Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2012 16:23 - Добрият човек
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1915 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 07.05.2012 02:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
             Всички живеем с чувството, че сме добри хора, уверени в  правотата на своите действия. Даже и „пресният”, норвежки, масов убиец - Брайвик, се счита за мъченик, действувал напълно правилно, в името на християнския фундаментализъм и масонството !? Влезте в който и да е затвор, почти всички осъдени твърдят, че са напълно невинни !? Така възниква главният въпрос, кой човек е добър, достоен за подражание ? Какви са основните критерии, по каква ценностна система да разграничаваме доброто от злото? Актуално, защото днешната действителност е подменила човешките добродетели с други, комерсиални, фалшиви и илюзорни.
            Винаги дълбоко съм се замислял, когато на 5 - 7 годишно дете, трябва да обясня какво е пиян и неадекватен човек, фанатик и още по- страшно педофил! Трудността нараства, когато вината от криминална и персонална, прерастне в политическа, когато трябва да се покажат и докажат на хората, масовите, завоалирани, политически убийства и престъпления. Отдавна е известно опиатното въздействие на властта върху човешката психика. Базирано на поговорката „ Ако една лъжа се повтори сто пъти – тя става истина !?”, така се променя и психиката на властника, обграден от бардове, клакьори и гъзомияри. Явно стремежа ни към лично величие е толкова голям и безкритичен, че рано или късно, води до самообожествяване. Все пак природата се опитва да реши нещата, като създава опозиция и противопоставяне. Вижте документалните кадри и лицето на Бай Тошо на финала, замислете се, какво ще бъде утре лицето на Бат Бойко, не допускайте, че нещо съществено се е променило !? В най- новата, човешка история,  жертвите на безнаказаните властници и политици са стотици милиони. Днес без световна война, при високи технологични и цивилизационни постижения, тук в България измират стотици хиляди от действията на партии и правителства ! В сравнение с престъпленията на властниците, Брайвик е малко, църковно, бяло мишленце.
dedenze.blog.bg/politika/2011/07/02/genocid.775522
           Как да различим и открием добрият човек, всички твърдят, че работят в името на народа и доброто, това е най- трудната, значима и световна задача !? Почти нереализуема в условията на подменени, човешки добродетели и ценности, с потребителска и материална алчност. Всички не приемаме, че най- умните и добри хора, са само най- богатите, особено онези, прилегированите, онаследили цели финансови държави. Независимо от това, всеки индивидуално, законно и незаконно, се стреми към богатството, критерият за значимост и способност стават само парите и нищо друго. Всяко общество си създава удобни, морално- етични норми, често напълно различни от природните, естествените и общочовешките. Това е основата и деградацията на човешките същества и общество, защото индивидуалният живот води само до проста вегетация и регрес! Едно след друго, отпадат понятията като общуване, приятелство, взаимопомощ, съчувствие, доблест, чест и пр.... В политическата хранилка се стига до:
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/08/18/shto-e-gionsurat.804034
         Готови рецепти за демокрация няма, тя не се присажда, внася и налага с външна намеса. Демократичното общество се създава с много усилия и жертви, нашето не е такова. Прехвалените индивидуални успехи, лична собственост и пазарна икономика са остарели и неперспективни понятия. По – добрите постижения идват там, където  има силно, гражданско общество и общи усилия, където обикновените хора отстояват, създават и налагат своята, а не партийната воля. За това е нужна пряка демокрация и съответното, държавно устройство ! В многовековната  си история, българите ясно отличават и уважават трудолюбието, даже и тогава, когато не носи големи пари, когато труда е „непривлекателен” и тежък. Това е стар, народен критерий за добър човек. Друг такъв е да не причиняваш зло на ближния, да му помогнеш с каквото можеш, за съжаление стремежа към повече и бързи материални блага, го убива ежедневно. Урбанизацията и големите градове са ярка демонстрация на отчуждението, децата и внуците от години се учудват на това, че хората по селата са по- дружелюбни, гостоприемни и приветливо се поздравяват, даже и да не се познават!? Добрият човек, без заплащане, прави мостове, чешми, пътеки, засажда растения и дървета, почиства и съхранява природните дадености, за което често го мислят за луд !? Той не краде имота и хляба на другите, живее скромно с ясното съзнание, че живота е много ценен и кратък, а истинската оценка, дават хората около нас ! На всеки се е случвало в труден момент, някой непознат да помогне, да подаде ръка, а после тихо  и безименно да си отиде, среща ли сме го, това е той- Добрият ! Лошото е, че бързо го забравяме и неуважаваме достатъчно! Истинският човек има национална, историческа памет и непоказно сваля шапка и коленичи пред паметта на загиналите за общото благо. Днес на религиозния празник Свети Георги Победоносец, българите почитат, тачат и своята армия, предават легендите, спомените и живата история за подвизите, героизма и честта на нашите войни във вековете!
            Отидете в планината след пролетен дъжд и разцъфнали дръвчета, насладете се на слънчевата дъга и кристалния въздух. Сравнете ги с градската суета, злобни физиономии, надпреварата и войната с лакти. Често пъти, гневно сме изключвали телевизора, захвърляли вестника с реклами и политици, това не е достатъчно, нужен е общ, организиран отпор при опитите за подмяна на човешките добродетели. Добрият човек, в световната литература и представа на хората, е този, който безвъзмездно и доброволно, отдава труда и живота си в името на общото благо, за жалост много, бездуховни, материални хора не разбират и не оценяват това !?  
             Вечна слава на героите, отдали живота си за нас и бъдещето, честит празник на всички !

image







Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3479003
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930