Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2012 16:17 - Горивата...
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1958 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 11.04.2012 01:01


 
             Фосилните горива се изчерпват с огромни темпове, те са невъзобновяеми, защото са създадени от природата за милиони години от растителна, получена чрез фотосинтеза и последващо гниене маса, подложена на висока температура и налягане.  Едва ли има разумен човек на който да не му е ясно, че рано или късно те ще свършат, затова са нужни алтернативи. Най- масовите направления за търсене на енергия са геотермалните, вятърните, слънчевите и водни източници. Най- модни, но крайно неефективни са т.н. възобновяеми източници при които се приема, че първичната енергия е неограничена и почти безкрайна- слънце, вода, вятър. Освен високата цена, те имат постоянна и скъпа поддръжка, нужда от акумулиране на събраната енергия, което до днес няма ефективно решение. В следващите постинги са описани  по- подробно:
http://dedenze.blog.bg/technology/2011/05/31/viatyrna-energiia.756865
http://dedenze.blog.bg/technology/2011/05/26/geotermalna-energiia.753585
http://dedenze.blog.bg/technology/2011/02/21/elektrichestvo-ot-slynceto.691099
http://dedenze.blog.bg/technology/2011/03/06/akumulatori.699974

             Мащабите на днешната енергийна криза се раздуват чисто политически. В погрешният стремеж, всичко да бъде в частни ръце, държавната администрация, управление и бюджетни системи се издържат от данъците, таксите и акцизите. Всички политически и финансови проблеми се решават моментално с повишаване на акциза и данъците. Получава се един античовешки парадокс, че управляващите са пряко заинтересовани от повишаване цените на използуваната енергия и те ги контролират и определят !?  За всички заети в бюджетната сфера това е един отличен вариант, но за останалите хора това е убийствено. По този начин първо се унищожават по- малките производства, които стават нерентабилни и неконкурентни с невъзможност даже за краткосрочно планиране и инвестиране....Съвременният живот е немислим без транспорт, всяко увеличение цените на горивата води до пряко и коствено поскъпване на всичко ! Третата световна война вече се води на всички фронтове, особено за старите, фосилни, енергийни източници. Оценявайки могъществото на енергийната собственост и многостранното приложение на петрола на първо място и организатор на тази война е САЩ. Отдавна старите, изчерпани, петролни кладенци в щатите отново са запълнени с чужд, внесен петрол, като естествени подземни резервуари. Явно ще си поживеят малко по- дълго и добре от другите държави, след изчерпване на горивата, но това не премахва проблемите. За сега съществуват само два значими и решаващи енергиината криза пътя – ядрената енергетика и биогоривата. В САЩ стартира строителството на нови ядрени мощности, в Бразилия вече има колонки за зареждане с етанол, добиван от отпадъците на захарната тръстика. Почти в целият свят дизела се смесва с биодизел в различен процент.
            В България пак никой нищо не знае, чакат се директиви от всички страни. Няма ясна, национална, научно обоснована стратегия за горивата и енергийните източници. Разделени на партийни отбори, защитават противоположни позиции. Това е напълно понятно, защото разходите за горива и енергия в държавната сфера, бензина и дизела в колите им, безотчетно се плащат от всички нас. Още по- страшно е, че отделните партии обслужват само и единствено чужди интереси! За 50 години съм се наслушал за открития на гигантски находища на газ и нефт у нас. Борисов „обещава” до две години – роден газ, ако не втечнен от Грузия, вЕрвате ли !? По БНТ се появяват „велики” българи открили как се пали водата, още преди 30 години, избягали в САЩ , но до днес без никакво, реално приложение ? Други политици предлагат забрана за отказ от т.н. Топлофикация, ако откажеш не може да преминеш на дърва и въглища, даже и на електричество !? Светът масово преминава на електрически транспорт с мрежа за зареждане и акумулатирни превозни средства, ние се правим, че това не е важно и подходящо за нас!?, Премиерът твърди, че произвеждаме два пъти повече енергия от необходимата, забравяйки, че февруари спряхме износа на ел. енергия от невъзможност да покрием собствените си нужди !? Ако си представим, че утре целият транспорт е на електричество, което е реалната перспектива, може ли някой да каже, колко АЕЦ Белене ще са ни нужни !? Толкова ли е трудно да се разбере, че политиците са хора без научно и техническо мислене, те даже реално не мислят и за т.н. народ ! Нашите, родни, са се съсредоточили в борбата за власт и лични привилегии, не са в състояние да формулират държавните енергийни нужди и нови източници, както и да финансират и осъществят подобни проекти ! По- скоро законодателно и всячески пречат на това !
            Проблемите имат конкретно решение, за разлика от плачльовци и недоволни, ето част от решението:  
            - Наличието на уранови находища у нас в дългосрочна перспектива дава предимство на нови АЕЦ, за които безусловно се изискват много инвестиции.
            - Моментното решение се крие в биодизела, произведен основно от рапично масло. Много фермери вече го използуват за дизелово гориво след лесна преработка. Не се продава, заради сложния „фискален” и законодателен режим, съзвучен с ЕС. Разпокъсаността и категорията на земите у нас, липсата на средства за инвестиции в модерно селско стопанство ни доведоха до състояние да внасяме почти всички плодове и зеленчуци. Рапицата и други маслодайни култури растат добре и се вписват в нашите природни условия. Цената на така получения биодизел е по – ниска от този на добивания от нефт !?
            - Етанола е още едно добро решение, когато е добиван от отпадна дървесна целулоза – клони, листа, слама, стърготини и пр....Нужна е преработка със сярна киселина, при която целулозата се превръща във водоразтворима захар. Следва ферментация и дестилация, като рандемана на тон дървесина е над 120 литра 95 0 етилов алкохол. За транспортни нужди не е нужно очистване от отровния метилов алкохол, който съпътствува дървесния спирт, октановото число е достатъчно за съвременните автомобили без допълнения. Голямо предимство в това отношение са големите, изградени в Димитровград, мощности за производство на сярна киселина. Подобно производство но етилов алкохол, но от меласа имаше край Първомай през 80 те години на миналия век. Трябва да се отбележи, че успеха на подобно начинание, може да се постигне, чрез държавно предприятие и общинско участие за събиране на дървесните отпадъци....
             Експерти предполагат, че 2012 г. цената на горивото няма да надвиши 3 лева при средна работна заплата 650 лева !? Без да съм експерт, мога да ви гарантирам, че както е тръгнало до 5 години ще стигне и 10 лева за литър. Тъпото и неангажирано управление на родните партии, може да ни доведе до положение сами в домашни условия да си произвеждаме, много по изгодно ел. енергия, горива, ракия, цигари, храна и пр....!? Това не е анекдот и вече се прави от много хора !

imageimage
imageimageimage




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Искам да добавя, че:
14.04.2012 16:35
В Нета може да намерите много, частни, наши фирми, които произвеждат етилов алкохол. Те ловят риба в мътна "демократична" вода, като използувайки пазарна ниша продават алкохола на цена около 10 лв. за литър!? Ако допуснем невероятното твърдение, че произвеждат етанол от рафинирана, чиста захар купена в магазина с ДДС пак сметката излиза със 100% печалба !?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467962
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031