Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2013 19:38 - Белене - перспективи
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 2128 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 06.01.2013 00:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

         Скоро, за първи път от 66 години, ще се случи нещо невиждано у нас ! Хората ще имат право да гласуват с Да и Не в първи референдум. Бих оценил това като цивилизационно и демократично постижение, ако резултата от него не беше политически предрешен, не беше подменен текста на народното искане, не беше иницииран по популистки и предизборни причини !
         Същината на искането се състои в продължение  изграждането на ЯЕЦ – Белене, където до сега са вложени големи, общонародни средства, получени са всички необходими наши и международни разрешения. Целият свят, с изключение на група наши политици, е наясно, че няма друга по- екологична и рентабилна енергия от ядрената, независимо от опасностите които крие. Независимо от тежките аварии и последици в САЩ,СССР, Япония... , пострадалите страни не спират ядрените си програми, защото масово използуваните фосилни горива са невъзобновяеми и в рамките на 40 – 50 години ще бъдат изчерпани ! В световен машаб, електрическият транспорт е единствената перспектива и вече се предлагат автомобили на досъпни и конкурентни цени за масово потребление. Даже и Президента Плевналиев седна в такав, но надали разбра, каква е реалната перспектива на електромобилите !? Изчезващите, заради далавери и погроми сини, заявявят, че енергията от новата ЯЕЦ ще бъде 3 пъти по скъпа, но хитро и по костовски не поясняват, по понятни причини, че в близко бъдеще, всякаква, добита по всякакъв начин електроенергия, ще бъде пак над 3 пъти пъти по- скъпа, от ВЕИ над 10 пъти по- скъпа, от частни ТЕЦ и ВЕЦ - 5 пъти по- скъпа !
http://dedenze.blog.bg/politika/2012/06/30/toka-shte-poskypva-bezkraino.974326   
       Т.н. герберасти, виждащи нещата до искъро, от който по дълбоко нема, твърдят, че електроенергия си имаме достатъчно и друга не ни трябва. При не работеща и липсваща икономика, при обратно преминаване на БДЖ от електрическа на дизелова тяга(основно заради окрадени жици), при масово отопление и връщане назад със 100 години по икономически причини, на дърва и въглища, твърдението изглежда вярно !? Тъпотата на това твърдение, се оборва с проста аритметика, представете си поне 1 милион електромобила с дневен, минимален разход 20 кVА,колко енергия е нужна общо за година !? Или ще отглеждаме магарета и коне, ще се върнем към каруците и дилижансите, ще станем каубои без пищови ?   

         Определено изграждането на ЯЕЦ е нужен и стратегически добър ход, освен енергия, при отсъствие на наши фосилни горива, ще създаде работни, високо квалифицирани места, нужда от обучени физици, инженери и специалисти ... Тук обаче възниква въпроса за собствеността! Всички предимства и нужди отпадат, ако собственика на ЯЕЦ не е България. Всеки частник ще помпи цени и формира печалби за сметка на тъпите и бедни българи. Дострояването трябва да стане със заем, облигации (твърдят, че имаме над 45 милиарда спестявания в банките) или съвместна експлоатация, като в рамките на 10-15 години, централата да стане изцяло българска, държавна собственост ! Това обаче изисква допълнителна ангажираност на всяко, партийно правителство и не е в съответствие с приетия американски, обществен модел, без държавно производство, където се оказа, че и т.н. федерален резерв е частна фирма !? Въртим, сучем и накрая все излиза, че за малка, бедна и обрулена България най- неподходящ, обществен строй е т.н. представителна демокрация и приетата неизпълнима, фалшива Конституция!
http://dedenze.blog.bg/politika/2012/12/10/kapanite-i-lyjite-na-konstituciiata.1029515
           Да се върнем на референдума, за да има някакъв смисъл и да предизвика решения на Народното събрание, трябва да гласуват над 4300000 души. Обърнете внимание, колко хитро е измислено от „Великото” народно събрание ! Това преведено на народен език означава – пълен, партиен консенсус, ако е постигнат, защо е нужен референдум ? За яснота, достатъчно е само Ахмед Доган и ДПС да бойкотират референдума, а това се канят да направят реално ГЕРБ и разните сини !? Да не говорим, ако ви трепне ръката и задраскате с по - голям Х, бюлетината е недействителна, с три думи, опасност дебне отвсякъде. Малко време остана, но сами ще се убедите в казаното, референдума ще се провали по очевадни причини. Мечтателски да приемем, че се състои с нужното мнозинство, социолозите дават победа на положителният вот . Над 80% от българите са за ЯЕЦ Белене, както бяха и против затварянето на реакторите в ЯЕЦ Козлодуй. Какво ще последва – нищо, приказките и увъртанията ще се прехвърлят в икономическата сфера или ще се продадат интересите на България на някоя чужда, частна фирма, вече има активни, американски интереси. Първо, ще разберем същността и целите на тези интереси с находището на газ в Девен, при което явно държавата е на"голяма далавера" !? Дайрект петролиум, ще ни продава собствената, българска газ 30% по- евтино от сибирската !?
http://dedenze.blog.bg/politika/2012/11/20/politika-i-prirodni-gazove.1022094

         И все пак, има една, голяма перспектива за Белене, толкова голяма, че съм сигурен в подкрепата на 90% от българите. Още повече, че вече е било, известно е, не е минало много време и изисква дребни инвестиции с използуването на съществуващата, изградена инфраструктура. Почти е сигурно, че нова ЯЕЦ няма да има, не само пари не ни стигат, явно нямаме акъл и партии, които са в състояние да я изградят и експлоатират ! Затова, там трябва да се изгради един, огромен, нов затвор, съответствуващ на най- модерните изисквания на ЕС. В него да лежат всички политици, довели държавата до това състояние, в смесени по цветове килии. Гьола, както го нарича Борисов, да се използува за отглеждане на щастливи прасета, да се зариби за облекчаване на издръжката и на територията да се отглеждат плодове и зеленчуци. Виновниците и келепиржиите, собственици на ВЕИ, заедно със съоръженията си, да осигуряват електроенергия за пандела, а БНТ да обогати програмата с реалити – Пандиз Белене ! Не се смейте, това е една ефективна и умна перспектива. Знам, че ще ми спрат брояча на посещенията и ще вкарат поста в „трета глуха”. Нямам авторски претенции, разпостранявайте, време е за Видовден !

imageimageimageimageimage

 







Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chavdar01 - ЛОШО Е ЧЕ НЯМА КОМЕНТАРИ.
05.01.2013 22:07
НО И НЕ ВИЖДАМ КОЙ И КАК ЩЕ ОБОРИ ИСТИНАТА!
цитирай
2. dedenze - Тук в сайта има една агитка успоредна на властта
06.01.2013 00:06
Има и няколко сащофилски , те се самочетат и блокират сайта, основно с препечатки, допускам и да им плащат по нещо за това. Най - голямата и страшна е тази, която всеки инакомислещ, обявява за комунист, без да разбира значението на думата и понятието, приписва му вини и създава вече 23 години нов образ на врага. Ето затова сме и на това дередже !
Все пак се радвам, че се намират и мислещи хора, които милеят и се опитват да направят нещо за обрулена и ограбена България !
цитирай
3. chavdar01 - И МЕНЕ СА МЕ НАРИЧАЛИ И КОМУНИСТ И ДОЛЕН СЕДЕСАР!
06.01.2013 11:57
ЗАВИСИ ЗА КОЙ СЪМ КАЗВАЛ ИСТИНАТА.
НО АЗ СЪМ БЪЛГАРИН-РОДОЛЮБЕЦ И УМЕРЕН-РЕАЛИСТ-ДЕМОКРАТ!
ТАКА ЧЕ ХИЧ ДА НЕ ТИ ПУКА.
ПИШИ СИ КАКВОТО СМЯТАШ ЗА НОРМАЛНО,
А ПЛАТЕНИТЕ ГЕРБЕРАСТИ ДА ПРАВЯТ КАКВОТО ЩАТ!
КРАЯТ ИМ НАБЛИЖАВА.
цитирай
4. dedenze - Прав си !
06.01.2013 12:20
Най - страшното в този живот е да бъдеш марионетка и подлога !
цитирай
5. анонимен - Приемам становището ти по въпроса, но ...
10.01.2013 20:23
не защото съм съгласен с изложеното, а защото всеки има право на мнение.
Не зная до колко си навътре по темата,но аз от 47 години съм в бранша "енергетика". Преминал съм през всички стъпала на иерархията , познавам много добре настоящето състояние на системата, необходимостта от нови мощности в перспектива и реалните ситуации, пред които е изправена. Говоря само като електро специалист-не съм атомен, но това в случая е без значение. България има нужда В БЪДЕЩЕ от нови мощности, но не за да увеличава съществуващите, а за да подменя поетапно амортизираните и морално остарели с нови, модерни и по-ефективни и безопасни. В това число и с нови ядрени мощности.
Коментарът обаче не е начин за дискусия, още повече между хора с различна степен на "запознатост" и техническа компетентност по строго определени технико-икономически въпроси.Не случайно народът казва : "Всяка жаба да кряка най-силно в собствения си гьол".
Колкото до "референдума" лично аз няма да участвам поради две причини. Първата - за да бъда коректен, на въпроса трябва да отговоря с едно ДА - за развитие на ядрената енергетика, но и с едно НЕ - на строежа на "Белене" в момента поради липса на необходимост от мощности за близките 15 години и при абсолютно неуточнени и неясни параметри от всякакъв характер, вкл. КРАЙНАТА цена до "ключ", както казва народа. А в нея влизат напр. и разходите за загробване на реакторите след приключване на експл. им живот. Тези пари влизат в цената както на строителството, така и в цената на всеки произведен KWh. Това са много десетки милиони, но никъде не се коментират. И пр. и пр. Но в бюлетина имам право само на един отговор!
Второ - мога да участвам, но ще трябва да задраскам бюлетината, за да бъда честен към себе си.И тогава ще се чувствам съпричастен, а не желая, за пропиляването на няколкото десетки милиона лева/и от моята пенсия/,за да се преброят "дивите зайци" за кефа на някого.
Говоря и пиша само като специалист, необвързан с нищо и никого.
Поздрави! :)
цитирай
6. dedenze - Благодаря за мнението и отношението andreshko !
10.01.2013 22:38
Не зависимо, че аз съм твърдо за нова централа в Белене и аз няма да участвувам в референдума, защото той е обречен и представлява политически фарс ! Никой включително и БСП не се е загрижил за българският народ ! Докъто политическите партии не бъдат забранени и разделят хората, сеят омраза, ще е само така !
Що се отнася до ядрената или атомна енергетика ние просто нямаме друг избор, освен да я развиваме, добра или лоша, евтина или скъпа ! Белене ако утре започна строителството, ще влезе в пълна експлоатация след 7 - 10 години! До тогава бензина, ще гони 7 - 8 лева, защото т.н. фосилни горива се изчерпват и не се възобновяват. След 30 - 40 години, ще бъде още по- лошо, Белене и Козлодуй ще захранват и то недостатъчно България. Реакторите в Козлодуй може да бъдат изцяло подменени, но енергията пак няма да стига по простата причина , че ще има много електромобили. Цената им вече падна под цената на бензиновите и дизеловите. Просто е да се сметне, каква енергия ще бъде необходима за тях, като сложим дневен разход 20-25 кVА на автомобил !? В София вече има изградени зарядни станции, тогава какво ще кажат политическите боклуци, от кого и на каква цена ще внасяме ток !? Кой ще бъде отговорен, днешните, виновни тиквеници ще измрат ? Нужна е ангажираност и далновидност, за да не обричаме бъдните поколения на зависимост и нищета ! Има компетентни хора които казват и поясняват необходимостта, но те се маргинализират просташки и политически. Защо не поискат официално становище от БАН, там има достатъчно хора да им отговорят ясно и точно !?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467032
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031