Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2012 15:16 - Покаяние
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 2124 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 22.03.2013 02:03


        
         Не спирайте брояча на посещенията, четете и гледайте, коментари и оценки надали са нужни !?

        „За съжаление много модерни християни са забравили днес, какво има предвид Библията като говори за покаяние. Мислят си, че е достатъчно да поклатят глава в съгласие, да признаят греха и да кажат – съжалявам. И след това да продължат по същия път, без да чувстват вина. Това може да продължи години. Не е достатъчно да съжаляваме за стореното. И Юда съжаляваше, че предаде Христос, осъзнаваше какво беше направил, но никога не дойде до покаяние. Истинското покаяние значи „да се промениш”, „да се отвърнеш”, „да тръгнеш в ново направление”. Христос каза: „Покайте се, защото наближава небесното царство” /Мат.4:17/. Исус дойде с любов към хората и в Своята любов първото, което прогласяваше беше покаяние. Покаяние поради безбожието на хората и греховете, в които живееха. Така е и днес. Нека чуем гласа на Христос и всеки да помисли за себе си, а не да сочи другия с пръст и да казва: „Той съгреши”. Бог е верен и търси свойте си. Заставайки пред Него, няма да отговаряме за някой служител или приятел, а за себе си – да не го забравяме.”
                                                                                                       З. Йорданова
         Съгласен съм с госпожа Йорданова, от теологична и от простосмъртна, човешка гледна точка. Много ми се иска, днешните политици претендиращи за въвеждането на т.н. „демократични” промени, да се взрат в себе си и да се покаят за сторените злини. Дълбоко се съмнявам във възможността да го сторят. Най- голямо възмущение, буди факта, че се мислят за първите борци и откриватели на „злото”, против комунистическата идеология, която даже и теоретически не познават. В последните години се скъсаха да пишат оди и хвалебствия на капитала, създадоха десетки филми и романи „заклеймяващи” порядките, събитията и живота в соц. лагера в много случаи с несъществуваща художествена стойност, фактология и ново угодничество. Истинското изкуство създадено в годините на тоталитаризма – гонено, преследвано, цензурирано, забранявано, често струващо живота и съдбата на създателите си, беше забравено и игнорирано !? Много, заблудени и манипулирани хора мислят, че всичко е започнало със сините митинги и идеи (такива в същност няма) по улиците и площадите. Забравят Солженицин, Сахаров, Хавел, Желев....,тяхната борба и идеали, понесените лишения и страдания. Още по- страшно е налагането на криворазбрана демокрация, като средство за бързо забогатяване, грабеж и унищожение, за сметка и в името на народа !
        През далечната  1984 – 1985 г. по екраните на СССР и НРБ се появи един филм  на грузинският режисьор Тенгиз Абуладзе, с библейското название - Покаяние. Надали има друг подобен филм, синтезирал по изключителен и правдив начин, недъзите на тоталитаризма и критиката към системата. Филма е уникална, майсторска, фрапираща, синтезирана и точна история на една епоха! Колкото пъти да го гледате ще откривате нови и нови неща, както в добре шлифован диамант! Трудно е да го намерите с български превод, защото и до днес той е актуален за нашата действителност !? От тогава до сега не е излъчван повторно у нас. Явно „демократите” се страхуват за претенцията и чувството за приоритет, че са открили топлата вода и САЩ на картата на света!? Гледайте го, помислете, дали родната земя ще приеме вашите, днешни, „политически” тела !?

image

filmin.ru/8548-pokayanie.html

Тук може да го видите с руско аудио . Ако сте млад човек, гледайте го с някой по- възрастен, живял в тоталитаризма, заради ограниченията на цензурата, във филма има много символизъм и метафори, за които са нужни пояснения !

imageimage




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3481593
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930