Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2013 15:48 - Политически аспекти на цифровата ТV
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1818 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 15.01.2013 20:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

          За едно денонощие, поста ми в лайфстайл, по тази тема, бе четен над 2000 пъти, коментарите на хората съдържаха политически оценки и мнения,  опити за обиди и просташко отношение, затова смятам, че е нужно да разгледам и тези аспекти. Знам, че в този раздел, новодемократите и успоредните на властта, не ме харесват и спират брояча на оценки и посещения, но нормалните, необлъчени и честни хора, го заслужават. Ето какво казва нашият върховен закон Конституцията по тези въпроси:
„Чл. 41.
(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.
(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права."
          Всички цивилизовани държави, също имат подобен текст в техните закони, даже и новите „стратегически” партньори. В САЩ, не може да нямаш телевизор и регламентиран набор от неща, ако си социално слаб, ти ги предоставят задължително и безвъзмездно! Цифровизацията на ефирната ТV там се забави, защото държавата осигури безплатно декодерите и беше нужно време за набиране на достатъчно средства. В цивилизованите държави това е така, защото се приема, че ако оставиш хората без традиционният сигнал, им налагаш цензура и лишаваш от правото да получават информация. Как е у нас, тълкува ли се въобще подобен въпрос, си отговорете сами !?
           Да оставим техническите, качествени предимства и аспекти на цифровизацията, политическите са:
          - В България има над 2,5 милиона телевизора, (точни данни има в националния статистически институт след преброяването в 2011 г.) пригодени за аналогов ефирен сигнал и антени. За да приемат цифрова телевизия са нужни декодери, най евтините са по 50 лв.- 300лв , т.е нужни са минимум 125 милиона, тези средства, ще се заделят от най - бедната прослойка, която не ползува кабелна телевизия и интернет. Богатите отдавна не гледат ефирна телевизия и тях цифровизацията не ги касае, те просто си я имат! В зависимост от типа и качеството на декодера, консумацията на ток се увеличава с 20 – 50 вата на час, изисква допълнителна поддръжка и сервиз. Говори се, че за по- добър прием, особено на отдалечените места, са нужни нови антени, съобразени с новия честотен диапазон !? Предстои ново увеличение цената на ел. енергията и така, ще плащаме  3 – 8 лева допълнително на месец, което е съизмеримо със средното „голямо” увеличение на пенсиите за 4 години с 9% !
         - Ще имаме преразпределение на пазара за реклами и приходите на кабелните телевизии ще се ограничат. Това, че ще има по- голям избор на ефирни телевизии е положително, но да не забравяме, че те са частни и само БНТ е държавна. Като са частни, възникват много въпроси: колко пари ще инвестират в цифровизацията, срещу правото да ползуват и замърсяват не екологично ефира, кой и как ще ни защити от неестетични, порно, рекламни и други издевателства, ще има ли кодирани канали за които се плаща допълнително, не си ли прави някой частна, ефирна, цифрова телевизия, подобна на кабелната !? Има ли в България все още хора, които не познават силата на медиите, особено ефирните и чии интереси проповядват и защитават !?
            - Започна масирана, информационна кампания свързана с цифровизацията за десетки милиони лева. На кого е нужна, или има нещо гнило в цялата работа и се нуждаем от кандърми и обяснения за действия, които политически са приети за окончателни и необратими, без никой да е питал обикновените, потърпевши хора!? Не е ли по- добре да се разшири социалния диапазон и да се предоставят повече безплатни декодери, срещу тези пари !?
           - Кои фирми и собственост на кого, ще правят декодерите, има ли публична и прозрачна, държавна поръчка !? Изработени ли са вече тихичко и от кого, от кой приятелски кръг !?       
           Когато се опитваш да правиш политика, трябва да се съобразиш с всички хора, включително и с тези които не са в твоята, по-богата стратификационна група. Трябва да се научиш да водиш диалог, а не да налагаш силово своето мислене и действия, те може да не са най- правилните ! Бедните хора, под прага на бедността в България са над 40 % заради политиците от последните 23 години ! Те са голямо буре с барут, защото условията в затвора са по- добри от условията в домовете им, не пушете край тях !

imageimageimage

 







Гласувай:
3



1. chavdar01 - ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ОТ КТБ!
15.01.2013 16:20
ТОВА Е ЧОВЕКА КОЙТО ЩЕ СИ НАПЪЛНИ ГУШАТА ОТ ТОЗИ БИЗНЕС!
РЕШИЛ Е ГОЛЯМА ХАПКА ДА СИ НАПРАВИ,НО ДА ВИДИМ ДАЛИ НЯМА ДА СЕ ЗАДАВИ!
цитирай
2. dedenze - Чавдаре, за съжаление и Бог забрави България .
15.01.2013 16:38
Това е заради робите вегетиращи тук. Стотици пъти съм го казвал, спасението е едно, забрана на политическите партии и пряка демокрация !
Олигарсите са техни рожби и поставени лица .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3478758
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930