Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2013 17:59 - Битката за новите поколения
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 2923 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 15.12.2013 23:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

         Когато се унищожава една държава и се преразпределят нейните природни и географски дадености, финалната фаза, осигуряваща победата и дългосрочното спокойствие е маргинализирането и неутрализирането на новото, младо поколение. В недалечното минало това се е извършвало с директно избиване на по- силните и активни деца, които в бъдеще могат да търсят отмъщение  и реванш. В 21 век това се прави с рафинирани методи, на които даже цинично се предава облик на грижа и помощ за младите ! Ето как това беше направено хронологично за 24 години в България:
          В края на 1989 г. образованието, здравеопазването и трудовата обезпеченост на младежите, бе на едно от челните и добри световни места, колкото и невероятно това да звучи за днешните „демократизатори”. Оценката е на световни социологически агенции, нямащи общо със страните на соц. лагера !  С ликвидацията му, политическата и икономическа изолация, реализацията на младите хора в България стана невъзможна и започна нечувана, огромна имиграция. Високата степен на подготовка и нейната добра, световна оценка, осигури работа на над 3 милиона (30% от населението на НРБ) във водещите държави по света ! По този начин те бяха премахнати от българския, обществен живот, а държавата беше директно окрадена, най- малко, заради вложените в тяхното образование и подготовка огромни средства ! Света на капитала, ЕС, САЩ...бяха посрещнати  като спасители и благодетели, след тоталитарните режими, защото видите ли, са ги приели на работа, повече за непривлекателни и нископлатени дейности !? „Благодетелите” с помощта на българските, продажни политици, ликвидираха промишлеността и земеделието, трайно се настаниха на нашите пазари. Никъде, в нито една сфера, нашата промишленост, наука и производство, не бяха интегрирани към водещите фирми, не беше помогнато за запазване на работни места, даже и във военната промишленост, след приемането ни в НАТО. С изключение на ГДР, соц. лагера беше плячкосан брутално и милиони, невинни хора бяха подложени на модерен геноцид и лишени от бъдещо развитие и перспектива ! Процеса все още не е завършен, а някъде е в разгара си ! Просто казано, днес се извършва преразпределение на света и природните богатства със средствата на финансовия капитал и политическия цинизъм!
           Децата и младите хора са носители на новото, само те в процеса на своето съзряване и отрицание на лошите практики и взаимоотношения, могат да застрашат установения, обществен ред. Затова тази опасност, политическата класа ликвидира в зародиш и процеса на обучение. Първата стъпка в това отношение е свързана с ликвидацията на обществения, духовен живот на учащите се. Под егидата на деполитизацията бяха закрити старите младежки, масови организации, като особено опасни се обявиха организациите Чавдарче и Пионер !? На тяхно място не бяха създадени нови, политически неангажирани, точно обратното, партиите си създадоха свои политизирани, младежки движения и съюзи !? Това лиши подрастващите от обществена форма на изява, съревнование, място за общуване и реализация. Спорта, самодейността, творчеството, извънкласното образование, езиковите школи станаха платени, за отбрано общество. Например езиков курс за деца в детска градина – цена 1000 лева !? Никой не отчита факта, че във водещите, капиталистически страни по света има множество неплатени и неангажирани политически, масови, младежки организации, където се провежда патриотично, спортно, естетическо, езиково, военно и друго обучение ! Никой от родните „управляващи”, не си задава въпроса, защо го правят и стриктно държат на това !? Никой не оценява факта, че семейството не е достатъчно, няма авторитета и не е в състояние само да формира човешките добродетели и морално- естетични ценности в децата си !
        Ученето е насилствен процес, педагогиката приложена умело и персонално е ключа към мотивацията и пораждането на глад за знания! Улисани в броенето на жълтите стотинки, оцеляването, нашите учители станаха продавачи на традиционни, всеизвести,скучни и достъпни знания, забравиха педагогическия подход, който изисква допълнителни, нестимулирани усилия и извънреден труд. Няма младежки съюзи и организации в тяхна подкрепа и критика. Няма духовен живот и ценностна система в помощ на обучението и мотивацията. Тяхното място се зае моментално и неотразимо от филмовите и медийни фантасмагогии, пошлост, чалга култура, дрога, вещоманството, порнография и слободия! В развитите капиталистически страни в началните години, църквата налага базовите, човешки добродетели, обучава децата на тях и има обществен авторитет. В България, тя е посмешище и има бутафорна функция, институция в която основно се заработват пари без касови апарати свързани с НАП !? Разколите и котерийните борби по време на прехода, играта на червени и сини, доносници и сътрудници, направи така, че тя изгуби даже и авторитета, който имаше в тоталитарните години ! Нейните богослови професори, ежедневно се опитват да и придадат партиен цвят, роля и политическа, угодна функция. Опитват се да я превърнат в борец срещу другите религии и вероизповедания, вместо в защитник на всемирните, човешки добродетели, еднакви за всички религии и кратко изразени в общите за всички  10 божи заповеди ! Търсят държавна, узаконена и незаслужена преференция само на един идол и бог !?
           Днес трябва ясно да оценим, че битката за новите поколения е изгубена за българската кауза. Младите не обичат и често поругават българското, срамят се да се нарекат българи ! Много хора, наши и чужди са виновни за това, действията им са умишлени и неспонтанни. Най- младото поколение е скопено естетически, морално, политически, обществено и икономически, превърнато е в обслужващ персонал и сателит на други държави, култури и интереси ! Опита за протести, окупации и формулиране на искания, категорично и тъжно го показват. Лекия, повърхностен и безгрижен живот, ден за ден, изчерпва всички претенции и интелектуални напъни на подрастващите. Дискусиите, изучаването на челния, световен опит, търсенето на нов път и решения, са трудни задачи, касаещи всички други, само не и тях. Общуването става основно виртуално и не са в състояние да създадат свой, независим, младежки съюз, считат че не им е нужен, все още приемат принципа на славянското семейство „Тати носи, мама меси, ние лапаме !” Ако някой дава парички и трохички, младите днес са готови да му служат, без нация, без история, без писменост, без държавност !? После, като пораснат, ще викат Ау, по- скоро, модерното, англофицирано- УАУ, когато разберат че са бедни и безправни роби, когато наред с хилядите „демократични” ограничения, ЕС им забрани даже да имат деца, защото гените им, са неподходящи ....
            Интересно дали се досещате, кой и защо, е виновен за всичко това !?

 



imageimageimageimageimage




Гласувай:
9



1. chavdar01 - ТЪЖНА,МНОГО ТЪЖНА СТАТИСТИКА!
13.12.2013 20:51
ВЪПРОСА Е,КАК МОЖЕ НЕЩО ДА СЕ ПРОМЕНИ?!
цитирай
2. dedenze - Трудно, но може Чавдаре !
13.12.2013 21:10
Пряка демокрация, мажоритарен избор без партиини листи, НС без партийни групи !
С новия подготвен ни избирателен закон е невъзможно ! Трябва да се прави Антипартия, описана в предишните постинги !
цитирай
3. batogo - !!!:)))
14.12.2013 19:45
Старият начин на мислене, който вече 70 години създава проблеми в развитието на България и българите, няма как да реши тези проблеми. Този соц-ком манталитет само продължава да задълбочава проблемите, като в същото време удобно ги приписва на пазарната икономика и демокрацията. Животът е процес, който не се връща назад, така че стига връщайте хората в цоциализъма и комунизъма, които и без друго достатъчно ги ограбиха духовно, ментално и материално. Може да седим криво, но нека съдим право и нека не подхлъзваме хората с полуистини, защото те са най-вредни... :)
цитирай
4. dedenze - Връщане назад и да го искаме и мечтаеме, за огромно съжаление е невъзможно batogo !
14.12.2013 20:49
Но да изградим едно по- добро и справедливо общество е наше, българско задължение! Само политическите еничари, продажници и чуждофили не го разбират и подкрепят! Истинските комунисти отдавна ги избиха и унищожиха, а ако някъде има останали, опарени и изтерзани единици, повече никога няма да жертват своя и на семействата си живот, за благото на използвачите други, обливащи гробовете и паметта им с помия ! Ако наистина право и безпристрастно съдим, трябва да открием в Белене нов затвор, съответствуващ с нормите на ЕС и да го напълним с партийните престъпници на прехода ! Да полуистините са нежелателни, време е ясно и не анонимно да назовем поименно виновните скрити зад партии, да заявим кой, кой е и какво по- точно иска ! Мисля че съм дал подробен пример в над 100 постинга !
цитирай
5. batogo - !!!:)))Поздрав!
16.12.2013 08:18
Доколкото разбирам съжаляваш, че не може да се върне времето, в което една партия /комунистическата/ си беше присвоила държавата, народа и всичките други богатства в нея и се изживяваше като добрия феодал, който се грижи за крепостните си да не умрат от глад, като щедро им подхвърля трохите и огризките от богатата си трапеза?! Времето, в което тази партия плащаше на хората 15% от стойността на изработеното от тях, а останалото прибираше за себе си, като им подхвърляше уж безплатно здравеопазване и образование и постоянно им внушаваше колко благодарни, верни и всеотдайни трябва да бъдат... Благодаря, но всеки разумен човек знае, че нищо не е безплатно, а безплатното винаги е най-скъпо, защото освен другото, коства свободата. Хората не искат подаяния, а достойно заплащане на знанията, уменията и вложеният от тях труд, което да им позволява и те да плащат достойно качествените продукти и услуги... Затова разумните хора искат ПАЗАРНА, а не социалистическа икономика, защото само ПАЗАРНАТА икономика може да сътворява добър социален статус на всеки гражданин, да стимулира и мотивира индивидуалното развитие на всеки И НА ОБЩЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО. Но ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА е майсторска игра със строги и безкомпромисни правила, валидни за всички играчи, в която привилегиите са елиминирани, защото развалят качеството на играта. Затова онези със соц-ком връзкарското мислене, способни да оцеляват единствено чрез връзки и привилегии, не могат и не искат да разберат тази игра и по всякакъв начин се стремят да я опорочат и нагодят към ограничените си разбирания...
В Западна Европа е изграден един работещ, качествен модел на пряка демокрация, пазарна икономика и социална политика, които ние като член на общността просто трябва да приемем като законодателство, да приложим на практика и ако можем, да доразвием... Но това няма как да стане с този безкрайно зависим от Москва и Анкара политически елит, нито с този шуро-баджанашки манталитет, който царува у нас...
цитирай
6. dedenze - Съжалявам само за невъзвратната младост batogo, а не за партии и строеве !
16.12.2013 11:35
Но трябва да бъдем обективни, да анализираме безпристрастно и да отдаваме дължимото на всеки направил нещо за хората и България, без излишно политиканстване ! Соц. управлението на БКП, бе наложено от разпределението на света, независещо от нас, след ВСВ и слава богу, защото ние бяхме на страната на губещите , обавихме война на САЩ и Англия, не бива да се забравя това( Ако Хитлер беше победил, в България щеще да е масова и на власт националсоциалистическата партия, други нямаше да има !)
Историята тепърва ще оценява ролята на БКП и соца, светът е признал че друг строй не е в състояние за такова кратко време да направи толкова много за държавата си ! Сигурно е ставало за сметка на лишения, липса на банани и ковбойки по магазините, нисък стандарт на живот, ограничени свободи и пр..., но е ставало БВП достигаше 250 милиарда, търговския баланс беше положителен и т.н.....
БКП нищо не е прибирала за себе си, беше масова партия с 1200000 души членски състав. Имаше кокошкарски кражби, но истинската кражба в стотици пъти по-голяма настъпи след 1989 г. до днес. От една изостанала държава само със селско стопанство и неграмотно население направи промишлена, водеща страна с отлична и мащабна образователна система, в която имаше недостиг на работници! Днес ни върнаха на нивото преди 1944 г. по всички икономически показатели !
Да, строя и съществуването на соц. лагера беше една утопия, пречеше на екстензивното развитие, ограничаваше пазара на капитала. Военната промишленост и социалната уравнивиловка, защитата и условията на труда, разнопосочните държавни интереси в соц. лагера доведоха до технологично изоставане и застой в развитието....Огромна вина за това имаше ръководството на СССР, което не успя да разграничи партийната от производствената и стопанска дейност и резултата е налице...
Днешната "пазарна" икономика няма нишо общо с теорията на създателя си Адам Смит, тя е монополизирана и управлявана от финансовия капитал. Целия свят оценява нейната несъстоятелност, антихуманност
цитирай
7. stamenmihalevski - Мдаа, пак Запада и капитализмът са ...
20.12.2013 13:34
Мдаа, пак Запада и капитализмът са виновни за всичко, както винаги всъщност. Дори и те да са виновни, тогава защо поколението, което е израстнало с младежки организации, с добро образование и т.н. не го спря? Защо вашето можещо комунистическо поколение позволи да се случи това? Защо вашите грешки ги приписвате на нас младите? Младите сме ви виновни, че България е на изчезване, сякаш младите днес преди 20 години, когато още сме били деца е трябвало да предвидим бъдещето и да му противодействаме. Младите сме продукт на вашите грешки и на вашия труд. Ако мислите, че младите българи днес сме развалина, то е крайно време да си признаете, че именно вие сте се провалили, а не Запада, капитализма, ЕС и още по-малко младите. Ако имате претенции, че не сте се провалили, тогава не може да определяте младите българи като обслужващ персонал на Запада. Да не споменавам, че това изобщо не е вярно. Щом сте толкова запознат с дейността на младите българи в страните в ЕС я ми кажете колко хора с български произход работят например в борсата във Франкфурт, но не като чистачи? Мислите ли, че има такива или Запада не би ги допуснал на такива позиции? Щом вашето поколение е израстнало добре възпитано и с възможности за обществена проява, тогава защо се свря в миша дупка точно тогава, когато беше необходимо на държавата и тогава, когато създаването на обществени организации стана независимо от партията? Мрънкате ли мрънкате, колко лошо е протекъл прехода, а не споделяте как вие помогнахте това да не се случи. Сочите с пръст кой ли не и твърдите "ето той е виновен", а вие защо му позволихте да го направи да попитам? Къде бяхте вие, докато той крадеше? Спахте ли, страх ли ви беше, не го видяхте ли...? Защо не се събрахте и не направихте една организация, и не неутрализирахте крадците? Нали навремето са ви възпитавали правилно и сте участвали в обществените дебати и процеси, а изведнъж точно тогава, когато България има нужда от народа си, народа се изпокри в къщите си и зачака сякаш всичко ще се оправи от само себе си. Знаете ли защо се изпокрихте? Защото така сте били научени от комунизма - да се криете и да чакате партията да ви реши проблемите. Е, тя ви ги реши, така ви ги реши, че сега се вайкате денонощно. Не, не Запада е виновен, не ЕС или САЩ, а виновни са тези, които позволяват на някой(дали Запада или Изтока е все тая) да разрушава родината ни. Докато човек не признае и не разбере грешката си, той ще я повтаря вечно...
цитирай
8. dedenze - Вашия коментар много ми харесва и го поддържам в основните съждения stamenmihalevski !
20.12.2013 14:20
Вината е на по-старите поколения, които наивно повярваха че предлагания модел на представителна, партийна демокрация ще изведе България на едно достойно място ! Грешките са множество, но по- важната от тях, метафорично е: че с мръсната вода изхвърлихме и бебето ! Не може винаги да се почва от начало, всеки строй има и добри неща които трябва да се съхранят и уважават! Политизацията и езика на омразата сеят бури и жънат урагани ! Ето от това се тръгна, сам прецени откъде се появиха боите и невинните антикомунисти :
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/02/26/etimologiia-na-syvremennite-nashi-politici.694540
А сега за персоналните нападки, много хора са реагирали и борили, но България винаги е била в ръцете на чужди интереси и управления, много по могъщи от една или няколко персони. Тук се изпълнява ето това, отдавна замислено и финансово обезпечено:
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/10/02/kratko-rykovodstvo-za-unishtojenie-na-dyrjava.1155115
Лично аз съм възрастен човек и моето оръжие е перото, щом коментирате разпалено, щом защитавате тези и идеи, с патриотична и национална значимост, това е награда за мен, че тук сред овцете има и достойни хора, които може би ще успеят утре да променят нещата ! Нямам пари и мускули, не членувам в партии и нямам властнически претенции, мога да помагам с идеи и исторически истини и анализи, дано съм полезен за бъдещето след мен !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3458979
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031