Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2012 17:21 - Държавните предприятия
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 3178 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 05.03.2012 00:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  

       Това са предприятия, които се изграждат особено трудно, с общи, народни средства. Напълно могат да се сравнят с инфраструктурата, природните богатства, културните и исторически забележителности на една нация, те са нейната гордост пред света. В някои държави стигат до 60 % от производствените мощности с голям, международен авторитет и огромни инвестиции, непосилни за отделни, частни личности. Отлично познаваме подобни предприятия, от недалечното минало, когато почти всичко в България беше държавно.
         Тогава се роди митът, че държавата е лош стопанин. Създадени бяха множество специализирани органи  Държавен и народен контрол, Стопанска милиция, Държавна приемка и пр.... Законодателството третираше престъпленията срещу държавната собственост със значително по- високи наказания от битовите! Независимо от усилията се крадеше по няколко основни начина – корупция, парични и материални подкупи, създаване на „поминък” и инфраструктура в родните и ловни места на местни величия пр.... Дефицита на стоки и услуги, допълнително създаваше условия за подобни кражби в най- разнообразни форми. Например – нямаше специализирани магазини за битово закупуване на измервателна техника и електроника, особено западна (т.н. ІІ направление).
          Другият голям проблем беше липсата на възможност и самостоятелност на предприятията да търгуват директно, да участвуват в изложения, борси и пр..., всичко се извършваше от т. н. Търговски предприятия – импекси. Създаването на рекламни материали и тяхното разпостранение, беше държавен монопол и ставаше централизирано, чрез стопанските обединения. Търговията беше обвързана със соц. лагера и СИВ, което обричаше държавите на конкретна продукция, почти до 80 –те години на миналия век. Така бе изключена възможността за творчество и самостоятелно завоюване на пазари, бартериране, кредитиране и пр.... Пресата и медиите публикуваха само поръчана и цензурирана, производствена информация. Истински проблем беше да се достави каталог и да се узнае реално, какво и къде се произвежда даже в рамките на България !?  Критиката и оценките също се дирижираха и трябваше да са успоредни на линията на БКП и КПСС. Независимо от всичко с цената на лишения в битовия сектор, държавната промишленост се развиваше с високи темпове във вярната посока. Образованието, науката, културата и спорта бяха на добро, световно ниво.
        Липсата на възможност за бързо, персонално забогатяване, онаследяване на богатства и привилегии, уравнивиловката, както и невъзможността за реално и отговорно планиране и договаряне, между страните на соц. лагера, доведе до непривлекателност, застой и финансов крах на системата. Тоталитарните режими и партийна структура, некомпетентната намеса в производството, студената война и надпреварата във въоръжаването, допълнително допринесоха за това. Хората от целия соц. лагер, оцениха допуснатите грешки и за първи път в историята на човечеството, безкръвно, започнаха промени в името на демократичността. За съжаление, това не стана на база интеграция и взаимопомощ ! Западните, капиталистически производства, получиха на тепсия редкият шанс да унищожат и изкупят на безценица промишлеността на бившия соц. лагер, да се настанят безвъзмездно на нов, голям пазар. Комунизмът бе обявен за най- страшната идеология, виновна за всички беди и грабежа започна!
           Появиха се местни, родни политици, които формираха закони и Конституция, чрез които, трябваше да се ликвидира държавната собственост и производство, независимо дали е печелившо или не. За 22 години от промишлено развита страна се превърнахме в зависима, република на бедността и подаянията! Процеса на раздържавяването, върна държавата с повече от 100 години назад. Днес това продължава във всички сфери включително медицина, образование, наука, военна промишленост, БДЖ, енергетика и пр.... В т.н. приватизационни схеми, основно участвуват чуждестранни фирми ( неправилно наричани инвеститори), които активно доизточват, последните средства на държавата. Умишлено, малкото останали държавни предприятия се превръщат в места за корупция и кражби, стават пример за безстопанственост. В „хранителната” верига участват депутати, местна власт, държавно ръководство, чрез премии, хонорари и пр.... „Великият” министър Дянков, решава да „пресече” тази дейност, като изисква печалбите от минали периоди ( оставени досега за развитие и собствени нужди), предлага последваща бърза приватизация !? На пръв поглед изглежда, че ГЕРБ се е загрижил за държавата и бюджета, НО подобно решение, реално увеличава безработицата и не създава нищо ново, освен познатата ликвидация на промишлеността и възможността за допълнителни бюджетни приходи !? Разчиства пътя на нови и нови, чуждестранни фирми, осигурява им директно нашия пазар. Всичко се върти в омагьосан кръг , твърди се постоянно и подвеждащо, че изход няма !? Получава се странен парадокс, в страни значително по- развити от нашата, държавното производство просперира, а тук не !?  Даже новите ни „стратегически” партньори САЩ вървят към одържавяване на банки и производства, вече за повече от 1,5 трилиона долара, а ние раздържавяваме !?
          Да се върнем на въпроса – лош стопанин ли е държавата ? Да, но само нашата, защото за 22 години, нашите политици умишлено не създадоха нищо, за защита на нейната собственост и контрол! Това ги посъветва планът „Ран – Ът” и те го приложиха блестящо и творчески ! За пореден път, нагло ни излъгаха и принудиха да изберем най- неподходящата форма на държавно устройство и управление, при явни сигнали от целия свят за нейната несъстоятелност и безперспективност ! За да бъде съвсем ясно, нека сами да си отговорим на няколко елементарни въпроса: Защо в медиите 22 години няма дискусия и проста, актулна информация при продажбата на крупни държавни обекти !? Тук – там информация се получава, по волята на „новата”(т.е. следващата), управляваща партия,  като след дъжд качулка, например престъпната продажба на БГА „Балкан” !? Защо пак те, не ни информират, колко държавни предприятия оцеляха, как работят, кой получава девиденти от тях!? Нали имаме свобода на словото и право на достъп до информация !? Да оставим управленските структури, отговорни конкретно за тези производства, не са нужни извънредни падари и полицаи, къде е прозрачността и гражданският контрол !? Допускате ли че във  финландското, държавно предприятие Нокиа, може да има скрита, корупционна практика, технологично изоставане, кражба и далавера, та то е напълно прозрачно за всеки, изключвайки ноу – хауто и производствената, „класифицирана” информация !? Това при нас не се получава, защото медиите са партийно подчинени и могат да объркат нечий корупционни схеми, в които реално участвуват  ! За съжаление тук не става дума за политическа некадърност, а за организирана престъпност !? Реалното унищожаване на печелившото, държавното производство е най- тежкото престъпление на прехода , геноцид спрямо българския народ!

        Какъв е резултата, най – пресния, частната Софарма продава на народа си по- скъпи лекарства, отколкото цените за износ !? Вода, електричество, стоки, строителни материали, храна, дрехи, обувки, търговия, хотелиерство и пр... са в ръцете на чуждестранни фирми, печалбите се изнасят с най- нисък данък в ЕС !? Няма пари в държавният бюджет, няма и да има, защото реално ликвидирате и разграбвате, не градите ! Психологията и философията на частният предприемач, не е свързана с облагаеми печалби и плащане на данъци, точно обратното, още повече поставен в нелоялна конкурентна среда, сред големи, световни акули и пр...! „Помощите” от ЕС заробват повече и един ден ще свършат, какво ще правим тогава. Не е ли абсолютно ясно, че без промишленост и производство нямаме бъдеще !?

           

image


Завод на Тоайота с 16000 работника...

image

 

Завод на Нокиа в Румъния....






Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Деденце, Нокиа от няколко месеца не ...
25.02.2012 00:43
Деденце, Нокиа от няколко месеца не е в Румъния... Обаче си имат Хенкел...:)))
цитирай
2. dedenze - Благодаря не знаех !
25.02.2012 02:24
Румънците и те се пекат на същия огън по отношение на промишлеността, дано излязат по - далновидни .
цитирай
3. анонимен - Някога като ученик отидох на стаж в ...
25.02.2012 14:10
Някога като ученик отидох на стаж в един завод, по специалноста де... Предложиха ми за тия 20 дена да си работя като работник, и да си ми платят... Изкарвах по 25 лева на ден, пиех газирана вода колкото мога и ми даваха купони за 60 ст. които не можех да изям... Сега се чувствам виновен...
цитирай
4. dedenze - Не се чувствай виновен colobur
25.02.2012 20:52
Всички сме минали през стажа и заводите, по старите разбира се. Сигурен съм, че все нещо си видял и научил, многократно си върнал парите на държавата, под една или друга форма ! Днешните ученици, трябве да ходят в чужбина за да видят завод за съжаление.
цитирай
5. dedenze - Не е само при нас, това явление се наблюдава най- силно където има приватизация и особено т.н. реституция.
25.02.2012 21:04
Нашата трагедия се състои в това, че истинските идейни комунисти, бяха много малко е се оттеглиха, измряха, писна им от борба за равенство и социални блага за всички. От всички дупки изпълзяха гадините, бояджийте, хората на келепира и безнравствеността, кандидат партийните членове, партийни кадри намърдали се без убеждения на синекурни длъжности, реално тук не сме имали т.н. десиденти и хора с нови, демократични виждания и авторитет ето материала с който всичко започна:
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/02/26/etimologiia-na-syvremennite-nashi-politici.694540
Нещата се случиха и развиха така както Алеко точно ги е описал преди много години!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468140
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031