Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2012 18:37 - Енергетиката - сила и политика
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 2019 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 13.02.2012 20:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

         От новините по БНТ, стана повече от ясно, че прехваленото „свръхпроизводство” на родна електроенергия е поредният цветен, политически балон ! „Свръхестествената, страшна” зима обърка всички сметки. Спряхме износа, но стана ясно, че други резерви няма. Наложи ли се почасов режим на тока ще бъдат виновни природните стихии и комунистите разбира се !? Остава горещо да се молим на Господ, да се направи молебен на свещи в Народното събрание, за по- високи температури, както и по- малки неустойки по договорите за износ. За 22 години партийно показване и мерене на „инструментите”, никой не се сети за бъдещите, енергийни нужди на държавата. Такъв е умственият капацитет на уж „народните” избраници, затова да им помогнем, кой с каквото може:
       Електроенергия
       Никой не може да отрече, че бъдещето принадлежи на нея, по хиляди причини! Транспорта, производството, комуникациите, отоплението, охлаждането, общуването, всичко зависи основно от електричеството. Икономиите, новите технологии и енергийна ефективност са крайно недостатъчни в сравнение с ежедневно нарастващите нужди. Затова непрекъснато се строят нови електроцентрали и мощности ! В развитите страни вече се продават електромобили и други превозни средства, изгражда се мрежа за улично зареждане. Цените на подобни изделия постоянно пада и вече са съизмерими с традиционните коли, мотопеди и пр..., ползуващи фосилни горива, при по-ниска цена на изминат километър. Тази енергия за сега е най- чиста в екологично отношение и едва ли има нормален човек, който да не оценява перспективите за развитие и бъдещо производство. Количеството на произвежданата електроенергия е явен показател за силата и значимостта на една държава. Спокойно може да се каже, че това е съвременното, „златно” покритие на всяка валута.
        Световни енергийни тенденции
        Научните изследвания показват, че с темповете на развитие, фосилните горива ще свършат в рамките на 30 - 40 години. Нефтът е базова суровина за десетки промишлености и изгарянето му за производство на електроенергия е неефективно и недалновидно. Въглищата се добиват и транспортират трудно и силно замърсяват околната среда с токсични газови и твърди отпадъци. Всички усилия са насочени към производството на електроенергия от други източници. Вятърните и фотоволтаичните са крайно нерентабилни и недостатъчни. При тях, за сега в световен мащаб, богато и тихо се хранят прелигировани фирми, имаме си ги и в България. Заводите за преработка на битови отпадъци, в енергийно отношение, са по- ефективни от тях. В сравнителните таблици, най- висока ефективност имат ядрените централи. Те са и най- скъпи, заради опасността от масови поражения при аварии и природни бедствия, парадоксалното в случая , че те са най- чисти от екологична гледна тока. Няколко мащабни аварии в последните години, родиха недоверие и страх, повишиха значително изискванията за тяхната сигурност. Създадени са строги норми и контрол при строежа и експлоатацията. Ако всичко е изпълнено правилно, статистическата вероятност от поражение е доста по- ниска от това, да ви блъсне кола на улицата. Две системи на ядрени реактори основно се използуват в света, едната използува обогатен уран, другата природен уран. В първата система се използуват специални пръти от уранов двуокис. След изчерпване на енергията се подменят с нови, а старите се поставят в хранилища за ядрени отпадъци. При другата система, периодично се добавя природен уран, отработения се извлича и съхранява на места, както при първите. Тук разхода на уран е по- голям, но не изисква т.н. обогатяване. Информацията е оскъдна, но и в двата случая, въобще не става дума за пълнене и изхвърляне с лопатата !? Използуват се сециални транспортни, защитени касети и пр....
         Тук се появяват и политическите проблеми : Първите реактори се произвеждат от Русия – ВВЕР, другите са Канадо – Американско производство -  CANDU .

 

          Какво става енергийно в България !?

 

         В резултат на многогодишни усилия, инвестиции и труд, първият реактор тип ВВЕР 440 заработи през 1974г.. До 1991г. бяха пуснати още пет, от които два ВВЕР 1000. Така АЕЦ  „ Козлодуй”стана главният производител на електроенергия, покриващ до 50 % от държавните нужди. Доставката на гориво и обработката на ядрените отпадъци се извършваше в СССР и Русия, ние изпращахме наша, уранова руда за преработка. Трябва да се отбележи, че ние имаме богати залежи от уран, за които повече знаят Русия и САЩ, отколкото обикновените, простосмъртни българи ! Заради високата ефективност и енергийни нужди, започна строителството на по- модерна и мащабна АЕЦ – Белене. Бяха инвестирани над 1,5 милиарда лева....
        След промяната на обществения строй, новата политическа класа бе притисната от ЕС, да затвори първите 4 реактора от чернобилски тип. Реално реакторите имаха още гарантиран живот 10 -15 години. Издържаха всички независими тестове и изпитания. За учудване на ЕС, царя- министър председател Кобургготски, угоднически нареди тяхното закриване, независимо от всенародните протести и възмущение. Строежа на АЕЦ – Белене, беше замразен и обекта стана арена на кражби и унищожение.

 

        Още след 1989г. политическата класа се разцепи на американо и русо - фили, сред тях нямаше българофили. Очевадните български интереси, бяха напълно подменени. Заговори се за енергийна независимост, без да се отчита факта, че реално такава няма и не може да съществува. В политическите пристрастия надминахме водещите страни на ЕС, които странно защо, не бягат от енергийната зависимост от Русия!? На повечето хора е ясно, че закупуването на реактори CANDU, изисква още по- големи инвестиции и не ни прави енергийно независими. Да оставим това, че целият цивилизован свят, ще ни се смее, когато купуваме горивото и експлоатираме две АЕЦ, от два производителя, по две различни технологии!?
         Днес управлявящата ГЕРБ и правителството на Борисов, се пекат между два огъня и се разкъсват от две противоположни желания да бъдат метреси на две „велики” сили. Все пак трябва да се отчете, че угодничеството спрямо САЩ надделява. Членове сме на НАТО, американският посланик си има място на балкона в Народното събрание, дадохме персонално на САЩ, безвъзмездно, военни бази, участваме партньорски в „мисии” по целия свят! Зимата и отънелият бюджет, категорично показаха, че АЕЦ – Белене трябва да се пусне бързо и то със „страшните”, руски реактори ВВЕР. Скоро същото ще ни кажат и привлечените специалисти за оценка!? Ефективността се доказва, със старта и строежа на нови АЕЦ в САЩ , както от мераците вече на два американски фонда – пенсионен и военен, които са готови да закупят, съответно 20 и 25 % от централата, нищо че е с руски реактори. Ами сега, какво да правим !? Просто е: Съгласяваме се и подписваме АСТА, даваме концесия за шифтов газ на американските фирми, „разясненията” на сър Морнингстар ( Сутрешназвезда) са напълно ясни и достатъчни. След хиляди взривове, дупки и токсични химикали, хиляди декари заградени от концесионерите – купуваме по- скъп газ, вече от техните, но на наша територия, газоколонки. Трябва да се отбележи, че това с шифтовият газ е страхотен американски патент, няма нужда от омиротворяване и инвазия, обратното с любов, доброволно ти обръщат към друг, енергийната зависимост!? Така става желаното чудо – вълкът сит и агнето цяло , синьо – червената мъгла, доволна и щастлива! Това, че цели села и хора са измрели от земетресения, отровени и изчезнали водоизточници не е толкова важно, случва се при бедствия и аварии, имаме огромен опит в това!? ГЕРБ ще е невинен и ще получим допълнителна помощ от ЕС! След краят на Третата световна война, ако има оцелели, ще кажем, че сме били неутрални и принудени да угаждаме и лягаме с готовност, на всички по- силни. Познато нали, действайте !?




image

image

image





Гласувай:
7



1. dedenze - Вчера американският посланик поттвърди готовността на САЩ за инвестиции в АЕЦ - Белене
13.02.2012 13:45
В предаването на Кошлуков ( "демократично" обучаван в САЩ) посланик Уорлик, след като поясни, че САЩ не се меси във вътрешните работи на страните по света, заяви интереса на американски фирми и фондове към АЕЦ Белене и Козлодуй, независимо че са и ще бъдат оборудвани с реактори ВВЕР....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467445
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031