Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2012 18:27 - Тока ще поскъпва безкрайно
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 2314 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 01.07.2012 19:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

           Световната икономическа криза, освен от финансовите спекулации, се задълбочава от монополното владеене на пазарите и роботизираното производство. Работните места за хора намаляват ежегодно, безработицата и квалификацията растат. Пренасищане и спад в цените се наблюдава почти във всички сфери, принципно нови неща няма. След унищожението на соц. лагера изчезна и врагът, рязко спадна военното производство. Апетита на капитала не спадна, обратното стана нагъл и неистов. На преден план бе извадена екологията и псевдогрижата за човека с няколко фундаментални твърдения: разрушаване на озоновия слой от фреоните с апокалиптични последици; глобално затопляне на климата заради емисиите на въглероден двуокис, слънчевата активност; мутации и нови вируси от електромагнитни и радиационни излъчвания, ненужни и съмнителни имунизации, лечения; влияние на човешката психика и поведение от стреса при отглеждане на хранителните източници, хранителни добавки, мултивитамини и микроелементи.... Трябва ясно да се отбележи, че в повечето случаи, няма точни, научни доказателства за твърденията, напротив, много учени са уличени в лобизъм и обслужване на интереси. Това се превърна в световна система, за налагане на чисто икономически интереси, от по- развитите и богати страни, над останалите. Появиха се квоти, изисквания, предписания и санкции. Светът премина на "безвреден" фреон, произвеждан само от някои монополни фирми, дезодорантите станаха пожароопасни и фреона беше заменен с по- евтиния бутан- пропан !? Озоновата дупка не намаля, оказа се, че тя е съществувала още при пещерния човек. На хората, започна да им става ясно, че зад привидната загриженост стоят големи финансови интереси !
           България стана член на ЕС и НАТО, мечтата на богатите се сбъдна, пътуваме свободно, децата учат навън, някои намират и работа. Имаме валутен борд с фиксиран курс на лева към еврото. Военна техника за милиарди , унищожихме, подменихме и купихме друга от новите партньори, нищо не им продадохме, дълга нарастна. От 23 години послушно изпълняваме предписания. Затворихме напълно, годни блокове на АЕЦ Козлодуй, спряхме строежа на АЕЦ Белене. Тихо се появиха частни енергийни източници, разпределители, които ежемесечно ни начисляват сума за разпределение, надвишаваща цената на самата енергия, при положение, че не са променили нищо в електропреносната мрежа. Направихме всички кокошки, крави и прасета щастливи. С огромни усилия покриваме нормите на ЕС по отношение на хранителните продукти, производства, затова и почти всичко се внася, имаме отрицателен търговски баланс. „Помощите” които получаваме, основно са свързани с чужди интереси и фирми, като санкциите, задълженията и плащанията са по- големи от тях. Просто казано, по стар български обичай угодничим на по- силните, източваме последните сили и средства, без никаква перспектива, ставайки по- големи католици от Папата.
          Преди два дни ни съобщиха за увеличение цената на ел. енергията с 13%. Намекнаха ни, че в сравнение с другите евространи, нашата е най- евтина и още ще се вдига цената,  никой не я свърза  с минималната или средна заплата и пенсия у нас !? Никой не поясни, че увеличението се прави авансово, за да се изграждат нови т.н. възобновяеми източници, че те реално се финансират от всеки българин. Никой не поясни, че тези източници са частни, не държавни, от тях ще печелят пари определени личности, като енергията добита от тях ще се плаща на много по- висока, преференциална цена, от всички нас!? ЕС иска до 2020 година 20% от произвежданата енергия да е от такива източници, ние послушно изпълняваме но как !? Едва ли някой ще възрази, че енергията от възобновяемите източници не е по- чиста екологично, не замърсява околната среда и трябва да се развива. Основно това е енергия от вятър, слънце, вода и геотермални източници, биогаз. Известна е от векове, но поради ниската ефективност и по- големи инвестиции, не е използувана масово от хората. За България смисъл и ефективност имат малки ВЕЦ, без голям водонапор, директно производство на топла вода от слънчеви колектори и концентратори, геотермални източници и биогаз. Вятърните и фотоволтаичните са най- неизгодни като ефективност, инвестиционна стойност, поддръжка, както и от екологична гледна точка. За съжаление, поради ниската грамотност на чиновници и лобистки интереси, точно към тях сме се насочили с бесни темпове. Първо се изгради с европейски средства частен завод за фотоволтаици, цената на предлаганите панели е много по- висока и неконкурентна. Реално, това което се строи и пуска в употреба е с корейски и китайски фотоволтаици. Постоянното напрежение получено в слънчев ден се преобразува конверторно и се включва към мрежата с което загубите се увеличават  и КПД пада под 15 %. За получаване на 1000000 вата, при идеални условия са нужни 10000 квадратни метра земя и инвестиция над 4 милиона евро ! Подобно е положението с вятърните генератори, те се купуват основно от Австрия и Германия, имат ефект само при скорост на вятъра над 4 м /сек.... Обърнете внимание, че за разлика от редица европейски страни в България не са били популярни вятърните мелници, защото за щастие нямаме силни и постоянни ветрове.
            В цивилизованите страни, когато някой реши да създаде подобна битова или промишлена мощност, държавата му помага безвъзмездно и еднократно с част от инвестицията. Енергията се изкупува на пазарен принцип, затова подобна дейност е приоритет на по- богати хора и дългосрочни инвестиции. При нас е нова форма на сладка „далавера”, всички са принудени да плащат и инвестират фиксирана и нарастваща сума, без да са собственици на съоръженията, те не са държавни. Стига се до там, че се плаща зелена енергия, без да е произведена такава !? Пак се създават условия за нерегламентирана печалба и експлоатация на хората от разни партийни и олигархични величия. Същевременно в държавните  ТЕЦ, никой не инвестира в слънчеви колектори, концентратори  и акумулатори за подгряване на топлата вода, поне през летният сезон. Ако в морските и планински курорти, това се направи само за подгряване на вода , нормите на ЕС за 20 % енергия от ВЕИ, към 2020 г. ще бъдат постигнати. Енергията е най- големият източник на печалби, отдадена в частни ръце, цената ще расте безкрайно ! Лошото е че тези, които избираме и ни управляват, не им пука за хората и дъжавата, на която би трябвало да служат !imageimageimage

 





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chavdar01 - С ТАЗИ СИСТЕМА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ТОК ОТ ВЯТЪРА И ПРИ ТЕЗИ ЦЕНИ.
30.06.2012 22:42
ВЕТРОГЕНЕРАТОРА МОЖЕ ДА РАБОТИ НА ТОК ОТ МРЕЖАТА И КАТО СЕ ВЪРТИ ДА ПРОИЗВЕЖА ТОК УЖКИМ ОТ ВАТЪРА И ДА ГО ПРОДАВА И ПАК ЩЕ ПЕЧЕЛИ!
ТАКА Е КАТО ИМА ТАКАВА ГОЛЯМА РАЗЛИКА В ЦЕНАТА НА ТОКА В ЗАВИСИМУСТ ОТ КАКВО Е ДОБИВАН!
цитирай
2. dedenze - Да chavdar01 известни са десетки начини за крадене на ток и отчитане на по- големи производства.
30.06.2012 22:51
Предстои да бъдат "творчески" приложени. Не е луд този който папа зелника, луд е този който му го дава и плаща непосилните сметки !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3458965
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031