Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2012 17:57 - Първичното промиване
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1139 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 12.07.2012 00:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    

       Става дума за промиване на мозъците, от най- ранна възраст. Целта е проста и ясна, формиране на дисциплинирани, контролируеми  и безропотни, бъдещи хора – потребители. Това се провежда основно от финансовия капитал като нормалните, човешки добродетели се подменят с други обслужващи пазарните интереси. Така се създава поколение, при което консуматорският подход, развлеченията, забавленията и безпътният живот се издигат в култ. Знанията и образованието стават скучна и задължителна част, която се извършва проформа, основно с по- голям, често непосилен, родителски контрол. Пряки свидетелства за подобни твърдения са кича, чалгата, неграмотността, порното и дрогата, растящата детска престъпност и пр.... Това е едно тежко, раково заболяване ширещо се в целият свят на капитала, водещо до обща и пълна деградация. От особена опасност е партийното промиване с насаждане на общностни, отборни и често фанатични принципи, основаващи се на мафиотски отношения, вярност и задължения. Пораженията по нищо не се отличават от религиозните и етнически конфликти и проблеми, насаждат омраза и разделение между хората. Нашите младежки, партийно ангажирани организации, също са пример за това.
         Първичното промиване не е патент на „демокрацията”, в близкото минало се извършваше в поредицата – чавдарче, пионер и комсомол. Тогава партията беше една и тези организации бяха масови и задължителни. Никой не може да отрече, че в тези организации са извършваше идейна подготовка и обработка на децата, силата и въздействието на която срещаме до днес. Същевременно, не бива с лека ръка да задраскваме и оплюваме всичко. Не бива да забравяме, че т.н. комунизъм, подобно на християнската религия се базира на човешките добродетели, победата на духовното над материалното. В спомените и съзнанието на хората живяли в този период, едва ли са останали идеологемите и партийните внушения. Останало е чувството за обща работа, общуване, състезание, самодейност, взаимопомощ. Независимо от трудните и скромни условия, милиони с умиление си спомнят за добрите неща в младежките лагери, бригади, походи и пр..., за общия живот сред съученици и приятели. В 80 –те години на миналия век, НРБ инвестира огромни средства за развитие на спорта, туризма, изкуството и културата. Създадоха се условия за самофинансиране на младежки дейности, насочвани и управлявани от младите хора. Например клубовете за ТНТМ, имаха собствени банкови сметки в които постъпваха 15% от стойността на задача изпълнена от младежки колектив. По- големите и силни клубове, можеха да финансират симпозиуми и срещи, концерти и изяви с международно участие, да командироват и изпращат в соц. лагера всеки при необходимост, да извършват благотворителни и социални дела....
        Прехода унищожи старата система, приватизира младежките дейности. Политизацията продължи, с тази разлика, че вече има много партии. Няма общонационален младежки съюз и организация, най- малките загубиха също възможността за обществен живот. Няма чавдарчета и пионери, има тук там платени, краткотрайни, частни „скаути”. Независимо от опита на близкото минало, политиците продължават да ангажират и контролират подрастващото поколение. Наглостта им стигна дотам, че включиха в учебниците по история и последните години на прехода, преди да са получили вярна и обективна оценка от позиция на времето и истината!?. Не знам как учителите ще преподават този материал, когато става дума за действуващи политици и политически пристрастия !? Учениците от 11 клас са утрешни ( през 2013 г.) гласоподаватели - електорат, те ще учат за "подвизите и величието" на нашите, днешни политици, ще им бъде внушавано за кого да гласуват !? В 50 –те години на миналият век, имаше една песен за Сталин, която пееха нашите ученици „Ти си баща на всичките народи ...” Днес песента е същата и звучи навсякъде, всеки знае за кого се отнася, къде е разликата !?
         Децата, нашето бъдеще, трябва да трупат научни и доказани знания и умения, да се учат на самостоятелно мислене и живот. Да бъдат критични и носители на новото, прогресивното и общочовешкото. Има време да бъдат заливани с политическа помия, това трябва да става след тяхното пълнолетие. Всеки опит за религиозни, етнически, политически и идеологически внушения, преди това, трябва да се тълкуват като манипулация и насилие, като нарушение на човешките им права !? Нужен е независим, доброволен, младежки съюз за всички българи и участие до 25 години. Базиран на изборно самоуправление, финансиране от държавата и от собствена дейност. Единствената забрана в него трябва да бъде, политическата, партийна дейност ! Не е нужно неработещото Министерство на младежта и спорта, всичко може да се контролира и ръководи от Министерството на образованието и науката. Преподавателите и учителите, знаят какво е педагогика, знаят че простото пеене на урока не води до знания и възможности. Нужно е общуване, спорт, извънкласни занимания, кръжоци, прости производства, самодейност, изкуства, култура и пр...., само сложното и целенасочено съчетание на всички тези неща дава добър резултат !Там в образованието и науката, не трябва да има приватизация, политика и частни интереси, ако искаме да има България и бъдеще за поколенията !


image

 





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467264
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031