Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2014 13:15 - Военната служба
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 2827 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 07.01.2014 16:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           Всеки, млад човек неохотно и принудително би приел да даде част от младежкия си живот за редовна, военна служба. Така и аз в далечните 1972 -74г., броях дните до уволнението, помня ги до днес- 731 денонощия. Независимо от родолюбието и дълга, всички отчитахме, че това е изгубено време, военните умения и навици можеха да се придобият за много по- кратък срок. Последните месеци бяха най- трудни, искахме да работим нещо да бъдем полезни за България, вместо да ядем, маршируваме и лъскаме оръжията и други неща. Днес от позицията на зрялостта и преживяното, мисля, че отидохме в другата крайност на наемната армия. Младият човек получи пълна слободия, но реално загуби свободата си, родолюбието, отговорноста пред Родината, умението да се защити и борави с оръжие, патриотичното възпитание и дълг към България. Резултата не закъсня окупации, протести, ранобудни, заспали, нацисти, терористи, платени, обслужващи чужди интереси и пр.... Народиха се млади, вкусни, безродови охлюви с меки черупки, мислещи че света е росна, ядлива тревица, не виждащи храстите, камо ли дърветата и опасностите, готови да напуснат България веднага , ако някой им даде пари !
           Ученето, обучението и придобиването на знания и умения е труден, насилствен процес. Народите уважаващи себе си и историята си, стоически понасят несгодите и принудата, в името на бъдещето си. Подлагат на ефективно, военно обучение и служба даже и момичетата. Целта не е да се научиш да убиваш, това може да усвоиш от всеки „екшън” филм, целта е друга, непонятна за нашите, чуждоугодни политици ! Първото нещо е родолюбието и патриотизма ! Само в Третата българска държава, стартирала с 5 милиона население до днес, в името на нейното обединение, териториална цялост, интереси и значимост са загинали по фронтовете на войните над 100000 войни. Загинали, за да могат днес плеада, млади уродчета да се гаврят с нейната история, да оскверняват гробове и паметници с мълчаливото съдействие на продажните, политически партии! Второто важно нещо е да се научиш да живееш скромно, в лишения, с дисциплина и правила, задължителни за всички, наложени от обществения интерес и обща цел! Не да се чудиш, как да се самоубиеш, защото„Афродитка” от съседния чин не те харесва, нямаш спортна кола и мама и тати не са ти купили „айпот”!? Не две години, няколко месеца са достатъчни да разбереш и осмислиш подвига на дедите, служили на Родината всеотдайно две – три години в редовната армия, лишенията на техните семейства за тяхната издръжка и служба! Няколко месеца без съвременни глезотии, кабеларки и интернет, със старите, бойни униформи. Даже ще има и неподозирани екстри : Кафявият шаечен плат на зимната униформа ще ви епилира (както е модерно сега) безплатно и навсякъде ! Обувките от телешки бокс и дебел гьон, подковани с 10 реда цинти ( къси, железни пирони  с остра конусна глава) ще ви покаже как се чувствува кон на различна настилка. Ще ви научи бързо да си правите и връзвате партенки ( квадратно парче памучен плат) вместо чорапи, които се разкъсват за ден – два ! Наложете крак на плаца, само тътена който издават старите, подковани, военни обувки е достатъчен за всяване на страх във врага, допълнете с военен марш, запейте ! Трето важно нещо е вашето физическо укрепване, полза за цял живот. Тялото ви ще бъде елегантно и привлекателно, без фитнес, диети и финансови разходи. Наживо ще участвате в „Игрите на глада” след 4-5 километра марш на скок с пълно бойно снаряжение ( само 25 кг.) и изпълнение на 10 – 15 команди „Газ” и „Атом”. После обяд в столовата за 15 минути с постен бобец и хляб, винаги недостатъчен ! Четвъртото нещо е да се научите на живот в разнородно общество, на търпимост и толерантност, от несгодите да си правите веселби и самодейни представления, да оцелеете и излезете закалени и пълни с ентусиазъм и мечти !
           Та трябва ли да има редовна, военна служба ? Моето мнение е, че това трябва да бъде задължително за момчета и момичета в рамките на 3-5 месеца с интензивна програма и обучение! Ще бъде от полза за всички !
            Но това да стане в държава, която е в състояние на ликвидация, едва ли е възможно. Новите ни „загрижени партньори” от ЕС и НАТО, няма да го допуснат никога !
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/10/02/kratko-rykovodstvo-za-unishtojenie-na-dyrjava.1155115
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/12/13/bitkata-za-novite-pokoleniia.1218808

 

 

 

imageimage

Обувките не са точно това, формата е същата но тези са с гумени подметки, за съжаление няма снимки на старите от 60 -70 години на 20 век !







Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nimbus - обувки от гьон
08.01.2014 23:51
Преди 10 години,деде,участвах като статист в един италиански филм за втората световна война-дон ниоки,се казваше.Дадоха ни униформи на италиански войници.От тогава разбрах защо италианците бяха лоши войници-шапките им бяха с перо отгоре набучено.Така че повече приличаха на ловджии и клоуни като Мусолини.:)))Снимахме на полигоните на Сливница,бяха едни от последните години на наборната ни едва дишаща армия.Интересното бе, че докато се снимахме на фона на Т34,над нас прелитаха бойни снаряди(това не бе част от филма) и се забиваха няколко километра по надолу в насрещния хълм.Командирите обучаваха младите войници как се борави с оръдията и си провеждаха ученията.Оцеляхме от филма и не падна нищо на главите ни.На казармите бе застинал надписа от 1990 година-Българската армия-гарант за мирен преход към демокрация!Бе доста гротескно да се чете това след толкова години.Същата демокрация унищожи и армията,така да се кажа армията си направи харакири...Впечатли ме и оръжията,които ни беха раздали-италиански пушки,истински,бойни от втората световна.Мислех си че е възможно някой да е стрялял с тях по онова време,някой да е бил убит,с една дума докосвах се до историята и ми бе приятно.Като награда за тежките снимачни дни си взех несанкционирано зимна съветска ушанка и ръкавици с пръст за показалец.И последно да ти споделя,че тогава за филма ни бяха раздали и истински военни обувки от онова време-тежки,масивни,груби,вечни,направени от дебела кожа и и с подметка от гьон и подковани както ти написа.Мислех и тях да си ги взема за спомен и за алпийски туризъм защото нямат износване,но имаха един много съществен недостатък-страшно се хлъзгаха на плочки и други подобни гладки повърхности и се бех утрепал зрелищно.Та ги пожалих и им ги оставих.:))Така че много добре те разбирам за какво става дума.
А иначе на такава държава като днешна Бългаия или Русия никога не бих служил вече,понеже разочарованието ми няма граници и е неописумемо.
Бъди здрав!
цитирай
2. dedenze - Благодаря да споделените спомени nimbus !
09.01.2014 10:45
За това което направиха от България едва ли някой би замилял и влязъл в окопите! Въпроса е може ли виновните да бъдат наказани и истинската България да се възстанови !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468323
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031