявява Ахмад.

Тя разказва и за срещата си в Белград с Халид от Дамаск, на 21 години. „Аз съм истински сириец – с гордост казва той. - Не като тези тук“. Той с презрителен жест сочи хората на площада. „Те всички лъжат, че са от Сирия. Просто Сирия в момента е нещо модерно. Пишат във всички вестници. Никого не интересуват бежанците от Ирак, Афганистан, Либия, Тунис. Дори афганистанците казват, че са сирийци“. Халид и приятелите му са избягали от Сирия, за да не ги вземат в армията. "Защо да воювам за Асад? По-добре да отида в Германия", обяснява той. Запитан защо не е поискал убежище в Гърция, Македония, Сърбия той презрително сбръчва нос и казва: „Това са бедни страни. Аз дори не знаех, че Европа е толкова бедна. Преди войната ние в Сирия живеехме много богато. Само за пътя до Белград съм платил 3 000 долара. А до Германия ще трябва да дам още 1 500. Имам пари. Мога да платя за петзвезден хотел в Белград, но не ме пускат там, защото местните власти ни дават само 72 часа за пребиваване в страната. Моята регистрация приключи днес. Дори тук, в парка, плащам за душ и тоалетна. Затова пък после в Германия всичко ще бъде безплатно - образование, помощи, жилище за имигрантите. Там е хубаво. Искам да уча икономика. Когато се устроя, цялото ми семейство ще дойде при мен: двамата ми братя, баща ми, майка ми, баба ми и трите ми сестри“, казва младият мъж.

 

        Да-а-а... Всички искат в Германия и Скандинавия. И да помъкнат цялата си рода, че и клан. И се питам: защо Шенген ще важи за нас, но не и за тях? Защо им е да идват в бедна България? Преди ден шефът на Агенцията за бежанците Никола Казаков съобщи по Нова телевизия, че нарастването броя на бежанците е двойно, тъй като за сравнение той посочи, че общо за последните 5 г. сме дали бежански статут на около 14 хил. души. Казаков отрече лансираната в публичното пространство теза, че един бежанец струва на бюджета по 1100 лв. месечно. Той е категоричен, че това са спекулации и издръжката на един бежанец излиза на месец не повече от 300 лв. Като се знае, че 90 % от пенсионерите ни са с пенсия под 300 лв. и тези пари не са малко. Но, заедно с издръжката на персонала на Агенция за бежанците и материалната им база, разходите на бежанец действително надхвърлят 1000 лв. но остават скрити за обществото.

 

            Вече с пълно право може да се твърди, че т.н. „бежанци” са икономически мигранти, които по нищо не се различават от нашите. И дори за разлика от тях се гнусят да бъдат настанени в „бедни” държави като Гърция, Италия и Испания, където хиляди наши сънародници изкарват с тежък труд насъщния си.  И че този проблем е умишлено създаден от заинтересовани сили с цел дестабилизирането на Европа. Дали тя ще намери достоен и адекватен отговор на предизвикателството предстои да разберем.

 

 

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg





Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. coacoa11 - Вместо да ги изхранваме и обгриж...
29.08.2015 18:22
Вместо да ги изхранваме и обгрижваме тука, докато те спокойно се размножават, май по-евтино ще ни излезе да им платим еднопосочния билет за САЩ - с пари от някоя безполезна и куха европейска програма примерно, пък там великата "демокрация" да се погрижи за "плодовете" си и да им задоволи претенциите за по-добър стандарт.
цитирай
2. djani - Права си...
30.08.2015 14:25
coacoa11 написа:
Вместо да ги изхранваме и обгрижваме тука, докато те спокойно се размножават, май по-евтино ще ни излезе да им платим еднопосочния билет за САЩ - с пари от някоя безполезна и куха европейска програма примерно, пък там великата "демокрация" да се погрижи за "плодовете" си и да им задоволи претенциите за по-добър стандарт.

Мисля, че така е добре. Нека взривят отвътре безполезния и лицемерен ЕС. С неговите камъни по главата му. Но чувството за самосъхранение на народите ще се пробуди и ще има екшън...

цитирай
3. mariniki - тъжна...
05.09.2015 23:55
и страшно болезнена тема... остава да видим как Европа ще се справи с това предизвикателство...
цитирай
4. djani - Както във WILDGEO ...
06.09.2015 13:16
mariniki написа:
и страшно болезнена тема... остава да видим как Европа ще се справи с това предизвикателство...

"Бежанците" са като стадото антилопи "гну", пресичащи реката, гъмжаща от крокодили и лъвовете, очакващи ги на брега. Повечето ще оцелеят, но мнозина - не...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3244567
Постинги: 925
Коментари: 3370
Гласове: 4678
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031