Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2012 16:12 - Собственост и електроенергия
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1493 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 01.11.2012 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  

       Нагледахме се и наслушахме на глупостите и хватките на енергийни „регулатори”, частни производители и „разпределители” на ел. енергия. Даже бабите и дядовците вече са напълно наясно с европейските директиви и „бляскавите” ценови перспективи . Всички партии лобират за техните „приятелски” кръгове и задкулисни, наши и чужди олигарси, напълно забравяйки морала и интересите на народа, на т.н. „ демокрация”. Електроенергията е базова суровина за всички производства и основа на жизнения стандарт на хората, затова всяка спекулация с цените и производителите се плаща от всички нас. Ниската и цена, създава възможност на бизнеса да се развива, да бъде конкурентно способен, производствата рентабилни и привлекателни, в много по- голяма степен от плоския данък например. Затова ЕС и в частност по- развитите държави, се опитват да въведат всеобщи „правила”, ограничения и регулации. Често се спекулира с ограничителни мерки и изисквания, под егидата за сигурност и екология. Зад тях стоят финансови и монополни интереси, такива са изискванията за възобновяемите, енергийни източници (ВЕИ). Зад всички игри и приспивни номера стои въпроса за собствеността и печалбата, тук няма и следа от демокрация! Може ли някой политик да обясни, защо енергийните източници трябва да са частни и до какво води подобна политика !? Нашите новобогаташи бързо се ориентират в келепира и далаверата, затова по строеж на нерентабилни, скъпи, основно фотоволтаични ВЕИ, счупихме всички рекорди.
          Схемата е елементарна, намираш си банка, която осигурява няколко милиона евро срещу ипотека на централата тип ВЕИ. Купуваш селскостопанска земя на безценица и я трансформираш в такава, на която може да се строи и пр.... Лесно получаваш съответните разрешителни за строеж на централа и включване в мрежата, като използуваш европейската директива – до 2020 г. 20% от енергията да се добива от ВЕИ. ( Тук трябва да си на „ти” с управляващата в момента партия, да си готов със съответните инжекции и влияния !?) Сключваш договор с корейска, китайска и др... фирма и тя ти предоставя, монтира и пуска централата. Всички българи ти плащат принудено,  значително по- скъпо добитата енергия, от което печелиш добре и си връщаш заема. Когато се разплатиш оставяш на децата чиста, добре печаливша, наследствена собственост. На практика не рискуваш нищо и не са ти нужни лични средства, чудничко нали, почти като в приказките !? Забележете, че тази схема се стимулира и обявява за напълно законна от държавата !? Възможността за спекула е заложена в закона, ето един пример : кой и как ще ги спре да ползуват енергия от общата мрежа и да я препродават като добита от ВЕИ; кой и как ще ги спре да заредят акумулаторите с нощна по- евтина енергия, а на другия ден да я продават като слънчева ...!? Така цената на тока е обречена на безкрайно увеличение.

 

http://dedenze.blog.bg/politika/2012/06/30/toka-shte-poskypva-bezkraino.974326

 

          Нека сега разгледаме, каква трябва да бъде схемата, която съответствува на демокрация, народовластие и грижа за хората. Първото и решаващо условие, че производството и разпределението на ел. енергия, трябва да бъде само държавно. Държавата печели от ДДС и акцизи с които обновява, поддържа и строи нови мощности, така могат да се строят и други държавни централи, като ЯЕЦ – Белене. Частното производство на такава, може да бъде само за задоволяване на собствени, еднофамилни нужди. Има и множество, чисто технологични предимства и решения при държавното производство. Ето някои от тях:
           По- голямата енергийна мощност, винаги е по рентабилна, с почти еднаква инфраструктура и управление. Но включването и изключването и, непълното натоварване, води до загуби. Затова нощната енергия, с цел стимулиране на потреблението, е по евтина. Все още не са измислени лесно достъпни и дълготрайни акумулатори, затова едно от добрите решения са водните басейни на две нива в които се използува оборотна вода. Подобна помпено-  акумулаторна ВЕЦ  проектирана и строена в омразните „комунистически” времена е ПАВЕЦ – Чаира с капацитет 860 МVV.  
          Масово използуваните в бита и производството ел. двигатели са консуматори и на индуктивна енергия. Електромерите ни я отчитат като активна и увеличават сметките. Нейната компенсация е сравнително трудна задача в битов план и много малко хора се опитват да го правят. Прекомпенсацията с капацитивна  съставка, пак се отчита от електромера като активно консумирана енергия. В практиката се използува понятието „косинус фи” ( това е косинус на ъгъла между активната и реактивната съставка), когато нямаме реактивна съставка той е равен на 1 и енергията от генераторите се използува оптимално. Синхронните двигатели имат възможност да бъдат консуматори на индуктивна или капацитивна енергия. Целта на всеки производител е реактивната енергия да е сведена до минимум. При помпена инсталация и задвижвания с голяма мощност, синхронните двигател- генератори, компенсират реактивната съставка,  освен че извършват нужната механична работа, получава се оптимизация на ел. енергийното производство. По- малките промишлени производствени единици, компенсират с кондензаторни батерии и управление с което намаляват само собствената си сметка, при поддържана и изправна техника.
          Вече си имаме и частни, преференциални ТЕЦ , добре че основните и повечето са държавни, характерното при тях е наличието на отпадна топлина . Затова, в по- големите градове, се предоставя на топлофикационните дружества за отопление и топла вода. Тук също възниква въпроса за собствеността и цената на топлоенергията. ТЕЦ са основните замърсители на въздуха и генератори на въглероден двуокис, това е една цена, която плащат всички хора срещу удобство, а защо не и за по- ниска цена на предлаганата услуга ? Риторичен е въпроса, при частен собственик възможно ли е това ? Наслушахме се на фалшивите песни за конкуренцията и пазарната икономика и предлагане . Изградете нещо ново, частно, топлоснабдяващо, такова 23 години няма, ама старото се повреди и износи, нужна е поддръжка, какво да правим сега !? Цяла Европа се отоплява и ползува руски газ – метан, колко от България е газифицирана с него, в редките случаи се използува много по- скъпия бутан- пропан? Може ли някой да поясни, защо ние плащаме газта на руснаците по- скъпо от другите европейски страни !?
          Връщайки се на европейските директиви, зад които се крием и персонално обогатяваме, ВЕИ не означава само вятърни и фотоволтаични централи. Директното подгряване на вода за битови нужди, малките ВЕЦ , също са ВЕИ ! Съседна Гърция отдавна е минала заветните 20% от тази енергия само с топлата вода на хилядите капанчета и хотелчета, там фотоволтаични глупости не се правят при опапани заеми, гонещи трилиард евро.!
         Тайната на всички несгоди, бедност, безработица, енергийните помощи, хранителни помощи с отпаден боб и пр... се дължат на политическото бягство от отговорност и пълната липса на печаливша, държавна собственост и производство. С комисии, псевдорегулатори, рапределители и чуждестранни акули, въпросите не се решават. Всичко това задълбочава страданието на хората, принудени да емигрират или да живеят вече 23 години в геноцид, от най- чиста проба !


imageimageimage

 





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3479139
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930