Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2012 00:32 - Политика и природни газове
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1296 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 21.11.2012 11:42


    

     Политическите брътвежи и измами, безотговорното, обявено за демократично плямпане, повече от 23 години отвращава хората. Поставя ги във вцепенено, хипнотично и безизходно състояние на мишки, пред жаден и хладен, змийски поглед. Жалка гледка особено, когато се касае за техния живот и съществуване, за бъдещето на децата им. Много примери могат да се дадат, но тук ще се опитам да извадя хората, попаднали в подобно положение от политиците- основно по газовите въпроси.
         Преди всичко  е нужно всеизвестното уточнение, че наличието на енергийни ресурси като нефт и газ, полезни изкопаеми, директно се отразяват на благосъстоянието на една държава и народност. Според международните спогодби, това което се намира в територията на една страна е нейна, неприкосновена собственост. Така например Кувейт, от една изостанала държава, става британски протекторат в 1899г., а от 1930 г. започва добива на петрол, като находищата са пети по големина в света и нещата се променят коренно. В 1961 г. получава независимост и до днес е една от най- богатите страни, с най висок жизнен стандарт, независимо, че за производство на хранителни стоки е годна едва 1 % от територията. Това е държава, в която не се събират данъци от поданиците, обратно държавата плаща на всички определен девидент от продажбите на петрол. Трудно или почти невъзможно е да станеш кувейтски гражданин.
          В България до 1989 г . са положени огромни усилия, извършени са хиляди сондажи и инвестиции в търсене на природни богатства. За съжаление, откритите находища са малко и с нерентабилна възможност за експлоатация. Не всеки природен газ е годен за директно потребление, понякога има токсични и други примеси, изискващи сложна очистка и неутрализация, големи и допълнителни разходи. Технологиите се развиват и днес има чисто нови способи за добив на газ от шисти, възможност за спътникови и сеизмични, модерни изследвания. Големият политически проблем е свързан с един основен въпрос – на коя чужда, частна фирма да бъдат предоставени правата за проучване и добив !? Чужда, защото нашите държавни фирми и мощности, бяха ненужно и продажно ликвидирани, специалистите принудени да емигрират. Не мислете, че е било нещо дребно и неконкурентно, имахме участие с техника и специалисти по света, още не са получени дължими пари от Либия, Ирак....
         Какво става сега, няма и седмица от както правителството обяви, че е договорена нова цена на метана от Русия с 20% по- малко от досегашната. Отлично, но реално тази цена е по- висока от доставната за други европейски страни. Защо ли !? Ами защото, нашите новополитици го вадят илюзорно много голям, искат да събарят и оскверняват руските и съветски паметници, търсят нови прочити на историята, търговските и културни взаимоотношения, резултатите не закъсняват . Пречи им паметта на загиналите руснаци за добруването на човечеството, както на кривата ракета и пречи космоса. С песни и танци приехме членството в НАТО и новите „бойни стратегически другари”. На голия си задник сме 25 – ти в светът по милитаризация с отрицателен търговски баланс и прогресираща, умствена ограниченост!?
          Същевременно от няколко години се води неуспешна „артилерийска”, газова подготовка в която Хилари си тръгна разярена, а посланика на САЩ, актьор в сапунката Стъклен дом -  Уорлик, беше отзован предварително. Под натиска на общественото мнение, Шеврон не получи лиценз за проучване и добив на шистов газ, но това не променя нищо – съвсем скоро ще получи, не вярвате ли !? Докъто се спори за шистовият газ се оказа, че сме много богати, имаме си наш газ, достатъчен за 300 години напред в района на Девенци ! Добива, ще бъде предоставен на американската фирма Дайрект петролиум, която ни гарантира, че ще ни продава нашият,  собствен газ с 35% по- евтино от руския!? Нункаш ли още българино, защо не разбираш какво става и какво се готви !? Вече сме съгласни с Южни потоци и всякакви тръби през нашата територия, стига и американските интереси да са удовлетворени !? Това се нарича на политически език „диверсификация”, което на български означава „ Вълкът сит и агнето цяло !”. В Родината има достатъчно отлично подготвени и кадърни, наши специалисти за добив на газ и други ценни продукти, те обаче не са капиталисти и не желаят да бъдат, а държавно производство няма !? Трябва ясно да се каже, че в цялата газова схема, реалните интереси на България участвуват в нищожна степен, особено на обикновените хора – народ или електорат, той има само едно право и задължение да плаща безропотно, ако не, едно е сигурно,танковете, макар и негодни, ще дойдат наистина!


image
image
image

 





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Тиквите пак спряха брояча !
22.11.2012 00:27
Сайта е с преобладаваща американска собственост, цензура и какво от това, хората намират начин, четат и слушат!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3477619
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930