Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2013 22:42 - Овца и мироглед
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: Коментари: Гласове:
6

Последна промяна: 24.06.2013 10:31


 

         Овцата познава само това, което е свързано с нейното оцеляване, кои  треви са най- сочни, кои не са отровни, къде да пие вода, кога да пасе, кога да се плоди и пр.... Всичко за нея е на ливадата, в двукординатна, инстинктивна система и не знае, че има космос, слънце, въздух, небе, гора, заколение и изяждане. За всяка овца си има и малка, лична правда и усещане- стара е, накуцва, гладна е, горещо или студено е, овена не я търси, не е издоена и пр....Овцата има социален живот, тя живее в стадо, което и разрешава да не мисли, достатъчно е да прави това, което правят другите, лошото е, че и другите не знаят повече, разчитат неосъзнато, само на съдбата. Местни управители на стадата са овните, в повечето случаи един за цялото стадо стига, наличието на два и повече веднага създава териториални проблеми. Той действува делово и брутално и няма време за ухажване и кандърми, овцете го приемат по подобаващ, безразличен начин, като по време на акта, даже продължават да си пасат кротко.Трябва да се отбележи, че това е масово валидно за балканските овце и стада, при други породи нещата са по- различни, например ементалските, швейцарски овни нямат рога и са по- големи ухажори !? При опасност овцете бягат в галоп и сърцераздерателно блеят, нямат инстикт за колективна защита и действия, така един- два вълка, могат бързо да натръшкат цялото стадо . Ако се замислим, по- голямата част от хората у нас, действат и живеят по същия начин, което определено е тъжно,нецивилизовано и дава право за подобно сравнение. Разликата е, че ако малката правда е налична, хората излизат на протест в който се окуражават взаимно и добиват чувство за сила и значимост. Липсата на аналитично мислене и апатия, не им разрешава да определят точните причини за техните нещастия, както и пътя за тяхното решение. Много ще възразят, особено по- младите, но нека да се вгледаме в част от исканията, скандиранията и лозунгите на последните протести:
         - „Червени боклуци” – но такива има от всички цветове, сини и царско жълти например, етнически и пр....?
         - „Оставка”  (визира се правителството на Орешарски)- добре, но никой не казва, какво друго правителство предлага, кой и коя партия да го състави ?
         - „На зъл орех, зъл прът”, „Чупим с чук”, „Олигархски”- това е коствена заплаха срещу личността Орешарски и опит за характеристика, още преди да има и месец от действащо правителство.
         - „Мафия” – предполагам, че се визира организираната престъпност от всички партии до сега.
         - „Всеки ден ще е така до победата” – никой не казва какво разбира под победа , за едни е оставката на Орешарски, за други нови избори, за трети връщането на Борисов на власт ?
        - „Гербери 2000000 българи се гордеем с вас” – ами останалите, които ги ненавиждат, какво да правят ?
        - „За да има мир, БСП и ДПС в Сибир” – да, ама симпатизантите на тези партии, слагат други имена на партии в лозунга, ГЕРБ например, кое е вярното, има ли такова, това претенция за интерниране ли е ?
        - „Нов избирателен закон” – какъв, за пряка демокрация и мажоритарни избори, за по- малка граница от 4 % за парламентарно представителство (тогава броя на регистрираните партии може да надмине 1000 ?)
        И т.н. и т.н....
        Уличният протест е демократична форма за контролирано изпускане на насъбралата се пара, той дава мотив и възможност на политиците, когато стане напечено, да подадат оставка и да се скрият, нещо ценно и безопасно за тях. Така Бойко Борисов и ГЕРБ, обидено се фръцнаха и предизвикаха ненужни предсрочни избори, реално се спасиха, вместо да понесат пасивите на редица глупави и взривоопасни действия, независимо че декларираха пълна отговорност !? Спонтанният протест в много редки случаи дава някакъв видим и съществен резултат, повече се приема като опит за клатене на управленския стол и уточняване на противниците. Удовлетворяват се обикновено, дребни, несъществени искания, повечето свързани с персонални назначения, а кервана на властта продължава пътя си, определен от исканията на ЕС, финансовите институции и личната далавера. Основната причина за това е, че протестиращите не са в състояние да формират общи и фундаментално значими искания. Те излизат спонтанно в името на малката, лична правда и често са употребени от политиците. Днес не е достатъчно чрез „социалните” мрежи да организираш освиркването и одукването на някого и нещо, подобно на футболните фенове. Нужна е ясна, гражданска, обща позиция, обсъдена и приета от всички, това е най- трудната, но напълно възможна работа. Ето няколко базови неща с които болшинството хора ще се съгласят, остава да ги реализираме на практика:
        - В много, справедливи искания се споменава за нов, обществен ред, за отстраняване на компроментирани партии и техните представители от парламента, за наказание за извършените престъпления! Иска се граждански контрол и нови лица в политиката !  - Да това са важните и основни неща с решаващо значение! Отлично, но това трябва да стане по възможен, последователен, конституционен и законен път, партиите са си създали здрава, защитна стена против отговорност и наказание! Всички стари и парламентарно представени партии в един глас ще бъдат против! Ако се стигне до насилие, победата е в тяхни ръце, те държат силовите структури на пряко подчинение. Неистовото им желание за власт е свързано само и единствено с личните финансови интереси и ще се брани с всички средства. Най- добре е да бъдат забранени, но това е невъзможно. Единственото, което могат да бъдат принудени да направят, е да променят избирателния  закон така, че избора да стане мажоритарен и териториален в който да имат право на номинация и неполитически сдружения на граждани! Във всяка избирателна секция, партиите и граждански сдружения(с подписка не повече от 5000 души), да издигат кандидати за депутати в НС. Избора им да става с ДА и НЕ за всеки кандидат, така ако в предложените кандидатури, не номинирате никого и за всички напишете НЕ, правото ви на вот ще бъде удовлетворено и резултата ще бъде истински. Избора печели този, който има най- голяма положителна разлика в гласовете. Край на партийните листи и пропорционалния избор на куцо, кьораво и сакато!
         - Второто важно нещо е да се изиска спазване на Конституцията и по точно:
„Чл. 67.
(1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.
(2) Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения.”

           Трябва да се иска деполитизиране на НС и замразяване на партийното членство за периода на мандата, подобно на изискванията към Президента!!! Така ще спре сеенето на омраза и политизиране дейността на НС!
          Това е единствената, възможна и реална стъпка към пряката демокрация, която в бъдеще, ще даде ценни плодове и концентриране на усилията в името на хората и България. Така омръзналите, корумпираните, нелицеприятните, провалените политичеси фигури, никога повече няма да попаднат във властта. Всичко останало е прах в очите и вятър в косите ! Въпроса днес е дали ще разберем всичко това, ще изоставим ли овчата психика, единни и обединени, действително ли ще извършим крайно, нужните промени !? Тогава и протестите ще имат завършен и зрял вид, стъпка към един по- добър живот !

image

 

imageimage

image










Гласувай:



1. evrazol - Това сякаш Мая Манолова го е писала. ...
23.06.2013 22:57
Това сякаш Мая Манолова го е писала. Браво! Правителството трябва да излезе пред протестиращите с този текст:)
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Право в целта, еваларка:)))
23.06.2013 23:09
"Липсата на аналитично мислене и апатия, не им разрешава да определят точните причини за техните нещастия, както и пътя за тяхното решение."
цитирай
3. dedenze - Оле evrazol, объркал си нещо !
23.06.2013 23:23
Мая е партиино надъхана и вярна на БСП, тя никога и при никакви обстоятелства няма да съветва хората да се борят за мажоритарни избори и пряка демокрация ! Правителството също няма да излезе с този текст, въпреки че това е един голям шанс, ако го подкрепи, да остане с добро в историята на България !
цитирай
4. dedenze - Благодаря kasnaprolet9999 !
23.06.2013 23:25
Радвам се за подкрепата !
цитирай
5. kmetova - кой е по - по - най?
24.06.2013 11:32
"Основната причина за това е, че протестиращите не са в състояние да формират общи и фундаментално значими искания". Ами те затова, подобно на зимните протести спорят и няма да постигнат разбирателство. Едните искат да падане на правителството "незабавно", другите пък да не паднело незабавно, май вече повече се забавляват.
цитирай
6. dedenze - Точно така се обезмислят протестите kmetova !
24.06.2013 11:40
Липсата на опит за единомислие и формулиране на общи и значими искания, ме карат да се съмнявам, че протестите са "проформа" и дирижирани от политически партии !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468188
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031