Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2012 13:50 - Капитала и българите
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 2637 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 20.06.2012 14:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   

      Развитото социалистическо общество, увертюра на комунизма, в лицето на соц. лагера се срути, като картонена кула, без бомби и кланета, далеч преди да достигне и предверието на блянуваният строй. Някои българи, като държани на кол и въже, изпълзяха от скривалищата, обявиха времето за наше и влязоха в състезание по имотност и „демократичност”. Всичко стана напълно слободно, даже и порното с лъскави магазини, вестници, списания, видео и навиваеми играчки с формата на симпатични, полови органи се появи навсякъде. Подобно на тях, слободния народ заподскача по улици и мегдани, излезе на палатки и бдения, с наивната вяра и надежда, че от утре, ще живее в Рая!? Няма вече корекоми, евтини магазини за ЦК на БКП, дефицитни стоки, лагери като в Белене, няма го и бай Тошо. Настъпи мечтаното, народно веселие, ликвидацията и разграбването на общата, държавна собственост, оказа се доста по голяма от дълга, затова 23 години не стигат за новото преразпределение. За жалост още в първите години на прехода, пиянството и ефорията преминаха в тежък махмурлук и отчаяние. Малка част, набързо окраде основните, читави блага, по- голяма и кадърна, емигрира и запя „Я кажи ми облаче ле бяло”, но най- голямата част от хората, изпадна в незапомнена мизерия и безработица. От скришни места се извадиха стари книги и учебници, добре че не бяха унищожени напълно. Та вечер за утеха, се препрочитат „Основи на комунизма” и „Капиталът” и тихо, наплашено се шушука, че всичко написано там за капитализма се оказва вярно, появи се носталгия по НРБ. Не, че „социализъмът” беше нещо добро, но изядени от кучета и умрели от глад, безработни и оголели хора, нямаше. Нямаше и ежедневна промяна на законите, цените, престъпността не царуваше, децата играеха сами на улицата. Сега никой не смее да извика, „Царят е гол” и че тази, новата, „демократичната” работа, е глупава, ялова и безперспективна!
         Лошото е, че ни стана традиция все с бити и без бъдеще неща да се захващаме, да поддържаме, все да ставаме съюзници на губещите и обречените. Да нямаме наша, национална доктрина за интерес и достоен път на развитие. Блюдолизците и гъзомиярите на капитала, в едно гърло ще запеят и заклеймят написаното, особено тези, които блажат ежедневно и малозаконно, за сметка на по- бедните.
         Капитализма, в познатите му форми, се заражда преди две столетия, като обществен строй, даващ възможност на по- трудолюбивите, инициативните и по- способните да получават повече и да живеят по- добре. Кризи, войни и проблеми са съществували, но винаги се е стигало до компромис между работодател и работник, до изход от положението. Заплащането, покупателната способност и жизнен стандарт, нараства пропорционално на производителността на труда и всички участници в процеса са удовлетворени. Никой не може да отрече каталитичната му роля, в началните години, за развитието на прогреса, науката и техниката. Последните 30 – 40 години обаче, нещата се промениха коренно. На сцената се появи т.н. финансов капитал, личностите стоящи зад него се криминализираха и деперсонализираха. Реално вече е трудно човек да се каже за кого конкретно работи !? Т.н. пазарна икономика, изгуби "пазарността" си, религиите като последен остров на духовността се комерсиализираха и подмениха боговете с пари ! Семейната крепост и ценности се разпаднаха , появи се зависимост и семейна, материална проституция. Децата намразиха родителите си, затова, че са ги създали, затова, че трябва да се трудят, затова, че не притежават всички възможни блага и изкушения. Започна масово промиване на мозъците и формиране на човек от нов тип- космополитен потребител. Безработицата обезцени човешкия труд,  няма пропорционално съотношение между заплата и производитеност, реално работодателят печели много повече. Сравнено с покупателната способност и заплатите преди 50- 60 години и сега, ясно се вижда парадоксално намаляване. Това води до по- висок, напрегнат и интензивен труд, работа на две и повече места, липса на свободно, лично време за размисъл и отдих, живота загуби смисловото си съдържание. Намаляването се дължи и на умишлено поддържана, постоянна инфлация с годишен размер 7 – 12 %, формирана от лихвите по депозити и кредити, печатането на пари без покритие, десетки непочтени хватки от финансовия капитал. Днешният капитализъм няма „човешко лице”, той е антихуманен и води до деградация и бездуховност. Федералният резерв на САЩ, управляващ огромна част от световната икономика се оказа една частна, печалбарска фирма!? Светът е кошер, на който предстой роене и големи промени. В най- големите и напреднали страни, процесите започнаха необратимо, под натиска на гражданското общество.
           Българите формирахме качества на чуждопоклонничество, продажност и подражание, до такава степен, че сме склонни да се откажем и от езика си. Нашите партии нямат платформи и виждания за самостоятелно развитие и национални интереси. Същевременно избираме най- неподходящите за нас модели и държавни устройства. Общонародната собственост и производство не се цени и развива, а унищожава. Имаме отрицателен търговски баланс, живеем на кредит, не произвеждаме почти нищо предназначено за износ, и същевременно плачем за Гърция, без анализ на причините, довели до това състояние !? Днес сме влюбени във фалираща Америка, вчера в Съветския съюз. Интересно, какво още по-лошо и драстично, трябва да ни се случи, за да разберем, че сме избрали губещи и бити карти, да придобием по- голямо достойнство и собствен път !?

image
image

    Напред РБ!





Гласувай:
7



1. begetron426 - Добър анализ...
21.06.2012 14:37
Добър анализ си направил, защото разглеждаш нещата и от двете страни и фактически ги удвояваш тетралектично като разглеждаш отрицателното и положителното и на социализма и на капитализма. Повече автори са едностранчиви, отрицават и се възхищават само от едното: или от социализма или от капитализма. Тава е причината, която води до следствието да се хванат гуша за гуша и да пропуснат истината и за социализма, и за капитализма.
Социализмът е невъзможен без демокрацията, защото ще вземе връх диктатурата, а демокрацията е невъзможна без социализма, защото ще вземе връх свободията. Балансът между демокрацията и социализма ще респектира и диктатурата и свободията.
Основен извод е че: Само истината може да спаси света, а красотата ще го катализира, за да може любовта да го ражда. Любовта и красотата са подвластни на истината, защото тя е над всичко поради това, че съдържа обективно доказателство за нещата. Без доказателство всяка идея може да се изврати или в догма, или в идеология и да направи роболепни гражданите и на най-богатата и развита държава. Следователно изводът, е че най-голямото богатство за нашата цивилизация е човека, с което най-много се е злоупотребявало заради развитието на обществото, човечеството е заплатило само с пот, кръв и сълзи. Крайно време е да осъзнаем, че всичко е безсмислено, ако не го правим за човекът. Поздрав!!!
цитирай
2. dedenze - Благодаря, съгласен съм, че всичко е безмислено, ако не се прави за човекът !
21.06.2012 15:22
Не формална, а реална демокрация, грижа за духа и живота на хората !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468562
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031