Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2013 16:09 - Истината за ВМЗ Сопот
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 5395 Коментари: 12 Гласове:
14

Последна промяна: 17.01.2013 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          Заводът е пуснат в експлоатация през 1940 г. като фабрика за военна продукция. До днес е дал на България милиарди, валутни левове и може да се определи, като едно от най- печелившите, родни производства (статистиката, умишлено е засекретена). В годините на соца продукцията му се изнасяше, както на всички, други заводи, от търговски фирми в повечето случаи наричани „импекси” По- различно заглавие имаше КИНТЕКС, за който хората казваха, че е съкращение от „кинкалерия и текстил”, а шевните машини внасяни от него, основно стреляли и не ставали за шиене. Заводите, предприятията и фабриките, нямаха право и не развиваха собствена, търговска дейност, нямаха подготвени кадри за това, не само във военната сфера.
          Смяната на обществения строй, имаше основна, главната цел- смяна на собствеността, държавното трябваше да стане частно и наистина стана и то без пари и ангажименти, но само за малко и то партийно определени лица. Юридическата методология бе дадена от САЩ, чрез планът Ран – Ът. „Гениалното” на този план, което много облъчени не разбират, е „законната” схема, при която се освобождават от всякаква отговорност- Народно събрание, съд,  правителства, партии и управляващи. Не може да се отрече и творческата роля на нашите, „видни” икономисти и юристи. Така до днес, всички са невинни и чисти, като момина сълза. Понятието общонародна, държавна собственост, бе подменено и разделено на десетки, нови видове собствености, понятни само на юридически подготвени лица! Целта е да се внуши, че държавната собственост не е общонародна, не е на всички българи, не е плод на труда и усилията на хората и платените данъци, не е резултат от пролятата кръв във войните и освободителните движения !? Интересно на кого е, питайте политиците, по отговорите ще ги познаете !? Появи се публична и частна държавна собственост !? Заводите и производствата се третираха само като вещи и имоти, държавна собственост !? Въведе се турският мюдюрин – областен управител, който изигра най- зловещата, партийна роля в разграбването на държавната собственост:
http://dedenze.blog.bg/politika/2012/11/29/miudiurin.1025779

Ето и какво е пряко в ръцете на мюдюрина ( цитатите са от закона за държавната собственост) :
„(2) Министерският съвет може да предоставя имоти - публична държавна собственост, за управление на ведомствата и общините. Имоти - частна държавна собственост, се предоставят за управление на ведомствата и общините от областния управител по местонахождението на имота.”
Ето какво управлява държавната власт, обърнете внимание на датите и промените:
„Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Министрите и ръководителите на другите ведомства управляват предоставените им имоти и вещи - държавна собственост.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 124 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Имотите и вещите - държавна собственост, се управляват в съответствие с предназначението им за нуждите, за които са предоставени, с грижата на добър стопанин.
(3) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Управлението върху обекти, имоти и вещи - държавна собственост, включва правото на ведомствата и юридическите лица на бюджетна издръжка да ги владеят, ползват и поддържат от името на държавата, за своя сметка и на своя отговорност.”
          Забележете, министрите и ръководителите на други ведомства, управляват предоставените им имоти и вещи !? Това означава, че те нямат никаква отговорност за сделки, продукция, продажби, технологии, работна ръка и пр.... Това което е извън имота и вещите, няма никаква стойност, не се контролира и отчита от държавата !? Няма записани в закона задължения и отговорност за имотите и вещите дори !? Сега разбирате ли неграмотни, аполитични и индивидуално спасяващи се сънародници, как „Великото” народно събрание и нашите юристи, го начукаха на всички нас !? Разбирате ли защо останалите държавни заводи и структури не работят , камо ли да бъдат на печалба !? Сигурен съм, че там местните мюдюрини, тихо и дискретно са пояснили и задали направлението, на назначените от тях управители – разграбвай и подготвяй за приватизация !
         Та да се върнем на „частния” случай ВМЗ  Сопот ЕАД. За управляващите, представляващи държавата той е само земя, сгради и машинарии, които до скоро не можеха да се приватизират, нищо повече! Сега вече може, има и мераклии, цената на която го предлагат е изгодна и само земята струва повече. Правителството, ще вземе някой друг лев и ще постои още една магистрала за колите на ЕС. Потомствените, квалифицирани работници там, не представляват никъкъв интерес за никого, освен малко популизъм за скопените синдикати!? Възниква въпроса, защо този завод 23 години не е преструктуриран, персонала не е намален, не произвежда гражданска продукция с която да се издържа, при сравнително ниските заплати, кои са били т.н. еднолични собственици, назначени от мюдюрина, с какво са се занимавали реално, какви заплати са получавали, търсена ли е някаква отговорност от тях, през този период от държавата?! Къде са поставяли за решение възникналите проблеми, защо не са ги обявили в медиите...? Къде са поръчките и подкрепата на новите "стратегически" партньори и блянуваното НАТО!?  Подобни въпроси могат да се отправят и към управителите на всички останали държавни предприятия и структури като БДЖ, с регистрирани дневни кражби за над 1 милион лева, към българските пощи и пр....Защо частника, съкращавайки 1000 работника, може да оздрави  и направи печеливш за него завод, а политически назначените управители не могат, какви са причините !? Защо държавните фирми по- света просперират, а тук затъват, разграбват се, раждат безработица и демографски срив !?
         Истината е, че ВМЗ ще стане частен, работниците изхвърлени на улицата, тихо и постепенно. Сопот ще стане безпътно, обезлюдено село, а по читавите хора, ще тръгнат по тежкия и незавиден път на емиграцията.
          Хайде медии и политици, отговорете на тези въпроси, не само приетия лош модел на представителна демокрация е виновен, има и нещо друго келепир- далаверно, описано преди 100 години от Алеко – Щастливеца, хитро и престъпно вплетено в нашите закони и правосъдие ! След няколко месеца с песни и танци пак, ще гласувате за нашите, родни партии и така до предстоящата, близка смърт !

 

 

 imageimage

 







Гласувай:
14




1. sande - ВМЗ е соцгигантомания, златна кокошка на специализацията и кооперирането в рамките на СИВ и Варшавския договор
16.01.2013 16:32
Разширяван е непрекъснато под покровителството на тези социнституции.

Привилигировано военно производство, с раздут по социалистически щат до ента степен.

Умря СИВ. Умря Варшавския договор. Умря целият соцлагер.

Умира и златната кокошка. Или какво?

Може би ЕС, НАТО или САЩ трябваше да се трогнат.

Или да видят някаква полза и за себе си от запазването на заводите.

Или нещо друго. Но, не. Вашингтон на сълзи не вярва.

Брюксел на сълзи не вярва.

Сбогом на оръжията!

Какво е това: ред сълзи, ред сополи?!



цитирай
2. chavdar01 - ДО 1. sande
16.01.2013 16:42
А БЕ САНДЕ,ЗАЩО НЕ ХОДИШ ТИ ДА ГЛАДУВАШ ТАМ?!
ТЕЗИ ХОРА РАБОТЯТ В ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ!!!!!!
ТЕЗИ ХОРА СА СЪС СЪЩИЯТ СТАТУТ НА СЛУЖИТЕЛИ В ОБЩИНАТА ИЛИ В ПОЛИЦИЯТА ИЛИ В УЧИЛИЩЕТО!
РАЗБИРАШ ЛИ ТОВА!
ИЛИ ДА ТИ ГО ОБЯСНЯ ПО-ПРОСТО?
ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА КОЕТО СТАВА ТАМ!
цитирай
3. dedenze - О оо, велики блюстителю на новия ред sande !
16.01.2013 16:51
Този добре описан от теб като златна кокошка завод е и наследствено твой, като общонародна държавна собственост ! Не си чел внимателно, аз питам защо не произвежда днес гражданска, а не военна продукция ? Защо е оставен за разграбване и приватизация, а не е печеливш ! Защо новите ни братя по оръжие и стратегически партньори САЩ не му възложиха работа и поръчки! ? С какво са виновни работниците там за тъпото и некъдърно управление от 23 години насам !? Те са хората със сълзи в очите, дали труда и времето си на България, печелили луди пари за Родината, докарани до състояние да се молят за законно заработените си заплати за да оцелеят !
От коя партия си, в историята сълзите, много често прерастват в друго, нежелано и непредсказуемо !?
Правилно изреждаш какво е умряло, а сега изреди, какво е сътворено за 23 години !
цитирай
4. dedenze - Благодаря за подкрепата Чавдар !
16.01.2013 16:58
Псевдодемократичното облъчване, явно е предозирано с тежки ментални резултати !
цитирай
5. sande - Слушах един бюстител от Профсъюзите как се репчи - "съкращения няма да допуснем"!
16.01.2013 17:16
Че ми стана чак хем жално, хем тъжно.

Прави сте, пътища винаги има ... Но кой да мисли вече 23 години?

С новите приятели трябва да се говори откровено и в упор. Или ще сме партньори, или да се спасяваме поединично!

За преориентирането на военното производство на гражданско е също изход.

Но в България основно, главно и предимно се говори, хараламби се, както се изразяваше Йордан Радичков.

Деденце, не ми се сърди. От мен нищо не зависи. Освен да купя хляб сутринта от кварталната хлебарница във Вердикал. Но те подкрепям.
цитирай
6. dedenze - Благодаря sande !
16.01.2013 17:27
Това вече е човешка позиция и от тебе зависи и от всички нас, просто не трябва да търпим повече, най- малкото е, ясно да заявим мнението и решението си !
цитирай
7. goran - dedenze, въпроса за ВМЗ Сопот е доста по сериозен от темата за парите и кражбите!
17.01.2013 22:39
ВМЗ Сопот винаги е бил много важна част от националната сигурност на Република България

Корумпираните и късогледи политици унищожиха:
- ДСО "Металхим";
- "Плама Плевен";
- Нарязаха ракетите и бастисаха авиацията и флота;
- Унищожиха Държавния резерв;
- Всички държавни воени предприятия без ВМЗ Сопот;
- Сега доунищожават БДЖ и ВМЗ

И всичко това на фона на предстояща война в Сирия и Иран

Крайно време е да започнем да мислим как да защитим бъдещето си, но не на думи. Нужби са работа и по три българчета във всяко семейство - всичко друго е загунено време.
цитирай
8. dedenze - Съгласен съм с тебе Горане !
17.01.2013 22:59
Трябва да се организира референдум за забрана на политическите партии и преминаване към пряка демокрация и мажоритарни избори, трите българчета във всяко семейство след това .
цитирай
9. dedenze - В подкрепа на казаното в поста
17.01.2013 23:20
Ето едно заглавие във вестник СЕГА от днес:
"Фалирали са 80 от 120 фирми, управлявани от министерството на икономиката"
цитирай
10. goran - Това е икономика и политика, а аз говоря за ролята на семейството и личността!
18.01.2013 17:03
- първо трябва да си повярваме, че сме личности;
- после да се преборим с егоизма и алчността вътре в нас;
- след това да създадем здрави семейства и да започнем да отглеждаме будни деца;
и чак тогава, когато сме поели по този път, ще можем да променим системата към по-добро!

Само когато личността и бъдещето (децата) станат наше кредо и ценост ще имаме шанс!

Няма друга рецепта и никога не е имало.
Казано е: "Помогни си сам, за да ти помогне и Бог" също "Бог високо, цар далеко, и по-добре!"

Нито една истинска промяна на този свят не е станала с политическо говорене и избори.

Промяната първо се случва в ЛИЧНОСТТА - така е било, е и ще бъде. Крайно време е да го проумеем.
цитирай
11. dedenze - Повече от хубаво е това което казваш Горане !
18.01.2013 18:24
За голямо съжаление битието определя съзнанието, другото е идеализъм и религия, която изгубихме по пътя !
Много ми се иска да направим промяната в себе си и те подкрепям напълно, пък и светът, макар и с малки стъпки, натам е тръгнал, дано съм жив да го видя !
Да помогнем и да бъдем солидарни с работниците на ВМЗ, също е крачка в тази посока !
цитирай
12. dedenze - Тук в блог.бг мнозина не разбират същността на проблема с държавните предприятия !
22.01.2013 18:30
Всичко се съдържа в лакомията и опита за присвояване на обща, държавна собственост. Превръщането, безвъзмездното и отдаване, като персонална, лична на партийно поставени лица. Сигурен съм, че има поръчки, клиенти и работа, но те трябва да напълнят нечии джобове и с корупционни схеми да обогатят властимащите ! Вземете за ярък пример фармацевтичната промишленост !? Дължимата сума към работниците е по- малка от цената на предстоящия референдум, но на никой властимащ, това не му пука ! Думата демокрация - народовластие е цинично употребена вече 23 години от новосъздадената синекурна политическа класа в това се състои главният въпрос !
Превърнаха хората в електорат и стадо овце, водено на заколение ! Изхода е забрана на политическите партии и нова Конституция ! Ако някой днешен политик е наистина достоен, пак ще бъде избран при новите безпартийни условия !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476346
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930