Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2013 15:32 - Умствено ограничените
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 2431 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 17.08.2013 10:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

           В света на капитала символ за престиж е самият личен капитал. На него е подчинено абсолютно всичко, даже и вяроизповеданието, което става чисто символично, показно, приспивно и театрално трагикомично. С появата на индулгенциите даже се прави опит за узаконяване на материалното богатство над духовното, създава се възможност за закупуване на праведност и морал !? Всеки индивид мечтае за богатство, което да му донесе престижен живот, власт, известност и съмнителна сигурност, но малко са тези, които реално могат да постигнат това. Основно се разделят на две групи хора постигнали престиж с честен труд и други с различни престъпления.
           В 80 -те години на миналия век, не помня точната дата, дълго се чудих как Швейцария не може да намери кандидат за външен министър на правителството. По- късно разбрах, че този човек трябва да спре бизнеса си и да отиде на доста по-ниско заплащане, защото поста е само морално престижен,  почти на обществени безплатни начала. Имах щастието и срама, да работя с водещи, швейцарски, технологични фирми с жестока конкуренция и такава интензивност на работата, немислима за НРБ. Първи профсъюзите у нас щяха да затворят фирмата, тогава българските работници си избираха ръководителите с тайно гласуване, избора беше винаги за кротки и благи хора, недържащи много на дисциплината и интензивната работа!? Капитала принуждаваше и искаше своето свръхчовешко усилие, няма да забравя думите на швейцареца Валтер, произвеждащ изпитателна апаратура за налягане до 10 килобара: „От 10 години почивам само по Коледа, много съм уморен, не съм сигурен за нищо след два- три месеца, ако се поболея загиваме  всички ! Бил съм в СССР, Югославия и България при вас нещата са съвсем други и не са толкова лоши, както го представят политиците, имате други предимства. Не гледайте външния лукс и фасадата, те са илюзорни, спокойствието и сигурността, личното време, не се заменят с нищо!” Във фирмата имаше двама наемни работника плюс съпругата и децата на 14 и 16 години, понятието шуро-баджанащина не разбираше какво означава и как може да се реализира.
           После дойдоха годините на контролирания уж „свободен пазар” и монопола на концерните и финансовия капитал. Да направиш най- търсената и ценна стока, сам е трудно да я реализираш и експлоатираш. Пазара е пренаситен и изискванията умишлено се увеличават ежедневно. Капитала стана планов и държавен, особено във водещите страни, даже в САЩ, меката на частната инициатива. Изграждането на конкурентно и ефективно производство е най- трудната, световна задача, просперира само този, който съумее да го направи. В държави като България, това може да стане само с общи усилия с държавно, преобладаващо участие и контрол, въпроса е как да се направи ! За 24 години много хора се убедиха, че личната инициатива, особено в производството е обречено на гибел. Бяха ликвидирани хиляди производства, включително и водещи, печеливши такива, подарени на олигарси, чужди фирми и участия. Сега кое действително е българско, има ли такова? Външно търговския баланс е отрицателен, което просто казано означава, че живеем от заеми!? За перспектива, даже и прогнозна, никой не смее да говори. Протестираме, хубаво, на гладно не се спи, ама срещу кого и за какво !? Толкова ли е трудно да се открие виновника за всичко това – политическите партии формиращи нова експлоататорска класа ! Какви нови разкрития и факти са нужни за това !? Вчера Радан Кънев и Меглена Кунева цункаха Президента Плевнелиев и го похвалиха за странните действия, те ли са новите политически партии и лидери спасители на България, за тях ли ще гласувате, да се обединят и минат 4 % !? Къде е главната причина за унизителното състояние на държавата, няма ли кой да каже че прехода е ялов, грабителски и е донесъл само геноцид над българите и национална катастрофа, че все още не е започнал? Истинската причина я знае всеки, тя се нарича ликвидация и разграбване на печалившата държавна собственост. Роди се още във ВНС с поетия път за пълно раздържавяване, приватизация и на пчелившите, държавни производствата. Кадърните и можещи да управляват, разбиращите от производствени процеси, технологии и пр... бяха икономически и политически изгонени. Партиите си осигуриха пълен комфорт, на тях специалисти, експерти и квалифицирани хора не са нужни, достатъчни са послушниците ! Те не могат, не искат да управляват производства, да инвестират в нови технологии, да спрат вноса на елементарни стоки и услуги, не знаят как се прави това, нямат нужните познания и интелект. За всичко останало отговарят частниците, олигарсите и чуждите фирми, очевидно е и как го правят. Никой не си зададе въпроса как е по света, защо в Германия например 57 % от БВП се формира от държавни фирми и участия?
            На един от лозунгите на протестите срещу правителството на Орешарски беше написано „ Не сте достатъчно интелигентни да ни управлявате !”. Напълно подкрепям, но мисля, че този лозунг трябва да важи за цялата, политическа, българска класа. Защото хората които я формират, явно не стават за друго, нямат свой бизнес, не са търсени и квалифицирани работници, специалисти. Това са умствено ограничени, хора без възможност за самостоятелна реализация и морал, решили да оправят личното си състояние, чрез участие в политиката, без нужните знания и умения, правещи гаф след гаф, всеки божи ден ! Ако на някой подобно твърдение му се струва пресилено, ако някой все още допуска, че политиците си мислят и се грижат за нас, нека се порови в нета и да види кои партии затвориха годни реактори в Козлодуй, кой доведе и защо американци да строят ТЕЦ с преференциални цени на изкупуване на енергията, кой даде разрешителни за ВЕИ, повече от цялостната консумация на енергия в България. Това е само в енергетиката, подобни примери има хиляди във всички сфери! Не е възможно да управляваш държава, производства и процеси от които нищо не разбираш, за които си напълно некомпетентен ! По- лесен е отговора на друг въпрос – има ли невинна партия, като изключим новоизлюпените, непроявени още!? Не няма такава партия! Каква е целта да се създаде партия ? Има ли осъдена партия за доказани противодържавни действия или лидери на такава и тук отговора е не, няма !
            Та утре да не забравите, пак хукнете с бюлетинките само с думичката ДА, да гласувате за умствено ограничените си оправячи ! За най- облъчените, повтарям : Истината е в пряката демокрация и пълните, териториални, мажоритарни избори на личности. Край на пропорционалните листи и партийната „демокрация”, партийната класа да си потърси работа на борсата или да имигрира, съмнявам се, че някой ще ги приеме някъде, народната любов се изчерпа напълно и се превърна в ненавист!


image



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tanya7713 - Ако словото беше лакмус за нашата ...
16.08.2013 20:52
Ако словото беше лакмус за нашата същност, защо толкова често не се разбираме помежду си? Колко са случаите, когато, "подмамени" от изящния или съдържателен изказ на някого, сме се оказвали в "тресавище" от неразбории и комплицирани отношения?
цитирай
2. dedenze - Може би защото словото е само изразно средство на мисълта и на морала tanya7713 .
16.08.2013 21:19
За 24 години ние изгубихме морала и еволюционните човешки добродетели, подменихме ги с пари и лично благоденствие. Питайте младите, какво разбират под чест, достойнство, скромност, състрадание, помощ и всичко ще стане по-ясно. Изгубихме идеите, мечтите и общите цели и задачи, даже общуваме повече виртуално и с най- близките хора. Така се създаде хранителната среда за пошлостта, кича, чалгата и посредствеността, среда нужна и търсена от политическата класа, тъпо и лесно управляемо стадо !
цитирай
3. nikikm - Напълно
18.08.2013 20:05
те подкрепям във всяка една твоя дума!Не знам защо,за т.н. социолози и политолози,нпо-та знам,още на никой не му е светнало,че партиите у нас са организирани на кланов и мафиотски признак!Че те са създадени не за демокрация,какво пък е туй животно?,а за разделяне на народа и за упражняване на клептократича тирания! В историята ни има прецедент,когато партиите са били забранени и България изживява период на възход!
цитирай
4. dedenze - Благодаря nikikm !
18.08.2013 20:47
Удоволствието да намериш съмишленици е много голямо и аз подкрепям напълно написаното от теб !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467047
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031