Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2015 21:06 - ДЕМОКРАЦИЯ ПОД ДИКТОВКА
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3807 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 29.06.2015 21:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Едно от азбучните условия за демокрация е, че гражданите имат право на информация. Именно това право напоследък все по-усилено и старателно се потъпква както от българските медии, така и въобще от медиите в целия Европейски съюз, които все повече са обхванати от тоталитарния синдром за цензуриране, изопачаване и манипулиране на информацията, която получават българските граждани. Предлогът за това е предварително известен: все същите шаблони и клишета за "хибридни войни", "пропагандно противодействие" и т. н.  Начинът да разрушим информационната завеса, захлупила публичното пространство в България, е само един: търсене и предлагане на алтернативни гледни точки относно събитията, идеите и интерпретациите им в глобалното публично пространство. 

Днес предлагаме статията на един от водещите политици на Русия днес - председателят на Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация Сергей Наришкин, с оригинално заглавие "Демократия с чужого голоса". 

От преводача


ДЕМОКРАЦИЯ ПОД ДИКТОВКА 
image
Сергей Наришкин
Независимо, че ЕС удължи срока на действие на антируските санкции, а Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие поредната "дежурна" резолюция за продължаване на дискриминацията срещу руските парламентаристи, съпротивата срещу санкционната политика вътре в самите европейски страни нараства. Причината е добре известна: ползата от нея за Европа е никаква, а носи само вреди. 
Но поръчките на САЩ трябва да се изпълняват. На всяка цена - пък дори с разрушаване на собствената репутация. И ето, че преди няколко дни ЕС обяви нова инициатива: т. нар. "стратегия за противодействие срещу пропагандата на Кремъл". Тя по най-груб начин потъпква общоевропейските ценности за свобода на словото и на информацията, като ограничава правото на хората да получават информация от различни източници. 

Всъщност, тази "инициатива" изолира самата Европа. 

Но истината рано или късно излиза наяве - както се случи с подслушването на трима френски президенти, включително действащия в момент, от страна на американската Агенция за национална безопасност. Това е грандиозен скандал, но американските политици не се спират дори пред такива последици. 
На западните власти им е все по-трудно да доказват необходимостта от кавги с Русия и от опитите за нейното "изолиране". Хората с очите си виждат резултатите от тази политика. Досега са закрити 2 милиона работни места в ЕС, а загубите на европейските страни възлизат на 100 милиарда евро - тези цифри бяха публикувани едновременно в няколко централни европейски вестника в момента, когато започнаха т. н. "арести" на руска собственост в чужбина. 

Очевидно е, че призивът на Обама за изолиране на Русия се провали, плановете му да сключи през втория си мандат трансатлантическо и тихоокеанско споразумение срещат съпротива, и все по-високо звучат гласовете на европейците, които призовават да се сложи вече край на санкционната епопея. В тази ситуация явно трябва да се намерят начини да бъдат убедени "най-несговорчивите". Ето защо в ход беше пуснато съвсем грубо средство - арести на руски активи, грабеж посред бял ден, извършен толкова брутално, нагло и предизвикателно, че предизвика объркване дори в редиците на Евросъюза. Нали така се постъпва само, когато биват "изгаряни всички мостове" или, колкото и да е странно, се устройва наздателно-заплашително шоу.

ПРОДЪЛЖАВА ТУК...



Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3749040
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031