Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2012 12:40 - Технологичен център
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 2402 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 03.06.2012 11:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Неграмотните, нашенски политици, най- много обичат думи с неясно и западно звучене, модни похвати и техники, така показват „иновационни” познания и загриженост за електората - народ. Нашият Президент не пада по долу и любима фраза му стана, че се нуждаем от изграждане на технологични центрове. Тези които имат по- дълга памет, ще си спомнят, че подобни, внушени идеи, издигаше и Тодор Живков. Много малко остана, те да бъдат реализирани, тоталитарната държава, имаше пълна възможност за това! В светът на капитала обаче, в основния замисъл, това е напълно невъзможно !
           Нека първо да изясним що е технологичен център ?
           От информационна гледна точка: Това е място за пред или след- платена среща, контакт и обитаване между учители, изобретатели, откриватели, учени с менаджери производители, инвеститори и бизнесмени. Тук се оказва информационна, образователна, методична помощ на хора не притежаващи необходимите знания за реализиране на идея, откритие, изобретение, модел, образец, бизнес. Нищо лошо, има хора които цял живот не могат да измислят и направят нищо самостоятелно, но затова се реализират чрез контакти, връзки, езикови знания и организационни качества. Нета малко им пречи, защото всеки предпочита работа без комисионни и посредници!? Такива напълно частни „технологични” центрове вече си имаме няколко, те предоставят наемане на офиси, оборудване, обслужване, обучение, работна ръка, даже и здравни услуги. За да стане понятно на всички си представете, че Ганчо от Бусманци у открил начин, при който кравите раждат тризнаци и то женски. Отива в „технологичният” център, там веднага проверяват достоверността и оформят договор с фирма от САЩ (американците най-обичат, нещо печелившо и то да е много) . Ганчо си казва „тайната”, плащат му 200 – 300 хиляди долара, плащат още толкова на центъра и шапка на тояга. Ако сам реши да отглежда крави по неговия метод, свързват го с банка, ипотекира всичко и създава поминък и работни места, работи яко. В това време, завистниците и конкурентите от целия, отдавна контролиран свят, изкарват месото и млякото на кравите опасно и вредно, като го принуждават да ги унищожи. Той фалира, защото центъра е забравил да го посъветва, да ги застрахова поне в Лойдс, а откритието му вече е известно на всички, чрез всеизвестният промишлен шпионаж!? Майтапа тук е само 1%, останалото е гола действителност, факти има достатъчно не само у нас.
           Второ, от истински технологична гледна точка: Замисъла на подобни технологични центрове в тоталитарната държава се основаваше на ефективното използуване на територия, модерна, скъпа техника и оборудване. В изградени, модерно оборудвани и достъпни за всички места, трябваше да може да се извършва технологична дейност от А до Я с минимален транспорт, коопериране и разходи. Например за да направите един пулт за управление, освен електрическата част ви трябва ергономичен и функционален, конкретен и специфичен, метален шкаф. За неговата изработка са ви нужни различни материали, машини, гилотина, абкант, фреза, струг, лазерна резачка, заваръчна техника и обучени хора работещи с тях. Допълнително- възможност за боядисване, изработка на надписи и лицеви панели и пр.... Малка фирма, няма никаква възможност да притежава пълното оборудване и при малки поръчки е икономически неоправдано да го закупува. Тогава започваше ходене по мъките из цялата страна, даже и в чужбина за търсене на подизпълнители. Целта на технологичните центрове, беше да реши този проблем, по- скъпите машини да работят денонощно и да се изплащат бързо. Тези места, финансирани, охранявани, подпомагани и поддържани от държавата, можеше да се разширяват допълнително, срещу малък наем  и производствени площи за всички заинтересовани. Екологично изградени в промишлени зони със съответната инфраструктура и осигурени нужди. Днес при пълната, частна собственост и бягство на държавата от участие, стимулиране и инвестиране в производства и отговорности, изграждането на подобни технологични центрове е невъзможно ! Ако все пак се опита, наемите и амортизациите ще бъдат непосилни и за водещи, наши фирми (ако има такива) !
           Та, да разберем по- добре господин Президент, пояснете на народа за какви, на кого и за какво, „технологични” центрове става дума, какво реално ще вършат. Опита показва, че създадените до сега са основно с чуждо участие и представляват добър, рекламен проводник на интереси. Ако защитавате българските нужди, посочете поне един пример, на кого ще помогнат и как!? Ние вече внасяме даже традиционните наши сувенири, мартеници, храна... от Китай !? Препоръчвам ви да посетите, при някоя туристическа обиколка Хановър, поискайте да ви заведат в държавните, турски магазини. Съседна „неевропейска” Турция поддържа с държавни средства няколко там, не знам още колко по света!? Продават се основно национални, сувенирни стоки с редовен, държавен, групажен транспорт, митническо обслужване... Производителите плащат от печалбата символични суми за предоставения достъп, не се занимават със „стандартната” бюрокрация и магазините имат огромен дневен оборот. Ето нещо реално и стойностно, нямам авторски претенции, направете го, помогнете действително на малките фирми у нас... !

image
imageimageimageimageimage




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. goran - Огняне, от примерите за някогашните технологични центрове и инициятивите на днешна Турция ясно се вижда, че ...
03.06.2012 13:18
Има смисъл от държавна подкрепа за изграждането на промишлени, научни и търговски центрове, особено за малкия и средния бизнес.

Затова в БАН и на площадките на малкото останали държавни предприятия е жизнено важно да се създадат подобни промишлени, научни и търговски центрове - въпроса е държавата иска ли го и има ли капацитета да го направи.

За да се създадат такива центрове са необходими честни, работливи, знаещи и можещи хора - трябва първо да отгледаме критичен минимум такива хора, после те сами ще намерят пътя как да създадат нужните ни технологични и търговски центрове!
цитирай
2. dedenze - Има нужда goran !
03.06.2012 13:52
Особено при бедна държава с малко природни богатства, НО това може да стане само при друго обществено устройство, различно от американският наложен модел при който държавна собственост и производство се считат за най- мръсните думи ! Нужна е пряка демокрация и модел подобен на финландския, където държавната собственост и производства са над 60 %. Това изисква усилия от цялото общество и особено много от политиците и управляващите ! Новата, родна, изродена, политическа класа не е в състояние и категорично не иска подобно развитие ! Девиза днес е "Келепир, след мен потоп !" Например изграждането на магистрали и инфраструктура при отрицателен търговски баланс е "На гол тумбак чифте пищови !" Теорията, че ще дойдат инвеститори е равна на тази, че реално ще дойдат нови поробители ! Оскъдните средства трябва да се инвестират само в родни, ефективни, високотехнологични, промишлени производства. Първо за спиране вноса на масови продукти, второ за износ. От ликвидационната и приватизационна политика, вече нямаме и лека промишленост - внасяме ! Държавният дълг расте, независимо от политическите лъжи ! Тези неща са очевидни, но нашата политическа класа изградена на партиен принцип не обслужва държавни и още по- малко, народни интереси !!!
цитирай
3. goran - Още Русо го е казал в своя граждански договор!
03.06.2012 21:32
Не е достатъчно народа да избере кой да го управлява и да се подпише договор между народа и властта - нужно е е народа да контролира и притиска властта да спазва обещанията си/договора/.

Само когато в държавата има силно и действащо гражданско общество може да съществува истинска гражданска демокрация!

Хората трябва сами да си помогнем - колкото по-рано го разберем, толкова по-добре!
цитирай
4. dedenze - Хората трябва да бъдат постоянен, активен коректив и съдник !
28.06.2012 13:45
Личното, моментно благополучие е илюзорно и наивно, защото не сме жаби живеещи в мръсен и неизменен гьол.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476902
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930