Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 23:44 - Що е пряка демокрация и има ли бъдеще у нас ?
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 9021 Коментари: 17 Гласове:
23

Последна промяна: 01.02.2016 18:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      

            Категорията „Политика”, в която пускам постинга е цензуриран, като брояча на посещенията се спира ! Тук цари и най- голямото препечатване и неавторски постове, целта е авторските и „неудобните” да отиват по бързо в небитието, дано успеете да прочетете и да помислите, темата е особено важна. Нямам авторски претенции, препечатвайте, разпостранявайте, става дума за бъдещето на България !
          Пряката демокрация в истинският си, чист вид е създадена в древна Елада, където всички, важни решения са вземани с участието и вота на целия народ. В съвременния свят, в този вид, се е запазила само в малки, племенни и затворени общности. Независимо от развитието на информационните технологии , не е възможно и нужно, общо участие на всеки човек, във всичко. Такова участие е важно, само по изключително трудни, общодържавни въпроси, касаещи живота и съдбата на всички, тогава се прави референдум ( Например – участието в НАТО, а не тютюнопушенето !?) По- развитите демокрации, са запазили част от възможностите за пряк народен вот, чрез референдуми и делегиране права, на определени избраници от народа, такива са избирателните и обществени системи на САЩ, Канада, Англия, Швейцария, Австралия и пр.... Независимо от различията, в тези държави има две основни партии, които имат сравнително малка разлика в платформите и целите, основно в отношението към социалната политика и бизнеса. Общодържавните и интересите на хората стоят на първо място и често пъти са напълно еднакви и в програмите на двете партии! Исторически в повечето случаи се редуват в управлението на държавата и рядко го правят за повече от два мандата. Избора се извършва, като в предложените партийни листи с имена и независими кандидати, избирателят вписва вота си. Печели личността, набрала максимален брой гласове. Многообразието на системите за избор са подчинени на прекия вот. Проблеми създава финансирането на предизборните, рекламни къмпании, за което се въвеждат редица ограничения, целта е избора да не зависи от обема на похарчените средства, а от същността и достойнствата на кандидатите. Днес светът е склонен да приеме, че това е форма на пряка демокрация и парламентарните представители са избрани пряко от избирателите ! Работата на парламентите на тези държави е напълно прозрачна и е подложена на ежедневен анализ и критика от медиите и опозиционните партии. Всеки опит за партийно облагодетелствуване и действия против държавните интереси се наказва с оставка, отзоваване и съд.  
          В България, нещата са поставени по друг начин! Тук никой не гласува за хората от листата на дадена партия, тук се гласува за партията. Гласуваме по пропорционални листи за 209 депутата ! Избора е уж мажоритарен за 39 независими депутати, които могат да се предложат от граждански сдружения. Реално и те се предлагат от партийте, не е известен обратен прецедент. Просто казано , ние гласуваме само за определена партия! Гласуваме само с ДА, нямаме право на отрицателен вот НЕ !? Ако не симпатизираме на никоя партия издигнала кандидати, нямаме право на вот НЕ, реално сме лишени от правото на избор, принудени сме да си изберем т.н. „по- малко зло” или да не участвуваме в избора !?
           Отварям една малка скоба свързана с целта на българските партии. Всички до една твърдят, че целта им е просперитет и грижа за народа и държавата!? Вече повече от 23 години, по- големите партии, участвували в управлението на държавата показват точно обратното и са напълно компрометирани. Главната цел е преразпределение на държавната собственост, създаване на частни монополи, разпродажба на безценица и пускане на чуждестранни фирми в решаващи икономически сфери. Формиране на политическа класа, високо платени работни места, корупция, организирана престъпност, чрез и единствено с политическа дейност!? Няма осъдени, наказани и виновни, няма работеща съдебна система, защото те са и законотворците ! Така са изпипали и гласували законите, начело с Конституцията, че нямат никакви задължения, отговорности – само права ! Тук не става дума за идеологии, нови философии, всички партии проповядват капитализъм с нищожни разлики в платформите, даже самите те спорят коя е лява, дясна...!? Партиите са централизирани с пирамидална структура и управление, познато от БКП. Целта е лично, бързо облагодетелствуване  и на приятелски кръгове, по всички известни и нови начини. Тук няма и следа от заинтересованост и грижа за т.н. народ, продават се и националните интереси, извършва се явен и безнаказан геноцид. Стачките, бунтовете, митингите и недоволството на хората ярко демонстрира това, има ли изход е главният въпрос !?
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/01/25/konstituiranata-prestypnost.1046136
    

        Да се върнем на гласуването. Мафиотската, партийна структура, цели и задачи, изисква пълно единодушие и подчинение подобно на БКП. Пропорционалната листа дава идеална, такава възможност. Там се появяват послушни и никому известни лица, понякога умствено и образователно ограничени, което често налага с цветове, флагчета и знаци, да им се обяснява, как трябва да гласуват !? „Демокрацията” става действително и само, тясно, партийно представителна, нямаща общо с народа . Интересите на хората се защитават само чисто популистки и проформа. Хората не искат тези партии и тази форма на геноцид и управление, но реално нямат никакъв, друг избор !? Не вярвате ли, след няколко месеца, старите играчи пак ще ви призоват пред урните, може да ви дадат пак някой лев или кебапче , плюс прекрасна кошница с неизпълними обещания!? Те повече от нас, отлично знаят, че няма да се справят, че ще обслужват чужди интереси, но явно материалният интерес, хищническият инстинкт са толкова големи, че са непреодолими. Едно не трябва да се забравя, всеки, който гласува за дадена партия и нейната „прекрасна” листа е неин съучастник ! Днешното състояние не е отговорност само на парламентаристите и управляващите от ГЕРБ, то е отговорност и на всички гласували за тях!             „Демокрацията” беше принудително внесена у нас преди 23 години без референдум ! Днес разбираме, че тя трябва да се изстрада и заслужи, че зависи от участието, желанието и интелекта на всички нас. Може ли да стане демокрацията -пряка с по- голямо участие на хората и грижата за тях? С последователна система от наши, решителни действия може ! Първата работа е да се преборим за мажоритарни избори за всеки кандидат с ДА и НЕ ! Нека приспивно се запази партийното предлагане на листи, то ще отпадне от самосебе си и партиите ще станат 2-3, когато се ликвидира възможността за печелене на престъпни пари с политическа дейност. Възможни са и парадокси, в които хората да не одобрят нито един предложен кандидат, тогава отделната партия, да му мисли защо! Защото, често не осъзнаваме, че София не е България и достойни хора има навсякъде! Втора голяма и важна стъпка за 6- 7 милионна България е сваляне на имунитета и привилегиите на депутатите. Третата е още по- добра, замразяване на партийното членство, докъто трае мандата в парламента, независимо, явно, публично гласуване, подобно на пожеланието към мажоритарно избрания Президент, да представлява всички ! Защото, геноцида и непоследователните, тъпи действия на политиците, насаждането на разделение и омраза между хората, го правят партиите и техните, икономически интереси. Парламента не трябва да е място за политически борби, продажност и угодничество на чужди интереси, кражби и далавери, той е място за пряка грижа към хората и държавата, за тяхното бъдеще и просперитет!
       Лесни, първи, разбираеми крачки към пряката демокрация, са пълните мажоритарни избори на териториален принцип с истински вот – ДА или НЕ. Другият, известен и извървян до сега път, води до гибел, геноцид, ликвидация на хората и държавата !
        Българи, нека с действия и активност, принудим политическата класа да направи нужните промени, ако не са съгласни, просто трябва да ги изметем и изпратим при тези на които служат !

 

image



Гласувай:
23



1. djani - За да не увисват статиите ми само в блога,
19.02.2013 09:40
Публикувам ги в няколко сайта и се мултиплицират многократно. Все пак има сайтове, които го правят. Но "умрялата лисица" агент Иво Инджев е окупирал основните сайтове в страната и упражнява цензура, след като написах статия за него. Прави се на антикомунист с реторика, но това му е прикритието, за да разбере, кой кой е.
цитирай
2. ssstto - Мааалко уточнение
19.02.2013 10:07
В Елада право на глас не са имали:жените, робите, чужденците и бедните.
цитирай
3. dedenze - Благодаря djani !
19.02.2013 11:39
Христос уж е казал "по делата ще ги познаете", познанието днес не е достатъчно, трябва да ги изобличаваме, гоним и наказваме, иначе последните никога няма да станат първи !
цитирай
4. minevv - Добра статия
19.02.2013 11:49
Но може ли политически цели да се постигнат без политическа партия? А и пряката демокрация не е лекарство за държавата - справка сейма на Полша - последвалите разграбвания на държавата. Само диктатурата ще оправи държавата
цитирай
5. dedenze - Добро уточнение ssstto !
19.02.2013 11:49
Някой беше казал "преди да се обединим, трябва да се разграничим". Много хора с основание не са съгласни с равния вот за всеки, от затворника до Президента, от просека до олигарха !?
В 21 век има резон да се иска като базово условие поне образователен ценз - средно образование ! (около 50 години е било задължително за всички )
цитирай
6. dedenze - Съмнявам се че в 21 век диктатурите могат да решат нещо Минев !?
19.02.2013 12:22
Особено, диктатурата на пролетариата ? Днес вота на хората е престъпно употребен от партиите, даже само с факта, че няма вот НЕ. Време е самите партии да бъдат употребени, нека издигат кандидати, но мажоритарно за личности с право на ДА и НЕ. Гарантирам, че за един мандат ще останат 2- 3 партии и ще се реализират основите на пряката демокрация !
цитирай
7. bezmitove - Има някакъв резон, в това за което пишеш
19.02.2013 14:45

Но е ясно, че Мафията притежаваща България изобщо няма да допусне нещо такова да се случи. Като начало, което е и доброто на този твой постинг, е необходимо първо хората да са информирани.
А не само да си мислят, че са информирани, а всъщност да са много ДЕЗинформирани!
цитирай
8. gosho568 - Дано и тук стане така, че да се чува ...
19.02.2013 15:48
Дано и тук стане така, че да се чува гласът на гражданите...
цитирай
9. dedenze - Мафията трябва да се покаже и унищожи №7.
19.02.2013 16:11
Иначе всичко останало и живота ни е безмислен !?
цитирай
10. dedenze - Чуването, особено справедливото е много важно №8 !
19.02.2013 16:13
Ако се пречи умишлено, трябва да се наложи с цената на всичко !
цитирай
11. stevilia - Демокрацията..
19.02.2013 16:26
Mного интересно и полезно.Благодаря ти,dedenze:)
цитирай
12. bezmitove - Е тя точно Мафията е ясна
19.02.2013 16:49
Всичко що е е политици, олигарси, всички "висши" функционери-банкери, съдии, адвокати, полицаи и т.н.
Въпроса е как ще унищожиш нещо подобно?!
Като така се сраснало с икономическия и политическия живот в България, че вече хората си мислят, че Мафията е Държавата, а не могат да разберат, че Държавата всъщност са те самите. И че без тях тя е нищо, тя Държавата не може да съществува без тях!

Как ще се борят протестиращите, и как ще унищожат например във Варна мафиозите от ТИМ. Като те протестиращите (по голямата част от тях) работят във фирмите на ТИМ?
цитирай
13. dedenze - Едва ли някой допуска, че ще е лесно №12 !
19.02.2013 17:08
В Италия, при по- страшни размери успяха ! Тук трябва да се започне от някъде - от Народното събрание, защото сега, то не е "Народно"!!!!
цитирай
14. chetohche - БКП и МВФ и НАТО от 23 години управ...
19.02.2013 19:02
БКП и МВФ и НАТО от 23 години управляват България. БКП днес изглеждат така ГЕРБ БСП ДПС ДСБ СДС РЗС АТАКА ВМРО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ОЛИГАРХИЯ но това е само образ. Иначе всичко е еднородно. Иван Костов: "С
разпалената подкрепа
на почти всички
участници в петъчния
разговор нашето
народно стопанство отдавна е преминало
всякакви разумни
граници на
индустриализация –
делът на
промишлеността у нас е два пъти по-висок от
този в развитите
капиталистически
страни; надминаваме с
10–12 пункта дела на
промишлеността във Великобритания от
времето на нейната
най-висока
индустриализация. Тези
порочни стопански
структури не са случайни.
Създадени са, за да
поддържат опората на
административната
система. Крупната
администрация е закономерно следствие
от
свръхиндустриал
изираната
икономика, а не
причина за нейната криза." Иван Костов:
"Контролът върху
националното
богатство,
суверенитетът върху
земята и ресурсите, правото на бъдещите
поколения за избор, с
които, както видяхме,
започнаха престъпно
да търгуват в името на
временно запазване на политическата власт,
трябва да останат за
народа. В днешния
бурен и бързо
променящ се свят ни
заплашва загуба на икономическия
суверенитет.
Запазването му изисква
да се вземе смело
решение в полза на
реформите. Противното ще означава още по-
пълно изтощаване на
стопанския потенциал
на страната, а след това
проникване на чужди
фирми и монополи, които ще ни лишат от
собствените ни ресурси.
В това отношение не
трябва да има никакви
"илюзии". Никой няма
да дойде, за да ни помогне.
Ще дойдат, за да правят
тук своя бизнес.
Националното
достойнство изисква да
не се чака и предизвиква такъв
развой на нещата. Не е
в българския характер
да се втурнем с
отворени обятия и
увиснем на шията на чужденеца. Може би
има хора, които не
биха имали нищо
против "щастливото
посрещане", но това е
само защото не си дават сметка за
последиците. Опитът на
развиващите се страни
показа на мнозина
измежду нас какво
следва след първоначалната
еуфория. Щом
икономистите сме
доктори на
обществото, трябва да
бъдем честни пред хората. Радикалната
реформа ще породи
остри затруднения, ще
влоши социалната
гарантираност, ще
наложи временна загуба на работното
място и чести
преквалификации,
безработица за тези,
които не са в състояние
да отговорят на новите изисквания, ще иска от
нас отказ от
досегашното
"равенство",
изключение от което
беше само номенклатурата, и
приемане на
имуществена
диференциация като
цена за развитието. За
няколко години ще спадне жизненото
равнище на всички.
Равновесните цени ще
премахнат дефицита,
но ще засилят
инфлацията, ще напълнят пазара, но
много от стоките ще
станат отново
недостъпни. Ще трябва
да се научим да ходим
самостоятелно, да се грижим сами за
жизнения си стандарт,
да престанем да чакаме
да решават всичко
вместо нас "от горе".
В преходния период обществото ще се
стреми да гарантира
справедливост като
равни възможности за
образование,
здравеопазване и минимален жизнен
стандарт. След смелата
операция единственото
сигурно нещо ще бъде
разгромът на
командната система, а това какво ще
създадем, ще зависи
единствено от нас
самите. В този момент
исторически дълг на
партията е да стартира без повече колебание
едновременно с
политическите и
радикалните
икономически реформи
и така да даде шанс на бъдещето. В него тя
вече ще съперничи на
равна нога с
формиращите се
обществени и
политически структури, но ще има това
решаващо
преимущество, че
запазва ясен поглед за
социалната
перспектива от позициите на смела,
радикална и
подкрепяна от народа
икономическа
платформа. В противен
случай ще плати докрай дадените в
миналото кредити."
цитирай
15. dedenze - Иван Костов е ликвидаторът на българската промишленост !
19.02.2013 20:20
Разпродажбата на природните богатсва и ценности на безценица ! Днес той не бива да се цитира и да бъде медийна звезда ! Незнам дали е комунист, дълбоко се съмнявам, по- скоро е еничер. Нанесената от него щета тепърва ще се оценява, но по размери е огромна ! Най- странното е, че той се има сам за най- успешният български политик - срам и позор !
цитирай
16. dedenze - Постфактум
22.02.2013 13:06
Редно е да прочетете това, то е пряко свързано с възможността за пряка демокрация !
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/02/22/politicite-napylno-si-opekoha-pitkata-za-oshte-4-godini.1056318
цитирай
17. ok3223 - chetohche e
19.01.2016 18:21
Един повърхностен бърборко,
който решава проблемите български на килограми.
Те такива, почитатели на КОМАНДИРО СЕДЕСАРСКИ,
ИЗПАРАТЕН ОТ НАРОДА НАВЕЧНО НА 5-ТА ГЛУХА,
се опитват да то РЕАНИМИРАТ, и извадят от забвението,
в което го изпрати българският народ.
Бе глупако къде и за какво ни търсиш, а?
НАРОДЪТ ПОУМНЯ И НОМЕРО НЯМА ДА МИНЕ.
з
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3466873
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031